Οι τελευταίες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας εκδηλώθηκαν εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης προς το Ισραήλ, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τον Καναδά να ζητούν αλλαγή πορείας.
Σε κοινή τους δήλωση, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ ανέφεραν: «Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την ανανεωμένη στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς του στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα λάβουμε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα ως απάντηση».
Παράλληλα, οι ηγέτες κάλεσαν τη Χαμάς να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της «ειδεχθούς επίθεσης» της 7ης Οκτωβρίου.
Οι ίδιοι πρόσθεσαν: «Πάντα υποστηρίζαμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους Ισραηλινούς από την τρομοκρατία. Αλλά αυτή η κλιμάκωση είναι εντελώς δυσανάλογη».

Γάζα: Τι απαντά ο Νετανιάχου σε Βρετανία, Γαλλία και Καναδά
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε με σφοδρότητα στην κοινή δήλωση των δυτικών ηγετών, κατηγορώντας τους ότι ενισχύουν το αφήγημα της Χαμάς.
«Ζητώντας από το Ισραήλ να τερματίσει έναν αμυντικό πόλεμο για την επιβίωσή μας πριν καταστραφούν οι τρομοκράτες της Χαμάς στα σύνορά μας και απαιτώντας ένα παλαιστινιακό κράτος, οι ηγέτες στο Λονδίνο, την Οτάβα και το Παρίσι προσφέρουν ένα τεράστιο βραβείο για την γενοκτονική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα προτρέπουν για περισσότερες τέτοιες φρικαλεότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε επίσης: «Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αύριο εάν οι εναπομείναντες όμηροι απελευθερωθούν, η Χαμάς καταθέσει τα όπλα της, οι δολοφονικοί ηγέτες της εξοριστούν και η Γάζα αποστρατιωτικοποιηθεί. Κανένα έθνος δεν μπορεί να αναμένεται να δεχτεί κάτι λιγότερο και το Ισραήλ σίγουρα δεν θα το κάνει. Αυτός είναι ένας πόλεμος πολιτισμού για τη βαρβαρότητα. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αμύνεται με δίκαια μέσα μέχρι να επιτευχθεί η ολοκληρωτική νίκη».

Γάζα: Δεκάδες νεκροί σε μισή ώρα - Επιθέσεις σε σχολεία και σπίτια
Σύμφωνα με Παλαιστίνιους γιατρούς, τουλάχιστον 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε μόλις 30 λεπτά, κατά τη διάρκεια μιας σειράς ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας της Χαμάς δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έπληξαν ένα σχολείο στην ανατολική πόλη της Γάζας, ένα εγκαταλελειμμένο πρατήριο καυσίμων που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες στο στρατόπεδο προσφύγων Νούσεϊράτ και ένα τριώροφο οικιστικό κτίριο στο Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, στη νότια Γάζα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι τα σωστικά συνεργεία αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην προσέγγιση των θυμάτων εξαιτίας της έλλειψης εξοπλισμού και του ασταμάτητου ρυθμού των επιθέσεων.

Ακτιβιστές στην πόλη της Γάζας αναφέρουν πως 10 άτομα σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκε σχολική αίθουσα στο σχολείο Musa bin Nusayr, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες εκτοπισμένοι.
Στο Νούσεϊράτ, 15 νεκροί καταγράφηκαν σε επίθεση κατά σκηνών εκτοπισμένων στο πρατήριο καυσίμων, ενώ στη Ντέιρ αλ-Μπαλάχ 13 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους όταν χτυπήθηκε τριώροφο σπίτι της οικογένειας Abu Samra.
Ξεχωριστά, ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν 10 ταυτόχρονες επιδρομές στη συνοικία Shejaiya, στην ανατολική Γάζα, δημιουργώντας μια «ζώνη φωτιάς». Οι εκρήξεις περιγράφηκαν από κατοίκους ως δονήσεις παρόμοιες με σεισμό. Πιστεύεται ότι στόχος ήταν υπόγειες στρατιωτικές σήραγγες της Χαμάς.
ΟΗΕ για τη Γάζα: 14.000 βρέφη κινδυνεύουν - «Η βοήθεια είναι σταγόνα στον ωκεανό»
Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, μιλώντας στην εκπομπή Today’s του BBC Radio 4, χαρακτήρισε τη δήλωση των τριών χωρών ως «δυναμική», επισημαίνοντας: «Είναι μια επιδείνωση της συλλογικής ανθρωπιστικής κατάστασης».
Ωστόσο, τόνισε πως η «πραγματική δοκιμασία» είναι το κατά πόσο ο ΟΗΕ θα καταφέρει να εξασφαλίσει επαρκή πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μετά από 11 εβδομάδες πλήρους αποκλεισμού.
Ο Φλέτσερ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ ώστε να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας: «Ο ΟΗΕ απαιτεί ο κόσμος να μας υποστηρίξει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του πως 14.000 βρέφη ενδέχεται να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες αν οι προμήθειες δεν φτάσουν άμεσα στους παραλήπτες τους.
Ανέφερε πως μόλις πέντε φορτηγά με βοήθεια μπήκαν στη Γάζα τη Δευτέρα, αλλά σημείωσε πως: «Είναι σταγόνα στον ωκεανό. Τα φορτηγά βρίσκονται μόλις στην άλλη πλευρά των συνόρων και δεν έχουν φτάσει ακόμη στις κοινότητες».
Όπως εξήγησε, οι προμήθειες που μεταφέρουν αφορούν βρεφικές τροφές και διατροφικά σκευάσματα.

Με πληροφορίες από BBC