Συρία: Ισραηλινοί «προειδοποιητικοί» βομβαρδισμοί κοντά στο προεδρικό μέγαρο

Συρία: Ισραηλινά «προειδοποιητικά» πλήγματα κοντά στο προεδρικό μέγαρο Facebook Twitter
Συντρίμμια από Ισραηλινή επιδρομή στη Δαμασκό / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα σε στόχους κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Συρίας, σε μια ενέργεια που, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, είχε στόχο να στείλει μήνυμα προειδοποίησης προς τη συριακή κυβέρνηση υπό τον Αχμέλντ αλ Σαράα.

Η επίθεση ήρθε στον απόηχο αιματηρών συγκρούσεων νότια της Δαμασκού, ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές και ένοπλους Δρούζους.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι τα πλήγματα στη Δαμασκό στοχεύουν στην προστασία των Δρούζων

Η θρησκευτική κοινότητα των Δρούζων έχεις τις ρίζες της στον 10ο αιώνα, όταν αναδείχθηκε ως σέκτα του ισμαηλισμού. Περισσότεροι από τους μισούς Δρούζους του κόσμου (στο σύνολο τους αριθμούν περίπου ένα εκατομμύριο) ζουν στη Συρία, κυρίως στην επαρχία Σουέιντα και σε προάστια της Δαμασκού. Οι υπόλοιποι βρίσκονται κυρίως στον Λίβανο και στο Ισραήλ, αλλά και στα Υψίπεδα του Γκολάν, που το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία στον πόλεμο του 1967 και προσάρτησε το 1981.

Όπως ανέφεραν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ σε κοινή ανακοίνωσή τους, η επίθεση –η δεύτερη μέσα στην εβδομάδα– στόχευε στην αποτροπή εχθρικών ενεργειών κατά της κοινότητας των Δρούζων από την πλευρά της νέας συριακής ηγεσίας.

«Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το συριακό καθεστώς. Δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη δυνάμεων νότια της Δαμασκού, ούτε οποιαδήποτε απειλή κατά της κοινότητας των Δρούζων», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους κοντά στην περιοχή του προεδρικού μεγάρου του Άχμαντ αλ-Σαράα, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Πώς ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τους Δρούζους στη Συρία

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Τρίτη, αφού διέρρευσε στα social media ένα ηχητικό απόσπασμα στο οποίο ένας άνδρα φαινόταν να κάνει προσβλητικά σχόλια για τον προφήτη Μωάμεθ. Το ηχητικό αποδόθηκε σε Δρούζο κληρικό, προκαλώντας την οργή σουνιτών μουσουλμάνων, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είχε υποστεί επεξεργασία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι τουλάχιστον 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στις περιοχές Σαχνάγια και Τζαραμάνα, προάστια της Δαμασκού όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Δρούζοι. Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται τόσο ένοπλοι όσο και μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Την Πέμπτη, ο πνευματικός ηγέτης των Δρούζων στη Συρία, ο σεΐχης Χικμάτ αλ-Χιτζρί, κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση για αυτό που χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη γενοκτονική επίθεση» κατά της κοινότητάς του. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το καθεστώς ελέγχεται πλέον από ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ. Πρόκειται για μία παραστρατιωτική ισλαμιστική ομάδα, η οποία στο παρελθόν διατηρούσε δεσμούς με την Αλ Κάιντα, αλλά πλέον δρα ως πολιτοφυλακή.

Συρία: Ισραηλινά «προειδοποιητικά» πλήγματα κοντά στο προεδρικό μέγαρο Facebook Twitter
Ο Σύρος πρόεδρος Αχμεντ αλ Σαράα / Φωτ: EPA, αρχείου

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της ενεπλάκησαν στις πρόσφατες συγκρούσεις με τη μειονότητα των Δρούζων. Ωστόσο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συγκρούσεις ξέσπασαν στον απόηχο ενός κύματος σφαγών τον Μάρτιο, κατά τις οποίες κρατικές δυνάμεις και φιλοκυβερνητικές ομάδες φέρονται να σκότωσαν περισσότερους από 1.700 πολίτες, κυρίως από την αλαουιτική κοινότητα στην οποία ανήκει ο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Άσαντ αλ-Σαϊμπάνι, κάλεσε σε «εθνική ενότητα», ενώ με ανάρτησή του στο X προειδοποίησε πως «κάθε κάλεσμα για ξένη παρέμβαση, με οποιοδήποτε πρόσχημα, οδηγεί σε περισσότερη διχόνοια και αστάθεια».

Την ίδια ώρα, στη Σουέιντα, ηγετικά στελέχη, ένοπλες ομάδες και πρεσβύτεροι της κοινότητας των Δρούζων συναντήθηκαν και δήλωσαν ότι η κοινότητά τους αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος της ενωμένης συριακής πατρίδας», απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο διαχωρισμού ή απόσχισης.

Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ 

Από την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει σειρά αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, καταστρέφοντας στρατιωτικό εξοπλισμό και αποθέματα, ενώ έχει αναπτύξει στρατεύματα στην πρώην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα Υψώματα του Γκολάν, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι ενέργειες αυτές έχουν στόχο την προστασία της κοινότητας των Δρούζων.

Αναλυτές στο Ισραήλ εκτιμούν ότι η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην υπονόμευση της νέας κυβέρνησης της Συρίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει μια πιθανή συμμαχία με τους Δρούζους, εντός της χώρας. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή δεν είναι ομόφωνα αποδεκτή, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι η σταθερότητα της Συρίας θα εξυπηρετούσε μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος αλ Σαράα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Αμερικανό βουλευτή, ότι η Δαμασκός επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Την Πέμπτη το βράδυ, Δρούζοι διαδηλωτές στο Ισραήλ απέκλεισαν δρόμους και κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την προστασία της κοινότητάς τους στη Συρία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Διεθνή / Το Ισραήλ «προστάτης» των Δρούζων στη Συρία: Επίθεση εναντίον ανταρτών που ετοίμαζαν χτύπημα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε ομάδα που ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε κοινότητα Δρούζων κοντά στη Δαμασκό, μετά από αιματηρές συγκρούσεις στη νότια Συρία
LIFO NEWSROOM
Χρηματοδότης του ISIS και επιχειρηματίας στην Τουρκία: Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων και το δίκτυο στην Ευρώπη

Διεθνή / Χρηματοδότης του ISIS και επιχειρηματίας στην Τουρκία: Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων και το δίκτυο στην Ευρώπη

Στο φως η υπόθεση του Wisam Hikmat Ahmed Faiq al-Barazanchi, χρηματοδότη του ISIS που ίδρυσε επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων στην Κωνσταντινούπολη και διευκολύνει τη μετακίνηση τρομοκρατών στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM