Γάζα: 41 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις – Τουλάχιστον 23 σκοτώθηκαν περιμένοντας ανθρωπιστική βοήθεια

Γάζα: 41 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις – Τουλάχιστον 23 σκοτώθηκαν περιμένοντας ανθρωπιστική βοήθεια Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με την πολιτική προστασία της περιοχής. Όπως δήλωσε στο AFP ο Μοχάμεντ αλ Μουγάιρ, αξιωματούχος της υπηρεσίας, «έχουμε 41 νεκρούς έπειτα από αδιάκοπους ισραηλινούς βομβαρδισμούς». Από αυτούς, οι 23 σκοτώθηκαν την ώρα που περίμεναν να παραλάβουν τρόφιμα.

Η φονικότερη επίθεση σημειώθηκε κοντά στον αποκαλούμενο «διάδρομο Νετσαρίμ», στην κεντρική Γάζα, όπου σύμφωνα με τον αλ Μουγάιρ, drones έπληξαν ομάδα αμάχων που είχε συγκεντρωθεί για να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια. Στο νοσοκομείο Αλ Άουντα του καταυλισμού Νουσέιρατ μεταφέρθηκαν τουλάχιστον οκτώ νεκροί και 125 τραυματίες.

Την ίδια στιγμή, άλλοι 11 νεκροί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, μετά από επίθεση σε άλλο σημείο διανομής τροφίμων, ενώ τέσσερις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν σε παρόμοιες επιθέσεις σε κεντρικά και νότια σημεία του θύλακα. Συνολικά, τουλάχιστον 18 επιπλέον θύματα καταγράφηκαν σε επιδρομές στο βόρειο και νότιο τμήμα της Λωρίδας.

Η ισραηλινή πλευρά δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές, ενώ το AFP τονίζει ότι, λόγω των περιορισμών πρόσβασης, δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον αριθμό των θυμάτων. Η Γάζα παραμένει αποκλεισμένη, με τις υποδομές της να καταρρέουν ύστερα από σχεδόν 21 μήνες πολέμου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από ιατρικό προσωπικό στο Γαλλικό Πρακτορείο, το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, ένα από τα τελευταία που λειτουργούν μερικώς, συνεχίζει να πλήττεται από πυρά του ισραηλινού στρατού.

Η σειρά των αιματηρών επιθέσεων σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη λειτουργίας του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), το οποίο με τη στήριξη ΗΠΑ και Ισραήλ έχει ανοίξει σταδιακά σημεία διανομής βοήθειας στον θύλακο από τις 27 Μαΐου. Ο ΟΗΕ, ωστόσο, αρνείται να συνεργαστεί με την οργάνωση, εκφράζοντας ανησυχίες για τη διαφάνεια, την ουδετερότητα και τις μεθόδους της.

Καθώς οι βομβαρδισμοί εντείνονται, η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει. Ο πληθυσμός της Γάζας παραμένει εγκλωβισμένος χωρίς επαρκή πρόσβαση σε νερό, τροφή και ιατρική περίθαλψη. Οι σκηνές γύρω από τα σημεία διανομής εξελίσσονται καθημερινά σε πεδία θανάτου, ενώ αυξάνονται οι καταγγελίες για πλήγματα εναντίον αμάχων σε συνθήκες απόγνωσης.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM