Έξι ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν επισήμως τα νέα στρατιωτικά σχέδια του Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας σε κοινή ανακοίνωση ότι απορρίπτουν «κάθε μορφή δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής», την οποία θεωρούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η δήλωση έρχεται στον απόηχο των ανακοινώσεων του Ισραήλ για νέα επιχείρηση «κατάκτησης» του παλαιστινιακού θύλακα.
Σύμφωνα με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, Ιρλανδίας, Νορβηγίας, Ισλανδίας, Σλοβενίας και Λουξεμβούργου, η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, το οποίο προβλέπει την εκτεταμένη εσωτερική μετακίνηση Παλαιστινίων και τη μακροχρόνια παρουσία ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή, «παραβιάζει κόκκινες γραμμές» και υπονομεύει κάθε προοπτική βιώσιμης λύσης δύο κρατών.
«Η Γάζα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης και ανήκει στον παλαιστινιακό λαό», επισημαίνουν οι έξι υπουργοί Εξωτερικών, καλώντας το Ισραήλ να διασφαλίσει άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.
Η κοινή δήλωση προειδοποιεί για τις συνέπειες μιας νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης, που «θα επιδεινώσει την ήδη οριακή ανθρωπιστική κατάσταση» και «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων». Παράλληλα, υπογραμμίζεται η «ακλόνητη υποστήριξη» των χωρών στη λύση των δύο κρατών, με Ισραήλ και Παλαιστίνη να ζουν πλάι πλάι «με ειρήνη και ασφάλεια».
Η παρέμβαση αυτή έρχεται ενώ δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, όπως του υπ. Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς περί «ολοσχερούς καταστροφής της Γάζας» και μαζικής απομάκρυνσης κατοίκων προς τρίτες χώρες, έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
Τέσσερις από τις έξι χώρες που υπογράφουν τη δήλωση έχουν ήδη αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, ενώ το Λουξεμβούργο έχει δηλώσει έτοιμο να προχωρήσει στην ίδια κίνηση μόλις απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι.