Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

76 λεπτά με τον Γιάννο Περλέγκα Facebook Twitter
«Λίγο ανοιχτοί αν είμαστε, το έργο, μέσα στην απλότητά του, έχει να μας διδάξει πολλά». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Ποιος είναι ο Κατσούρμπος, και τι έργο είναι αυτό, που περισσότερο το έχουμε ακούσει και λιγότερο το έχουμε δει ρωτώ τον Γιάννο Περλέγκα που τον σκηνοθετεί στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών που θα ανέβει από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου 2025. Μιλάμε για την πρώτη σωσμένη κωμωδία της κρητικής λογοτεχνίας, για το πλούσιο και αναπάντητο, παρά τις πολλές μελέτες που έχουν γίνει, φαινόμενο του κρητικού θεάτρου. Ήταν μια ιστορία λογίων αυτό το θέατρο, που ήθελαν να μαθαίνουν τι γίνεται στη Βενετία και έβλεπαν τις αντιγραφές της λογοτεχνικής παραγωγής να αποδίδει καρπούς. Όμως ποιο είναι το περιβάλλον της εποχής κατά την οποία γράφεται αυτό το έργο;

«Περίπου μετά από 3 αιώνες Ενετοκρατίας, Κρητικοί και Βενετοί έχουν γίνει ένα. Δεν υπάρχουν πια εξεγέρσεις, υπάρχει ο συγκρητισμός, ωστόσο έχει ήδη συμβεί η άλωση της Κύπρου, η οχύρωση της Κρήτης, υπάρχει το άγχος της οθωμανικής εισβολής. Εκείνη την περίοδο είχε ατονήσει και το στοιχείο του καθολικισμού των Βενετών, με πολλούς να γίνονται ορθόδοξοι.

Υπάρχει μια συνύπαρξη πολύ περίεργη και ξένη που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, ενώ οι Κρητικοί αρχίζουν και αναπτύσσονται σαν αστική τάξη και ανοίγονται σε επιρροές. Ο Χορτάτσης, απ’ όσο ξέρουμε, όπως και άλλοι, ταξίδευε στην Ιταλία, ήξερε τα έργα της εποχής και άρχισε να τα μιμείται. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν να ιδρύονται οι λεγόμενες ακαδημίες λογίων», λέει ο Γιάννος.

«Ο Κατσούρμπος μας, όσο επιτρέπεται να κάνει κανείς εξαγγελίες χωρίς να κινδυνεύσει να γίνει ο ίδιος γελοίος, είναι μια απόπειρα για περισσότερη λαϊκότητα, μια απόπειρα να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αθώοι».

Ο Χορτάτσης είναι ένας υπέροχος ποιητής με καταπληκτική τεχνική. Ο Κατσούρμπος, γραμμένος σε έναν περίτεχνο δεκαπεντασύλλαβο που δεν είναι εύκολος –ακόμα και ο Ερωτόκριτος έχει έναν δεκαπεντασύλλαβο πολύ πιο εύκολο από το συγκεκριμένο έργο–, έχει μια ραφιναρισμένη γλώσσα. «Τα κρητικά του Χορτάτση είναι ένα εντελώς ιδιαίτερο γλωσσικό υβρίδιο μεταξύ βενετσιάνικων, κρητικών, λόγιας ελληνικής και ταυτοχρόνως λαϊκής γλώσσας. Ένα γλωσσικό κατασκεύασμα υπέροχο, αλλά καθόλου μουσειακό, πραγματικός θησαυρός άσκησης για τον Έλληνα ηθοποιό. Δεν μας δίνεται συχνά η ευκαιρία να το κάνουμε και εδώ πρόκειται για μια υπέροχη και πολύ απελευθερωτική εμπειρία.

76 λεπτά με τον Γιάννο Περλέγκα Facebook Twitter
«Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην ακριβή μνήμη του Βασίλη Παπαβασιλείου που απεχθανόταν την αισθηματολογία και επιζητούσε, πρώτα από τον εαυτό του κι έπειτα από εμάς τους ηθοποιούς, το βάφτισμα στην ιερή πηγή της φαιδρότητας». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ειδολογικά, ο Κατσούρμπος θεωρείται κωμωδία χαρακτήρων, είναι η φυσική συνέχεια των έργων του Μενάνδρου, του Πλαύτου και του Τερέντιου, καθώς και σύγχρονών του ιταλικών έργων της Αναγέννησης, του Αριόστο και του Τάσο, που σίγουρα ο Χορτάτσης είχε παρακολουθήσει στα ταξίδια του στην Ιταλία. Είναι ένα υπέροχο δείγμα της λεγόμενης commedia erudita, της λόγιας κωμωδίας, που ανθούσε τότε στην Ιταλία, παράλληλα με την αυτοσχέδια commedia dell’ arte. Διαθέτει, δε, όλους τους κλασικούς τύπους της commedia, προσαρμοσμένους στα κρητικά δεδομένα της εποχής: τους ερωτευμένους, τους τετραπέρατους και λαίμαργους δούλους, τον γέρο τσιγκούνη και ερωτευμένο, τις “ρουφιάνες/προξενήτρες” της ρωμαϊκής κωμωδίας, τον σχολαστικό δάσκαλο των λατινικών, τον δειλό ψευτοπαλικαρά κ.ο.κ. Ένα θεατρικό περιβάλλον που σήμερα φαίνεται ταυτόχρονα οικείο και πολύ μακρινό». λέει.

Η υπόθεση του έργου είναι εξαιρετικά υποτυπώδης και στηρίζεται στο κλασικό μοτίβο των έργων εκείνης της εποχής: την ανεύρεση ενός χαμένου παιδιού από τους γονείς του. Σε χοντρές γραμμές, θέμα του έργου είναι ο έρωτας δυο νέων, του Νικολού και της Κασσάντρας. Η Κασσάντρα όμως είναι ψυχοκόρη της «ρουφιάνας» Πουλισένας, η οποία θέλει να την εκμεταλλευτεί και να την κάνει ερωμένη ενός ευκατάστατου, παντρεμένου γέρου, του Αρμένη, που είναι ερωτευμένος μαζί της – στόχος της Πουλισένας είναι να του αποσπάσει ρούχα και χρήματα. Μετά από χίλιες περιπέτειες, άσχετες με τη βασική πλοκή του έργου, η Κασσάντρα αποδεικνύεται η χαμένη κόρη του Αρμένη, οι δύο νέοι παντρεύονται και όλα μπαίνουν στη θέση τους σε ένα αμφίσημο και ειρωνικό happy end.

Ο Κατσούρμπος, που δίνει το όνομά του στο έργο, έχει τον μικρότερο σε έκταση ρόλο, είναι ένας δούλος. Αν πούμε ότι το θέμα του έργου είναι ο έρωτας, τότε ποιος έρωτας είναι αυτός; Στην Ερωφίλη του Χορτάτση είναι ο έρωτας που εξυμνείται και φτάνει στα τραγικά όριά του, στην Πανώρια, την ποιμενική του κωμωδία, επίσης εμφανίζεται ο ρόλος του έρωτα, ο οποίος είναι ρομαντικός, ειδυλλιακός. «Στον Κατσούρμπο δεν είναι έτσι. Ο έρωτας αποτελεί αντικείμενο κοινωνικού σχολιασμού και ειρωνείας, κατά κάποιον τρόπο κοροϊδίας. Βλέπουμε μια γελοιοποίηση της ερωτολογίας που υπάρχει προφανώς και στην ιταλική παράδοση. Κατά κάποιον τρόπο, είναι μια κριτική στον πετραρχισμό, στη φετιχοποίηση και στην ιδανίκευση της όψης του έρωτα που έχει η Αναγέννηση. Είναι μια κομέδια ρεδικολόζα, μια γελοιοποίηση της ερωτοτροπίας, όπως τη νιώθουν και την αναπαράγουν οι αστοί αυτής της περιόδου», εξηγεί ο Γιάννος.

76 λεπτά με τον Γιάννο Περλέγκα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
76 λεπτά με τον Γιάννο Περλέγκα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
76 λεπτά με τον Γιάννο Περλέγκα Facebook Twitter
Ο Δημήτρης «Χαΐνης» Αποστολάκης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Μιλώντας για τον έρωτα, ο Χορτάτσης λέει στην αρχή του έργου “αυτοί πλανεύονται από μια θωριά, το αίμα τους τρελαίνεται μόνο από ένα βλέμμα”, οπότε καταλαβαίνουμε ότι οι δυο ήρωες του έργου, οι ερωτευμένοι, έχουν ερωτευθεί μια κούκλα, μια εικόνα που έχουν δει από ένα παράθυρο. Από την άλλη, ο Κατσάραπος, που είναι κι αυτός δούλος, όταν ακούει τον ερωτευμένο να λέει “κάθε μέρα μού τοξεύει την καρδιά το βέλος της Αφροδίτης”, απαντά ότι τη δική του καρδιά την τοξεύουν τα ρίφια, τα ρύζια και η λαδομαγεριά. Έρχεται το ζήτημα της ανάγκης, της “βρομιάς”, της κοιλιάς, να αναδειχθεί σε αξία απέναντι στην ερωτολογία, και αυτό είναι πολύ ωραίο στο έργο».

Το έργο σχολιάζει την αστική τάξη που είναι οι περίφημοι τσιταδίνοι, έμποροί ή άλλοι που έχουν κληρονομήσει από τύχη κάποια χρήματα, δεν έχουν κανενός είδους παιδεία, και θέλουν να μορφωθούν τα παιδιά τους. Αστός είναι και ο Αρμένης που ερωτεύεται την κόρη του – το άλλο απίθανο που έχει το έργο, δηλαδή πως για να βρεις το παιδί σου θα περάσεις μέσα από τον δρόμο της ανηθικότητας. Γύρω τους υπάρχουν οι «πολιτικές», οι δούλοι, ο δάσκαλος, που δεν είναι σημαντικός, είναι ταξικό απόβλητο, και ενώ θέλει να δείξει την ευρυμάθειά του, είναι απόλυτα εξαρτημένος από τον αστό, ένας άλλου είδους δούλος που απλώς έχει έπαρση και κομπορρημοσύνη, θέλει να δείξει ότι είναι μορφωμένος.

«Οι δούλοι φαίνεται να είναι τα πιο υγιή στοιχεία του έργου», λέει ο Γιάννος που πιστεύει ότι έχουμε απομακρυνθεί πολύ από τη φύση και όλα αυτά μπορεί να μας φαίνονται πολύ γραφικά. «Λίγο ανοιχτοί αν είμαστε, το έργο, μέσα στην απλότητά του, έχει να μας διδάξει πολλά. Αυτοί οι άνθρωποι, και πονηροί όταν γίνονται, δεν έχουν τη δική μας πονηριά, επειδή υπάρχουν πολύ λιγότερες διαμεσολαβήσεις μεταξύ της φύσης και του ανθρώπου. Έχουν έτοιμο το “ω!” για να απευθυνθούν στον ουρανό, στον έρωτα έχουν έτοιμο τον θαυμασμό, υπάρχει μια υπερτροφία της εκφραστικότητας, μια αθωότητα», λέει.

Χωρίς να θέλει να είναι σεμνότυφος, σημειώνει ότι η παράσταση είναι μάλλον μια ομαδική συνδημιουργία παρά μια δική του σκηνοθεσία. Είναι προϊόν της δημιουργικής συνύπαρξης με την ομάδα χορευτών και ακροβατών «κι όμΩς κινείται», τη Χριστίνα Σουγιουλτζή, με την οποία συνεχίζουν τη συνεργασία τους μετά και από τη Δύναμη της συνήθειας του Μπέρνχαρντ, καθώς και με τον Δημήτρη «Χαΐνη» Αποστολάκη που λόγω της δεδομένης καλλιτεχνικής αξίας του αλλά και της κρητικής καταγωγής του αποτελούσε άλλη μια εγγύηση για τη σωστή στόχευση στο εκπληκτικό αυτό κρητικό έργο του 16ου αιώνα.

76 λεπτά με τον Γιάννο Περλέγκα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ο Κατσούρμπος, κάτι μεταξύ commedia και Καραγκιόζη, τον πηγαίνει πολύ πίσω, όταν ο πατέρας του τού έφτιαχνε φιγούρες για να παίζουν. «Αργότερα, το 2010, είχα την τύχη να κάνω με τον Σίμο Κακάλα μια εκδοχή της Ερωφίλης και τρελάθηκα. Του χρωστάω πολλά που έμαθα για τη χρήση του ρυθμού, του δεκαπεντασύλλαβου, των τονισμών, όλης της τεχνικής. Μου αρέσουν αυτά τα έργα, αυτή η λαϊκότητα και η αθωότητα μού χρειάζονταν αυτήν τη στιγμή», λέει.

Στη συζήτησή μας σχετικά με τον Κατσούρμπο ο Γιάννος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε δυο πρόσωπα που άσκησαν επιρροή στην καριέρα του από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα, και επηρέασαν τη ζωή και τον τρόπο που κάνει θέατρο.

«Μοιραία η προετοιμασία του Κατσούρμπου, ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη, πριν ακόμα αρχίσουν οι πρόβες, σφραγίστηκε από την αρρώστια και την παρατεταμένη νοσηλεία του αγαπημένου μας Βασίλη Παπαβασιλείου αλλά και από την ελπίδα ότι τελικά θα τα κατάφερνε· ήθελε πάρα πολύ να ζήσει και τον χρειαζόμασταν κι εμείς στον υπερθετικό βαθμό. Η επιλογή του Κατσούρμπου (που είχε χαροποιήσει τον Βασίλη όταν του ανακοίνωσα ότι θα γινόταν) δεν είναι καθόλου άσχετη με την επιρροή που άσκησε πάνω μου ο Παπαβασιλείου όλα αυτά τα χρόνια που είχα την απερίγραπτη τύχη να τον συναναστρέφομαι και να δουλέψουμε μαζί. Όπως συνήθιζε να λέει: “Ένας κωμικός θεός έφτιαξε τον κόσμο”.

Μιλούσε συχνά για τους λαϊκούς ηθοποιούς, για τον Καραγκιόζη, για τη βουτιά στη γελοιότητα που είναι η άλλη όψη του κατάφωρα σοβαρού. Ο ίδιος, παρά τη λόγια σκευή του, επεδίωκε τη λαϊκότητα με την πιο ευγενή έννοια. Ο Κατσούρμπος μας, όσο επιτρέπεται να κάνει κανείς εξαγγελίες χωρίς να κινδυνεύσει να γίνει ο ίδιος γελοίος, είναι μια απόπειρα για περισσότερη λαϊκότητα, μια απόπειρα να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αθώοι. Και υπ’ αυτή την έννοια η παράσταση είναι αφιερωμένη στην ακριβή μνήμη του Βασίλη Παπαβασιλείου που απεχθανόταν την αισθηματολογία και επιζητούσε, πρώτα από τον εαυτό του κι έπειτα από εμάς τους ηθοποιούς, το βάφτισμα στην ιερή πηγή της φαιδρότητας», λέει ο Γιάννος.

76 λεπτά με τον Γιάννο Περλέγκα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ήταν παιδί όταν είδε την παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή και θυμάται ακόμα τα χρώματα, το σκηνικό του Νίκου Αλεξίου, τον Στάθη Λιβαθινό που έκανε τον δάσκαλο. Δεν μπορώ να αποφύγω την ερώτηση αν φοβάται μια σύγκριση με εκείνη την παράσταση. «Εμείς δεν έχουμε τον χρόνο και τη διαθεσιμότητα να κάνουμε τη δουλειά στον λόγο που έκανε ο Λευτέρης, που από αυτόν ξεκίνησα και από αυτόν πέρασα. Θα απαντήσω, γιατί το σκεφτόμουν πολύ, και ναι και όχι. Γιατί το έργο έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, έχει όλα τα στοιχεία της commedia dell’ arte και θέλει προσοχή για να μην κυλήσει σε κάτι απλοϊκό, γραφικό ή παλιό. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και αυτό με φοβίζει περισσότερο από τη σύγκριση.

Δουλεύοντας στο κομμάτι της αισθητικής με τον Άγγελο Μέντη, που έχω ξετρελαθεί με το ταλέντο, την ικανότητα, την αγωνία και την έγνοια του, με το πόσο πολύ αφοσιωμένος στη δουλειά είναι, σε ένα έργο που χρειάζεται αυτό το χειροτεχνικό που είχε και η παράσταση του Βογιατζή έντονα και υπέροχα χάρη στη δουλειά του Αλεξίου, βρεθήκαμε να χρειαζόμαστε το ίδιο μέσο αφήγησης, τις σκιές, και άλλα πράγματα που είχαμε στον νου μας έντονα. Νομίζω προσπεράσαμε κάποια ζητήματα και, στο κάτω κάτω, ευτυχώς υπάρχουν οι αναφορές, για να μάχεσαι, γιατί εκεί θέλεις να φτάσεις, και κάθε έργο να μιλά στην εποχή που ανεβαίνει».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Κατσούρμπος» εδώ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γιάννος Περλέγκας βρίσκει τη χαρά της δημιουργίας στη φλόγα για συνύπαρξη

Θέατρο / «Έχω νιώσει ακατάλληλος και παρωχημένος δεινόσαυρος μέσα στο θεατρικό τοπίο που αλλάζει»

Με αφορμή το έργο του Μπέρνχαρντ «Η δύναμη της συνήθειας», ο Γιάννος Περλέγκας μιλά με ταπεινότητα και πάθος για το θέατρο, με το οποίο συνεχίζει να παλεύει και που διαρκώς τον νικά. Αυτό, όμως, είναι που τον κρατά ζωντανό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιάννος Περλέγκας: «Ο άντρας πεθαίνει από τον πολύ άντρα»

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο άντρας πεθαίνει από τον πολύ άντρα»

Ο εξαιρετικός ηθοποιός ενσαρκώνει τον δύσκολο ρόλο του «κανονικού», λευκού, ρατσιστή, μισογύνη, ομοφοβικού Έντμοντ, στο ομώνυμο, αμφιλεγόμενο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Ζωγράφος: Ο «Ορέστης» του Τερζόπουλου

Θέατρο / Κωνσταντίνος Ζωγράφος: «Ο Τερζόπουλος σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό»

Ο νεαρός ηθοποιός που πέρυσι ενσάρκωσε τον Πυλάδη επιστρέφει φέτος ως Ορέστης. Με μια ήδη πλούσια διαδρομή στο θέατρο δίπλα σε σημαντικούς δημιουργούς, ετοιμάζει ένα νέο έργο εμπνευσμένο από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

The Review / «Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

Με αφορμή την παράσταση γι’ αυτόν τον αυθεντικό δημιουργό που τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 μεσουρανούσε, ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου σχολιάζουν τον αντίκτυπό του στο κοινό σήμερα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, πτώση και η αποθέωση

Αρχαίο Δράμα Explained / «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, η πτώση και η αποθέωση

Τι μας μαθαίνει η ιστορία του Οιδίποδα, ενός ανθρώπου που έχει τα πάντα και τα χάνει εν ριπή οφθαλμού; Η κριτικός θεάτρου Λουίζα Αρκουμανέα επιχειρεί μια θεωρητική ανάλυση του έργου του Σοφοκλή.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Στη ζωή έσπαγε τα ταμπού, στο θέατρο τα ταμεία

Θέατρο / Αλίκη Βουγιουκλάκη: Πώς έσπαγε τα ταμεία στο θέατρο επί 35 χρόνια

Για δεκαετίες έχτισε, με το αλάνθαστο επιχειρηματικό της ένστικτο, μια σχέση με το θεατρικό κοινό που ακολουθούσε υπνωτισμένο τον μύθο της εθνικής σταρ. Η πορεία της ως θιασάρχισσας μέσα από παραστάσεις-σταθμούς και τις μαρτυρίες συνεργατών της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ