Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ

Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ Facebook Twitter
Ινδοί ακτιβιστές του Χίντου μετέφεραν αναμμένους πυρσούς και πλακάτ, διαδηλώνοντας στους δρόμους για να καταδικάσουν τη φονική επίθεση σε τουρίστες στο ινδικά διοικούμενο Κασμίρ, στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας, στις 24 Απριλίου 2025/ Φωτ.: EPA
0

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν, μετά την πολύνεκρη επίθεση στην ινδικά ελεγχόμενη περιοχή του Κασμίρ, με τον Πακιστανό υπουργό Άμυνας, Κουάτζα Ασίφ, να προειδοποιεί ευθέως για τον κίνδυνο «ολοκληρωτικού πολέμου» μεταξύ των δύο χωρών, που αμφότερες διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Μιλώντας στην εκπομπή The World with Yalda Hakim του Sky News, ο Ασίφ απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της ινδικής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει ότι πίσω από την επίθεση στην περιοχή Παλγκάμ του Κασμίρ –όπου σκοτώθηκαν 26 τουρίστες την Τρίτη– βρίσκεται το Ισλαμαμπάντ.

Ο Πακιστανός υπουργός υποστήριξε πως η επίθεση είναι «επιχείρηση παραπλάνησης» (false flag) εκ μέρους της Ινδίας. «Το στρατιωτικό μας επιτελείο είναι σε πλήρη ετοιμότητα», δήλωσε, τονίζοντας ότι «αν υπάρξει επίθεση, η απάντησή μας θα είναι αντίστοιχη». «Αν δεχθούμε γενικευμένη επίθεση, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξει ολοκληρωτικός πόλεμος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί, ο Ασίφ απάντησε: «Ναι, βεβαίως. Όταν δύο πυρηνικές δυνάμεις έρχονται σε σύγκρουση, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τραγικών συνεπειών».

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, και ειδικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να παρέμβει ώστε να αποφευχθεί μια μετωπική σύρραξη. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ηγέτης της μοναδικής υπερδύναμης και έχει παρέμβει σε άλλες παγκόσμιες εστίες έντασης. Πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει και εδώ», είπε.

Η νέα κρίση πυροδοτήθηκε από την πολύνεκρη επίθεση της Τρίτης, την οποία η ινδική πλευρά αποδίδει σε εξτρεμιστές που φέρονται να συνδέονται με πακιστανικές οργανώσεις. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, δεσμεύτηκε ότι «θα κυνηγήσει τους υπαίτιους μέχρι τα πέρατα της Γης».

Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους από την ανεξαρτησία τους το 1947, ενώ η διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ παραμένει ένα από τα πιο επικίνδυνα γεωπολιτικά σημεία παγκοσμίως, με χιλιάδες νεκρούς τις τελευταίες δεκαετίες.

Παρότι τα τελευταία χρόνια είχε υπάρξει σχετική ύφεση της βίας, η επίθεση αυτή φαίνεται να ανατρέπει κάθε ισορροπία και να φέρνει ξανά το φάσμα της πολεμικής αντιπαράθεσης στο προσκήνιο.

Το Νέο Δελχί δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει τις δηλώσεις του Ασίφ, όμως ενισχύει τις δυνάμεις ασφαλείας στην κοιλάδα του Κασμίρ, ενώ ο ινδικός Τύπος μεταδίδει ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα σενάρια για πιθανά αεροπορικά πλήγματα σε «τρομοκρατικούς στόχους» εντός Πακιστάν.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, υπό τον φόβο ότι ένα τοπικό επεισόδιο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ευρύτερη σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Με πληροφορίες από SkyNews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM