Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα» Facebook Twitter
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Παρίσι/ Φωτ.: EPA
0

Σε σφοδρή καταγγελία κατά του Ισραήλ προχώρησε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, λίγες ώρες μετά την απέλασή της, υποστηρίζοντας πως η ίδια και ομάδα φιλοπαλαιστινίων ακτιβιστών «απήχθησαν σε διεθνή ύδατα» από το ισραηλινό ναυτικό. Η 22χρονη Σουηδή ακτιβίστρια έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι, αμέσως μετά την επιστροφή της από το Τελ Αβίβ μέσω Γαλλίας.

«Ήμουν ξεκάθαρη στην κατάθεσή μου: απηχθήκαμε σε διεθνή ύδατα και μεταφερθήκαμε παρά τη θέλησή μας στο Ισραήλ», δήλωσε η Τούνμπεργκ σε μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και στο FRANCE 24, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των υπολοίπων ακτιβιστών που παραμένουν υπό κράτηση.

Η ίδια αρνήθηκε να υπογράψει έγγραφο που θα πιστοποιούσε ότι είχε εισέλθει παράνομα στο ισραηλινό έδαφος, τονίζοντας ότι ούτε εκείνη ούτε τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος παραβίασαν τον νόμο.

Η Τούνμπεργκ συμμετείχε σε ομάδα 12 ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης, που επέβαιναν σε πλοίο ανθρωπιστικής αποστολής με προορισμό τη Γάζα. Το πλοίο, σύμφωνα με μαρτυρίες, επιχειρούσε να διασπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, όταν ισραηλινοί κομάντος το ακινητοποίησαν το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν πλησιάσει στις ακτές του παλαιστινιακού θύλακα.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα» Facebook Twitter
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Παρίσι/ Φωτ.: EPA

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στα ανοιχτά, σε απόσταση που – σύμφωνα με τους επιβαίνοντες – βρισκόταν πέρα από τα όρια των ισραηλινών χωρικών υδάτων, γεγονός που καθιστά, κατά τους ίδιους, την επέμβαση παράνομη.

Η Σουηδή ακτιβίστρια ταξίδεψε από το Ισραήλ στη Γαλλία και από εκεί αναχώρησε για τη Σουηδία, ενώ η παρουσία της στο αεροδρόμιο του Παρισιού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ΜΜΕ. Το συμβάν έχει προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις και ευρωβουλευτές, που ζητούν διερεύνηση για την ενέργεια του ισραηλινού στρατού.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα» Facebook Twitter
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Παρίσι/ Φωτ.: EPA

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή της στον παλαιστινιακό λαό και έχει συμμετάσχει σε πορείες και δημόσιες τοποθετήσεις καταδίκης της στρατιωτικής βίας στη Γάζα. Η νέα της εμπλοκή σε αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα ενδέχεται να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με το Ισραήλ, το οποίο την έχει κατηγορήσει στο παρελθόν για «μονόπλευρη στάση». Το Ισραήλ δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για την υπόθεση, ενώ οι υπόλοιποι ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο φέρονται να παραμένουν υπό κράτηση.

 
 


 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ

Διεθνή / Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δηλώνει ότι δεν του αρέσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά την ενέκρινε

Ο Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αποστασιοποιήθηκε από τη συμφωνία, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτήν στον πρόεδρο του Ιράν, και δήλωσε ότι ο Τραμπ προχώρησε σε αυτήν από «απελπισία»
THE LIFO TEAM
ΑΓΓΛΙΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΠΑΙΔΙ 3ΧΡΟΝΟΣ

Διεθνή / Αγγλία: Γυναίκα πήδηξε ανάμεσα σε κροκόδειλους για να σώσει 3χρονο

Πρώην υπάλληλος στο ζωολογικό πάρκο χαρακτήρισε την αντίδρασή της «εξαιρετικά γενναία», υποστηρίζοντας ότι δεν δίστασε να θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο προκειμένου να βοηθήσει το παιδί
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Επίθεση Βανς κατά Ισραηλινών υπουργών: «Ο Τραμπ είναι ο μόνος σύμμαχος που σας έχει απομείνει»

Ο Βανς έστρεψε τα πυρά του ιδιαίτερα εναντίον του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και του Μπεζαλέλ Σμότριτς, δύο από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης Νετανιάχου
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΙΣΠΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Διεθνή / Ο Μακρόν προειδοποιεί για «δύσκολες ημέρες» καθώς νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη δυτική Ευρώπη

Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών αναμένονται σε Γαλλία και Ισπανία, ενώ εκατομμύρια πολίτες ζουν σε περιοχές που έχουν τεθεί σε καθεστώς προειδοποίησης για ακραία ζέστη
THE LIFO TEAM