Η Χαμάς φέρεται να συμφώνησε σε μια νέα πρόταση των μεσολαβητών για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Πρόκειται για πρόταση που περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων, εκεχειρία διάρκειας 70 ημερών και μια μερική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσαν αξιωματούχοι- κοντά στη Χαμάς- στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters.
«Οι εκπρόσωποι της Χαμάς και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα» επιβεβαίωσαν επίσης, πηγές στο Al Jazeera.
Μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας στα μέσα Μαρτίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμοι γύροι ατελέσφορων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο ή αντίδραση από την ισραηλινή κυβέρνηση που έχει προχωρήσει σε κλιμάκωση της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Αμερικανός απεσταλμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε το σχέδιο στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Πάντως, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, η ισραηλινή πλευρά αρνήθηκε τις παραπάνω αναφορές, λέγοντας ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα και δεν έχουν πληροφορίες για κάποια συμφωνία από τη Χαμάς.
Τι προβλέπει η πρόταση σε Χαμάς και Ισραήλ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα
«Η νέα πρόταση, η οποία θεωρείται ως εξέλιξη της προσέγγισης και της θεώρησης του απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε αντάλλαγμα για μια εκεχειρία διάρκειας 70 ημερών, μια μερική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας (και) την απελευθέρωση ενός αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων», τόνισε μια παλαιστινιακή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως οι μεσολαβητές παρουσίασαν αυτήν την πρόταση «τις τελευταίες ημέρες».
Η πρόταση προβλέπει την απελευθέρωση «πέντε ζωντανών Ισραηλινών ομήρων κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της συμφωνίας και πέντε ακόμη πριν από το τέλος της περιόδου εκεχειρίας».
Η πρόταση προβλέπει επίσης, την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης.
Η συμφωνία εγγυάται την άνευ όρων ανθρωπιστική βοήθεια από την πρώτη ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ.
Ο Μερτς προειδοποιεί τον Νετανιάχου λόγω της κλιμάκωσης στη Γάζα
Νωρίτερα σήμερα, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επέκρινε έντονα την κλιμάκωση της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι «δεν κατανοεί πλέον τον στόχο του στρατού» του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι δεν θα μπορεί πλέον να συνεχίσει να υποστηρίζει την ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι κάνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας και δεν διακρίνω ποιος είναι ο στόχος του επηρεάζοντας τον άμαχο πληθυσμό με αυτόν τον τρόπο, όπως συμβαίνει όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Μερτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο WDR.
«Πλήγματα του άμαχου πληθυσμού σε τέτοιο βαθμό, όπως συμβαίνει όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορούν πλέον να δικαιολογηθούν ως μάχη κατά της τρομοκρατίας της Χαμάς», τόνισε ο Γερμανός, καταδικάζοντας με σπάνια αυστηρότητα τις ενέργειες του Ισραήλ, του οποίου το Βερολίνο είναι ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους, μαζί με τις ΗΠΑ.
Παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση και κριτική, το Ισραήλ έχει εντείνει την επίθεσή του τις τελευταίες ημέρες στον κατεστραμμένο παλαιστινιακό θύλακα και στον εκεί λιμοκτονούντα πληθυσμό.
«Όταν τα σύνορα παραβιάζονται και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παραβιάζεται πραγματικά, τότε και η Γερμανία πρέπει να δράσει», δήλωσε.
«Έχουμε κάθε συμφέρον να παραμείνουμε στο πλευρό του Ισραήλ και, αντίστροφα, πιστεύω ότι η Γερμανία παραμένει ο σημαντικότερος εταίρος στην Ευρώπη και ελπίζω ότι αυτό θα παραμείνει, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει κάτι που οι καλύτεροι φίλοι της δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να αποδεχτούν», προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος.