Γάζα: Υπουργός του Νετανιάχου ζητά «πλήρη διακοπή» της ανθρωπιστικής βοήθειας

Γάζα: Υπουργός του Νετανιάχου ζητά «πλήρη διακοπή» της ανθρωπιστικής βοήθειας Facebook Twitter
Στη Γάζα, ο πληθυσμός υποφέρει από την πείνα και συχνά, επιβιώνει μόνο χάρη στην ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που περνά τους ισραηλινούς ελέγχους / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ ζήτησε την Πέμπτη «πλήρη διακοπή» της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ισχυριζόμενος ότι η Χαμάς αναλαμβάνει τον έλεγχο των παρεχόμενων αγαθών και τροφίμων.

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ λέει ότι θα «απαιτήσει» ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να διεξαγάγει νέα ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας για το ζήτημα της εισαγωγής βοήθειας στη Γάζα.

Σε μια ανάρτηση στο X δήλωσε: «Η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα είναι απόλυτη ντροπή. Αυτό που χρειάζεται στη Γάζα δεν είναι μια προσωρινή διακοπή της «ανθρωπιστικής» βοήθειας, αλλά μια πλήρης διακοπή της. Όταν προειδοποιούσα και προειδοποιούσα, και δυστυχώς ο μόνος που ψήφισε πριν από ενάμιση μήνα κατά της εισαγωγής της βοήθειας, μου ήταν σαφές ότι θα έδινε οξυγόνο στη Χαμάς. Υπήρχαν εκείνοι που με κορόιδευαν και ισχυρίζονταν ότι «η βοήθεια που θα εισέλθει στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας θα διαρκέσει μόνο 10 ημέρες», και σήμερα αυτό που ήταν γνωστό εκ των προτέρων γίνεται σαφές: Η Χαμάς αναλαμβάνει τον έλεγχο των ποσοτήτων τροφίμων και αγαθών που συμβάλλουν στην επιβίωσή της. Η διακοπή της βοήθειας θα μας οδηγήσει γρήγορα στη νίκη. Θα απαιτήσω από τον Πρωθυπουργό να τεθεί σε νέα ψηφοφορία στην επερχόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το ζήτημα της εισαγωγής βοήθειας στη Γάζα».

Γάζα: Καθημερινές οι ισραηλινές επιθέσεις σε σημεία διανομής βοήθειας

Τα τρόφιμα έχουν γίνει εξαιρετικά σπάνια στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ επέβαλε αυστηρό αποκλεισμό σε όλες τις προμήθειες καθ' όλη τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου, απειλώντας πολλούς από τους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν εκεί με «κρίσιμο κίνδυνο λιμού».

Από τότε που ο αποκλεισμός άρθηκε εν μέρει τον περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ προσπάθησε να φέρει βοήθεια, αλλά αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια, όπως δρόμους γεμάτες με ερείπια, ισραηλινούς στρατιωτικούς περιορισμούς, συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές και αυξανόμενη αναρχία.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά κατά τα οποία πλήθη δέχτηκαν πυρά αφού συγκεντρώθηκαν με την ελπίδα να λάβουν βοήθεια από ένα από τα δεκάδες φορτηγά που μεταφέρονται στη Γάζα από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ κάθε μέρα.

ΟΗΕ: «Έγκλημα πολέμου» οι επιθέσεις στα σημεία διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ως «έγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε την Τρίτη ο ΟΗΕ τη χρήση της τροφής ως μέσο πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν κατά αμάχων την ώρα που αναζητούν ανθρωπιστική βοήθεια. «Απελπισμένοι, πεινασμένοι άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται αντιμέτωποι με την απάνθρωπη επιλογή να πεθάνουν από την πείνα ή να σκοτωθούν στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τροφή», δήλωσε από τη Γενεύη ο Θαμίν αλ Χιτάν, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αναφερόμενος σε περιστατικά πυροβολισμών κοντά σε σημεία διανομής του Gaza Humanitarian Fund (GHF).

Όπως επισήμανε, η σκόπιμη στέρηση τροφίμων ή η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε βασικά αγαθά για αμάχους αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. «Η χρήση της πείνας ως πολεμικό όπλο, και ο περιορισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας, συνιστούν έγκλημα πολέμου και ενδεχομένως και άλλες σοβαρές παραβιάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM