Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ Facebook Twitter
O Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον Ντόναλντ Τραμπ / Φωτ: Getty Images
0

Πριν από τέσσερα χρόνια ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αγωνιζόταν για να επικοινωνήσει με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε δεσμευτεί να καταστήσει παρία την χώρα αυτή του Κόλπου αφότου ο ηγέτης της φέρεται να διέταξε τον φόνο ενός δημοσιογράφου με έδρα την Ουάσινγκτον.

Χθες Τρίτη, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκωμίασε τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας χαρακτηρίζοντάς τον "απίθανο άνθρωπο" και "φοβερό τύπο" χωρίς να αναφερθεί καθόλου στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

"Πολύ μου αρέσει. Μου αρέσει πάρα πολύ", είπε ο Τραμπ καθώς άστραφταν τα φλας των φωτογράφων και το συγκεντρωμένο πλήθος χειροκροτούσε στη διάρκεια επενδυτικής συνόδου κορυφής στο Ριάντ, απ΄όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την πρώτη του σημαντική επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ για δεύτερη φορά.

Η έκφραση συμπάθειας προς έναν ηγέτη με αμφιλεγόμενο ιστορικό αντανακλά την πρώτη θητεία του Τραμπ όταν συνήψε συμμαχία με τον μπιν Σαλμάν, η οποία ενισχύθηκε στη διάρκεια των ετών μέσα από αμοιβαία κολακεία και σύναψη συμφωνιών.

Η σχέση τους εδράζεται σε κοινά συμφέροντα: ο Τραμπ επιδιώκει σημαντικά οικονομικά οφέλη και έναν ενισχυμένο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ο μπιν Σαλμάν επιδιώκει πρόσβαση στην προηγμένη τεχνολογία, τη στρατιωτική στήριξη και έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει τη Σαουδική Αραβία και να ασκήσει περιφερειακή εξουσία.

Ο Τραμπ εξασφάλισε μια αμυντική συμφωνία ύψους 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Στη σύνοδο κορυφής ο Τραμπ εξασφάλισε μια αμυντική συμφωνία ύψους 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ που θα αφορούν από την τεχνητή νοημοσύνη, ως τις υποδομές και την ενέργεια.

Η σχέση του Τραμπ με τον μπιν Σαλμάν έχει προκαλέσει κριτική από Αμερικανούς βουλευτές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναλυτές εξωτερικής πολιτικής γι' αυτό που θεωρούν προτεραιοποίηση των οικονομικών συμφερόντων έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώ ο μπιν Σαλμάν έχει αρνηθεί ότι εμπλέκεται στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και αναφέρεται σε μεταρρυθμίσεις όπως η επέκταση των δικαιωμάτων των γυναικών ως ένδειξη προόδου, αναλυτές αντιτείνουν ότι οι αλλαγές αυτές υπονομεύτηκαν από τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις καταστολής των αντιφρονούντων και των πολιτικών ελευθεριών.

Διαβάστε: Σαουδική Αραβία: Οι αρχές έχουν «licence to kill» όποιον διαφωνεί με την κατασκευή της φουτουριστικής πόλης Neom

Η σχέση του Τραμπ με τον μπιν Σαλμάν είναι πολύ θερμότερη σε σχέση με εκείνη του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο.

Το 2019 ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεσμεύτηκε να κάνει τη Σαουδική Αραβία "παρία" στη διεθνή σκηνή λόγω της δολοφονίας του Κασόγκι και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλά γεωπολιτικά ζητήματα, όπως οι τιμές του πετρελαίου που εκτοξεύτηκαν, εν μέρει εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, υπογραμίζουν την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ.

Αυτό οδήγησε τον Μπάιντεν να αποφασίσει ότι είχε έρθει η ώρα για να επανεκκινήσει τη στρατηγική τους σχέση και τελικά επισκέφθηκε τον μπιν Σαλμάν τον Ιούλιο του 2022.

Οι δύο άνδρες δεν αντάλλαξαν χειραψία, αλλά χαιρετήθηκαν ενώνοντας τις γροθιές τους, κάτι το οποίο συγκέντρωσε αρνητικά σχόλια καθώς θεωρήθηκε υπερβολικά φιλική χειρονομία δεδομένης της κατάστασης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.

Οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου έσπευσαν να απαντήσουν ότι αυτός ήταν ένας τρόπος να περιορίσει ο Μπάιντεν τον κίνδυνο να κολλήσει COVID-19.

Οι σχέσεις βελτιώθηκαν γρήγορα καθώς η κυβέρνηση εργάστηκε για τη σύναψη συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ με αντάλλαγμα μια ευρύτερη αμερικανική αμυντική συμφωνία.

Η προσπάθεια ''πάγωσε'' μετά την επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα.

Διαβάστε: Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Θα συνεχίσω το ξέπλυμα μέσω του αθλητισμού- Δεν με ενδιαφέρουν οι κατηγορίες

Η προσωπική σχέση Τραμπ - μπιν Σάλμαν

Στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του Τραμπ, ο μπιν Σαλμάν χαιρέτισε ο ίδιος τον πρόεδρο των ΗΠΑ συνοδεύοντάς τον στις σκάλες και έπειτα οδηγώντας αμαξάκι του γκολφ με τον Τραμπ συνοδηγό πριν από το επίσημο δείπνο.

Σε μια στιγμή που υπογραμμίζει το βάθος της προσωπικής τους σχέσης ο Τραμπ δεσμεύτηκε να άρει τις αμερικανικές κυρώσεις στη Συρία, μια κίνηση που όπως είπε ο ίδιος έγινε κατόπιν αιτήματος του μπιν Σαλμάν.

"Αχ τι κάνω για τον πρίγκιπα διάδοχο", σχολίασε ο Τραμπ καθώς ο μπιν Σαλμάν έβαζε, χειροκροτούμενος, το χέρι στην καρδιά του.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SAFE: Η Βρετανία θα πληρώνει την ΕΕ για κάθε πώληση βρετανικών όπλων μέσω του νέου αμυντικού ταμείου

Διεθνή / SAFE: Η Βρετανία θα πληρώνει την ΕΕ για κάθε πώληση βρετανικών όπλων μέσω του νέου αμυντικού ταμείου

Η Βρετανία θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο SAFE, αλλά θα πρέπει να πληρώνει ποσοστό στην ΕΕ για κάθε συμβόλαιο που κερδίζουν βρετανικές εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία μετά την πτώση Άσαντ – Παρέμβαση Ισραήλ και ΗΠΑ

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία μετά την πτώση Άσαντ – Παρέμβαση Ισραήλ και ΗΠΑ

Έξι μήνες μετά την ανατροπή του Άσαντ, η Συρία βυθίζεται ξανά στη βία - Οι συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων, η εμπλοκή Ισραήλ και οι νέες ισορροπίες υπό την ηγεσία του Αχμέτ αλ-Σαράα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία καταργεί συμφωνία αγωγού πετρελαίου με το Ιράκ – Πώς μεταφράζεται αυτό για τις εξαγωγές

Διεθνή / Η Τουρκία καταργεί συμφωνία αγωγού πετρελαίου με το Ιράκ – Πώς μεταφράζεται αυτό για τις εξαγωγές

Η Τουρκία τερματίζει τη συμφωνία 52 ετών για τον αγωγό πετρελαίου με το Ιράκ - Η απόφαση συνδέεται με διεθνείς διενέξεις, αποζημιώσεις και το πάγωμα των ροών από το Κουρδιστάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Εντοπίστηκε το ναυάγιο του βρετανικού πολεμικού πλοίου HMS Nottingham, 110 χρόνια μετά τη βύθισή του

Διεθνή / Εντοπίστηκε το ναυάγιο του βρετανικού πολεμικού πλοίου HMS Nottingham, 110 χρόνια μετά τη βύθισή του

Το HMS Nottingham χαρακτηρίζεται ως το καλύτερα διατηρημένο καταδρομικό τύπου Town που έχει εντοπιστεί παγκοσμίως, καθώς τα περισσότερα πλοία της κλάσης διαλύθηκαν τις δεκαετίες του 1920 και του 1940
LIFO NEWSROOM
Σατιρικό τραγούδι κατά του AfD διακόπτει live συνέντευξη της ακροδεξιάς Άλις Βάιντελ στη Γερμανία

Διεθνή / Σατιρικό τραγούδι κατά του AfD διακόπτει live συνέντευξη της ακροδεξιάς Άλις Βάιντελ στη Γερμανία

Διαδηλωτές κρατούσαν ομπρέλες και φορούσαν γιλέκα με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ σε στιγμές η Βάιντελ φαινόταν να δυσκολεύεται να ακούσει τις ερωτήσεις
LIFO NEWSROOM
Η μπανάνα-έργο τέχνης αξίας 6 εκατ. καταναλώθηκε για άλλη μία φορά από επισκέπτη μουσείου

Διεθνή / Η μπανάνα-έργο τέχνης αξίας 6 εκατ. καταναλώθηκε για άλλη μία φορά από επισκέπτη μουσείου

Ο δημιουργός του έργου δήλωσε απογοητευμένος από το γεγονός ότι ο επισκέπτης εξέλαβε την ίδια την μπανάνα ως το έργο τέχνης, αντί να φάει τη φλούδα και την ταινία που τη συγκρατούσε
LIFO NEWSROOM
Ανακαλούνται πάνω από 5,2 εκατ. παιδικές πισίνες σε ΗΠΑ και Καναδά μετά από 9 θανάτους μικρών παιδιών

Διεθνή / Ανακαλούνται πάνω από 5,2 εκατ. παιδικές πισίνες σε ΗΠΑ και Καναδά μετά από 9 θανάτους μικρών παιδιών

Οι πισίνες που πωλούνταν από το 2002 έως και το 2025 διαθέτουν ιμάντες συμπίεσης που δημιουργούν σημείο ανάβασης για τα παιδιά – Δωρεάν κιτ επιδιόρθωσης προσφέρουν οι εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Ένοχος για διπλή ανθρωποκτονία στο Λονδίνο: Τα πτώματα του ζευγαριού βρέθηκαν σε βαλίτσες στη γέφυρα του Μπρίστολ

Διεθνή / Ένοχος για διπλή ανθρωποκτονία στο Λονδίνο: Τα πτώματα του ζευγαριού βρέθηκαν σε βαλίτσες στη γέφυρα του Μπρίστολ

Το φρικιαστικό έγκλημα που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας στο εσωτερικό ενός σπιτιού στο Λονδίνο και αποκαλύφθηκε όταν αιμόφυρτες βαλίτσες εντοπίστηκαν δίπλα στη γέφυρα Clifton Suspension Bridge συγκλονίζει το Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
H Ryanair θα αυξήσει τα μπόνους για όσους εντοπίζουν αποσκευές βαρύτερες από τα όρια

Διεθνή / H Ryanair θα αυξήσει τα μπόνους για όσους εντοπίζουν αποσκευές βαρύτερες από τα όρια

Η Ryanair εξετάζει την αύξηση του μπόνους που δίνει στο προσωπικό για τον εντοπισμό επιβατών με υπερμεγέθεις αποσκευές, καθώς το μέτρο αποφέρει έσοδα και βοηθά στην τήρηση των κανόνων
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα ξεκινά την κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο - Ανησυχία σε Ινδία και Μπανγκλαντές

Διεθνή / Η Κίνα ξεκινά την κατασκευή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο - Ανησυχία σε Ινδία και Μπανγκλαντές

Σε εξέλιξη η κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Μοτούο - Ανησυχούν Ινδία και Μπανγκλαντές για την αγροτική παραγωγή και την παροχή νερού
LIFO NEWSROOM
Έκκληση 25 χωρών για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Έκκληση 25 χωρών για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Στο επίκεντρο των επικρίσεων ο θάνατος εκατοντάδων Παλαιστινίων κοντά σε εγκαταστάσεις διανομής τροφίμων – «Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει τώρα», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή δήλωση
LIFO NEWSROOM