Ο Αμερικανός «γκάνγκστερ» που έγινε Σκιαθίτης

Ρίτσαρντ Ρομάνους: «Τρίτη πράξη» Facebook Twitter
«Δεν ήμουν σταρ, μόνο ένας απλός ηθοποιός του Χόλιγουντ, αρκετά καλοπληρωμένος» έλεγε ο Ρίτσαρντ Ρομάνους.
0

ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΘΕΑΤΕΣ των «Σοπράνος» θα τον αναγνώριζαν σίγουρα. Γεννημένος στο Βερμόντ, με πτυχίο φιλοσοφίας και σπουδές στο Actor's Studio, ο Ρίτσαρντ Ρομάνους (1943-2023) έπαιξε στα νιάτα του πλάι στον Ντε Νίρο στους «Κακόφημους δρόμους» κι έκτοτε υποδύθηκε αναρίθμητους δεύτερους ρόλους σε κινηματογραφικές, θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. «Δεν ήμουν σταρ», παραδεχόταν, «μόνο ένας απλός ηθοποιός του Χόλιγουντ, αρκετά καλοπληρωμένος για να φτάνει στο πλατό νωρίς το πρωί, όπου κάποιος θα τον ξύριζε ενώ εκείνος θα λαγοκοιμόταν και κάποιος θα του έφερνε το πρωινό της προτίμησής του, ενώ καθόταν στο καμαρίνι του διαβάζοντας, βλέποντας τηλεόραση ή παίρνοντας κανέναν υπνάκο και περιμένοντας την κάμερα μπρος στην οποία θα υποδυόταν για μερικά λεπτά τον γκάνγκστερ ή τον αστυνομικό»...

Ο κυκεώνας της εγχώριας γραφειοκρατίας, η χαλαρή μας σχέση με τον χρόνο, οι συμφωνίες που κλείνονται διά χειραψίας, η ριζική μεταμόρφωση της Σκιάθου τους καλοκαιρινούς μήνες, όλα περνάνε στο βιβλίο από τη σκοπιά ενός καλοπροαίρετου παρατηρητή. 

Οι Σκιαθίτες, πάντως, όταν τον βαρύ χειμώνα του 2002 πρωτοαντίκριζαν τον Ρομάνους και τη γυναίκα του –την ξεκομμένη από τις ελληνικές της ρίζες Άνθεα, ενδυματολόγο σε ταινίες όπως η «Τσαϊνατάουν» και το «Μωρό της Ρόζμαρι»–, δεν είχαν ιδέα ακόμη για το βιογραφικό τους. Βρίσκονταν απέναντι σ' ένα συμπαθέστατο ζεύγος Αμερικανών, αποφασισμένων να περάσουν το τελευταίο κομμάτι της ζωής τους μέσα στη φύση, σ' ένα τοπίο που τους θύμιζε Τοσκάνη, μίλια μακριά από κοσμικότητες και φρενήρεις καθημερινούς ρυθμούς. Εκείνες τις μέρες η δραχμή έδινε τη θέση της στο ευρώ, με ό,τι συνέπειες είχε αυτό στις τραπεζικές συναλλαγές, και οι δύο νεοφερμένοι είχαν μείνει με τις τσέπες άδειες. Όμως όλοι, από τον βενζινοπώλη ως τον ταβερνιάρη, έσπευσαν να τους καθησυχάσουν –«κι αύριο μέρα είναι»– και να πιουν μαζί τους ένα ποτήρι κρασί.

AIVRA
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Richard Romanus, Τρίτη Πράξη, Από τη λάμψη του Χόλιγουντ στο όνειρο της Σκιάθου, εκδ. Αιώρα

Και να που το 2011 ο Ρίτσαρντ Ρομάνους δημοσίευσε την «Τρίτη πράξη» (εκδ. Αιώρα), ξεδιπλώνοντας το χρονικό της μετεγκατάστασής τους στη γενέτειρα του Παπαδιαμάντη, με όλες τις εκπλήξεις της κι όλες της τις ανατροπές. Μια μαρτυρία που συναγωνίζεται εκείνη που έδωσε παλιότερα η Αγγλορωσίδα Σόφκα Ζινόφιεφ για τη σύγχρονη Αθήνα στο «Οδός Ευρυδίκης» (εκδ. Διόπτρα), ως προς την αφηγηματική άνεση, τη γενναιοδωρία των αισθημάτων, το χιούμορ και τη διορατική ματιά. Ο κυκεώνας της εγχώριας γραφειοκρατίας, η χαλαρή μας σχέση με τον χρόνο, οι συμφωνίες που κλείνονται διά χειραψίας, η ριζική μεταμόρφωση της Σκιάθου τους καλοκαιρινούς μήνες, η συμπεριφορά των ντόπιων προς τους μετανάστες, το δέσιμό τους με τη θρησκεία, την παράδοση, την Ιστορία και την πολιτική, όλα περνάνε στο βιβλίο από τη σκοπιά ενός καλοπροαίρετου παρατηρητή. «Εμείς κλείσαμε τα μάτια, εμπιστευτήκαμε την καλοσύνη των ανθρώπων και προχωρήσαμε» ομολογεί ο Ρομάνους, ανακαλώντας την αγορά του οικοπέδου όπου υψώνεται σήμερα το σπίτι του: «Το συμβόλαιο το ίδιο μού έδωσε να καταλάβω μια ενδιαφέρουσα πτυχή ενός λαού που επί αιώνες κρατούσε διπλά βιβλία, ένα για όποιον τον είχε υπό την κατοχή του και ένα για τον ίδιο. Μόνο που τώρα η δύναμη κατοχής ήταν η ελληνική κυβέρνηση»...

Διαβάζοντας την «Τρίτη πράξη», παρακολουθείς τους Ρομάνους να ενσωματώνονται στη σκιαθίτικη κοινωνία, να υποδέχονται στενούς τους φίλους –όπως η Γκόλντι Χον και ο Κερτ Ράσελ– και ν' αποκτούν καινούργιους –μανάβηδες, ψαράδες, βοσκούς–, ν' αποτιμούν το παρελθόν τους και να συμφιλιώνονται με τον πραγματικό τους εαυτό. Κι αρπάζεις την ευκαιρία να επανεκτιμήσεις την αξία μιας Ελλάδας που πολλοί ανάμεσά μας λατρεύουν να μισούν.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM