Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Σε μια από τις πιο ανησυχητικές καταγραφές της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την παιδική υλική αποστέρηση το 2024. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το 33,6% των παιδιών κάτω των 16 ετών στην Ελλάδα στερήθηκε τουλάχιστον τρία από τα 17 βασικά αγαθά ή υπηρεσίες που θεωρούνται απαραίτητα για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ — τρεις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (13,6%) και πολύ μακριά από χώρες όπως η Κροατία (2,7%) και η Σλοβενία (3,8%), οι οποίες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο δραματικό όταν συνυπολογιστεί η μόρφωση των γονέων. Στην Ελλάδα, σχεδόν 8 στα 10 παιδιά (77,2%) με γονείς που έχουν το πολύ υποχρεωτική εκπαίδευση αντιμετώπισαν σοβαρές στερήσεις το 2024. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα τρίτη στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Σλοβακία (88,6%) και τη Βουλγαρία (84,1%).

Αντιστρόφως, ακόμη και ανάμεσα στα παιδιά γονέων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό υλικής αποστέρησης στην ΕΕ: 17,6%. Είναι το μόνο κράτος μέλος της Ένωσης όπου σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά μορφωμένων γονιών στερείται βασικά αγαθά — όταν στην Κροατία και τη Σλοβενία το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω από 1%.

Τι σημαίνει "υλική στέρηση" για ένα παιδί;

Η παιδική υλική αποστέρηση, όπως την ορίζει η Eurostat, σχετίζεται με την αδυναμία ενός παιδιού να έχει πρόσβαση σε τρία ή περισσότερα από 17 είδη που θεωρούνται βασικά για την καθημερινή του ζωή. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • την ικανότητα να έχει δύο ζεστά γεύματα την ημέρα,
  • την πρόσβαση σε κατάλληλη χειμερινή ένδυση,
  • την κατοχή βιβλίων και υλικού για το σχολείο,
  • τη συμμετοχή σε σχολικές ή κοινωνικές δραστηριότητες,
  • την ύπαρξη χώρου για μελέτη στο σπίτι,
  • την πρόσβαση σε ίντερνετ και κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Πίσω από τους αριθμούς, κρύβονται χιλιάδες παιδιά που στερούνται καθημερινές εμπειρίες, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και κοινωνική επαφή.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM