Η Google αναδιαμορφώνει την εμβληματική μηχανή αναζήτησής της, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει άμεσα την αυξανόμενη απειλή από τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης που κλονίζουν τη δεσπόζουσα θέση της στην αναζήτηση και θέτουν σε κίνδυνο τη βασική της πηγή εσόδων.
Η εταιρεία ξεκίνησε να διαθέτει μια νέα επιλογή, τη λεγόμενη «Λειτουργία Τεχνητής Νοημοσύνης», η οποία απαντά στα ερωτήματα αναζήτησης μέσα από διαλογική μορφή, τύπου chatbot, παρακάμπτοντας την παραδοσιακή λίστα με τους μπλε συνδέσμους.
Η επιλογή αυτή, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών χθες Τρίτη, 20 Μαΐου, ενσωματώνεται ως ξεχωριστή καρτέλα στην αναζήτηση και προς το παρόν διατίθεται σε χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Google κάνει τη μετάβαση σε αναζήτηση με βάση τη συνομιλία
Η αλλαγή αυτή συνιστά τη σημαντικότερη έως τώρα στροφή της Google προς την κατεύθυνση των συνομιλιακών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης. Όπως δήλωσε ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας Alphabet, «Πρόκειται για μια πλήρη αναδιαμόρφωση της αναζήτησης με πιο προηγμένη συλλογιστική. Μπαίνουμε τώρα σε μια νέα φάση της μετατόπισης της πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης, όπου δεκαετίες έρευνας γίνονται πλέον πραγματικότητα».
Τα νέα εργαλεία αλλάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Το ChatGPT της OpenAI και άλλοι αντίστοιχοι «παίκτες» προσφέρουν απαντήσεις σε συνομιλιακή μορφή, περιορίζοντας την ανάγκη του χρήστη να κάνει κλικ σε πολλαπλούς συνδέσμους, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος στην Google.
Καθώς η Google πραγματοποιεί έως και το 90% των παγκόσμιων διαδικτυακών αναζητήσεων, κινδυνεύει να χάσει σημαντικό μέρος της επισκεψιμότητας – και κατ’ επέκταση των διαφημιστικών της εσόδων – αν οι χρήστες στραφούν σε πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι πιέσεις εντάθηκαν αυτόν τον μήνα, όταν στέλεχος της Apple κατέθεσε σε ομοσπονδιακή υπόθεση περί αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ότι η εταιρεία σκοπεύει να ενσωματώσει επιλογές όπως το ChatGPT ή το Perplexity στο Safari εντός του επόμενου έτους.
Αντίδραση της Google και η μάχη με τον ανταγωνισμό
Σε μια προσπάθεια να προλάβει τον ανταγωνισμό, η Google ενισχύει τις δυνατότητες του δικού της μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης και του chatbot Gemini, ενσωματώνοντας παράλληλα λειτουργίες AI σε μια σειρά προϊόντων της.
Πέρυσι, η εταιρεία παρουσίασε τις λεγόμενες «Επισκοπήσεις Τεχνητής Νοημοσύνης» στην αναζήτηση, μια λειτουργία που συνοψίζει τα αποτελέσματα μέσω AI και εμφανίζεται στην κορυφή της σελίδας. Σύμφωνα με την Google, η λειτουργία αυτή αριθμεί ήδη 1,5 δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες.
Η νέα «Λειτουργία Τεχνητής Νοημοσύνης» παρέχει εμπειρία παρόμοια με εκείνη που προσφέρουν άλλα chatbots, και βασίζεται επίσης στο μοντέλο Gemini. Οι χρήστες μπορούν να την ενεργοποιήσουν μέσω ειδικής καρτέλας στην αναζήτηση.
Μελλοντικά, η Google σχεδιάζει να εμπλουτίσει τη λειτουργία αυτή επιτρέποντας στους χρήστες να ανεβάζουν φωτογραφίες του εαυτού τους και να δοκιμάζουν εικονικά ρούχα κατά την περιήγησή τους σε e-shops.
Ο Robby Stein, αντιπρόεδρος προϊόντων της Google για την Αναζήτηση, δήλωσε πως η εταιρεία εξετάζει τρόπους να ενσωματώσει διαφημίσεις στα αποτελέσματα της νέας λειτουργίας. «Το βλέπουμε αυτό ως μέρος του μείγματος περιεχομένου που πραγματικά θέλουν οι άνθρωποι», σημείωσε.
Google: Η πίεση από το ChatGPT και οι νομικές προκλήσεις
Από την κυκλοφορία του ChatGPT το 2022, η τεχνολογική βιομηχανία έχει εισέλθει σε φάση έντονης κινητικότητας γύρω από τα προϊόντα γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η Google άργησε να αντιδράσει, ιδίως σε σύγκριση με τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην OpenAI.
Ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί, με τις αναζητήσεις μέσω Safari να εμφανίζουν μείωση για πρώτη φορά έπειτα από δύο δεκαετίες, όπως κατέθεσε ο Eddy Cue, στέλεχος της Apple. Η Google από την πλευρά της υποστηρίζει πως οι συνολικές αναζητήσεις από συσκευές και πλατφόρμες της Apple παρουσιάζουν άνοδο.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία αντιμετωπίζει και τη συνεχιζόμενη ομοσπονδιακή υπόθεση περί παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Πέρυσι, ο δικαστής έκρινε ότι η Google διατηρούσε παράνομα μονοπώλιο στην αναζήτηση, και εξετάζει τώρα πιθανές λύσεις – μεταξύ άλλων και την υποχρεωτική πώληση του προγράμματος περιήγησης Chrome.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, η Google παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν αύξηση της χρήσης του Gemini, αν και το εργαλείο συνεχίζει να υστερεί αισθητά σε σχέση με το ChatGPT.
Ο Sundar Pichai κατέθεσε πως η Google καταβάλλει προσπάθειες να καλύψει το χαμένο έδαφος, και αποκάλυψε ότι η εταιρεία στοχεύει να συνάψει συμφωνία με την Apple έως τα μέσα του έτους, ώστε η Siri να μπορεί να αξιοποιεί το Gemini για την απάντηση σε ερωτήματα χρηστών. Η Apple ήδη προσφέρει αντίστοιχη δυνατότητα μέσω ChatGPT.
Με πληροφορίες από The Wall Street Journal