Η Adidas αυξάνει τις τιμές όλων των προϊόντων της στις ΗΠΑ λόγω δασμών Τραμπ

Η Adidas αυξάνει τις τιμές όλων των προϊόντων της στις ΗΠΑ λόγω δασμών Τραμπ Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η Adidas ανακοίνωσε την Τρίτη 29 Απριλίου ότι οι δασμοί που έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών για όλα της τα προϊόντα στην αμερικανική αγορά.

Η γερμανική εταιρεία αθλητικής ένδυσης δεν έχει ακόμη αποφασίσει το εύρος των αυξήσεων, επισημαίνοντας ότι η αβεβαιότητα γύρω από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο δεν της επιτρέπει να αναθεωρήσει θετικά τις προβλέψεις της για το σύνολο της χρονιάς, παρά τη θεαματική αύξηση των κερδών της στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

«Οι υψηλότεροι δασμοί θα προκαλέσουν τελικά αυξημένα κόστη για όλα μας τα προϊόντα που προορίζονται για την αγορά των ΗΠΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

H Adidas δηλώνει «εν μέρει εκτεθειμένη» στους δασμούς Τραμπ

Η Adidas σημειώνει πως είναι «εν μέρει εκτεθειμένη» στους δασμούς που έχει επιβάλει ο Λευκός Οίκος στις κινεζικές εισαγωγές, οι οποίοι φτάνουν πλέον σε ένα συνολικό ποσοστό 145%. Ωστόσο, η εταιρεία επισήμανε ότι έχει ήδη περιορίσει στο ελάχιστο τις εξαγωγές προϊόντων από την Κίνα προς τις ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αναφέρει, εντοπίζεται στους δασμούς 10% που εφαρμόζονται στις εισαγωγές από άλλες χώρες, όσο συνεχίζονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.

«Δε γνωρίζουμε ποιο θα είναι το τελικό ύψος των δασμών, ούτε μπορούμε ακόμη να πάρουμε οριστικές αποφάσεις. Οι αυξήσεις κόστους θα οδηγήσουν τελικά σε αυξήσεις τιμών — όχι μόνο στον δικό μας κλάδο — αλλά είναι αδύνατον να προβλέψουμε τον αντίκτυπο στη ζήτηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Adidas παραδέχεται επίσης πως δεν είναι σε θέση να παράγει σχεδόν κανένα προϊόν εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η παραγωγή της βασίζεται κυρίως σε εργοστάσια στο Βιετνάμ και την Καμπότζη, χώρες που αντιμετωπίζουν δασμούς έως και 40% από τις ΗΠΑ ελλείψει εμπορικής συμφωνίας.

Αντίστοιχα προβλήματα με τις τιμές και την αγοραστική συμπεριφορά αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι εταιρείες λιανικής που εξυπηρετούν την αμερικανική αγορά, από φθηνά e-shops όπως το Temu έως πολυτελείς οίκους όπως η Hermès.

Τα κέρδη της Adidas αυξάνονται

Παρά τις προκλήσεις, η Adidas κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες εκτινάχθηκαν κατά 155%, φτάνοντας τα 436 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις που είχαν διαμορφωθεί στα 383 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,7%, στα 6,15 δισ. ευρώ, ενώ το περιθώριο λειτουργικού κέρδους ενισχύθηκε κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες και έφτασε το 9,9%.

Η εταιρεία ανέφερε πως, χωρίς την επιβάρυνση των αμερικανικών δασμών, θα είχε αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις για τα συνολικά έσοδα και τα λειτουργικά της κέρδη. Αντ’ αυτού, διατήρησε τη μέχρι πρότινος εκτίμησή της, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «το εύρος των πιθανών εκβάσεων έχει διευρυνθεί».

Η Adidas φαίνεται επίσης να αφήνει οριστικά πίσω της το πολυετές βάρος της συνεργασίας της με τον μουσικό Κάνιε Γουέστ, την οποία διέκοψε το 2022 μετά από αντισημιτικά σχόλια του καλλιτέχνη. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως εξάντλησε και τα τελευταία αποθέματα της σειράς Yeezy.

Σε σχετική ανάλυση, η Deutsche Bank σημείωσε πως η Adidas παρουσίασε «θετικά αποτελέσματα και πρόοδο σε όλους τους τομείς», παρά το αυξημένο ρίσκο.

Ιδιαίτερη δυναμική καταγράφει και ο τομέας των υποδημάτων, ενώ αυξανόμενο ενδιαφέρον παρατηρείται και για την casual, αθλητική ένδυση. Όπως σημειώνει η αναλύτρια Mamta Valechha, η Adidas ελπίζει ότι οι θετικές αυτές τάσεις θα συνεχιστούν, αλλά προς το παρόν, ο αντίκτυπος των δασμών στις ΗΠΑ παραμένει απρόβλεπτος.

Με πληροφορίες από CNBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Διεθνή / Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Περίπου 8 χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για την εικονική απασχόληση της συζύγου του που οδήγησαν στην καταδίκη του για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος - Το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM