Μπαράκ Ομπάμα για Χάρβαρντ: «Παράνομο το πάγωμα της χρηματοδότησης από τον Τραμπ»

Μπαράκ Ομπάμα για Χάρβαρντ: «Παράνομο το πάγωμα της χρηματοδότησης από τον Τραμπ» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξήρε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για τη στάση που επέδειξε απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αφορμή στάθηκε η άρνηση του Χάρβαρντ να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης για τροποποιήσεις στο πρόγραμμά του. Σε απάντηση, ο Τραμπ αποφάσισε να «παγώσει» ομοσπονδιακά κονδύλια ύψους άνω των 2 δισ. δολαρίων. Οι αλλαγές που επιζητούσε ο πρόεδρος αφορούσαν τις πρακτικές πρόσληψης, εισαγωγής και διδασκαλίας του πανεπιστημίου, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι συνδέονται άμεσα με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Διαβάστε περισσότερα για την επίθεση Τραμπ σε Χάρβαρντ, πατώντας τον ενεργό σύνδεσμο.

Ως απόφοιτος του Χάρβαρντ και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα χαρακτήρισε την κίνηση Τραμπ «παράνομη και αδέξια» και προέτρεψε τα υπόλοιπα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Χάρβαρντ, απορρίπτοντας παρόμοιες πιέσεις.

«Το Χάρβαρντ έθεσε ένα ισχυρό προηγούμενο – απέρριψε μια παράνομη και αδέξια απόπειρα (της κυβέρνησης Τραμπ) να περιορίσει την ακαδημαϊκή ελευθερία, ενώ έλαβε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να εξασφαλίσει ότι όλοι οι φοιτητές του μπορούν να ευημερήσουν σε ένα περιβάλλον πνευματικής αναζήτησης, ουσιαστικής συζήτησης και αμοιβαίου σεβασμού», έγραψε ο Ομπάμα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μπαράκ Ομπάμα για Χάρβαρντ: «Παράνομο το πάγωμα της χρηματοδότησης από τον Τραμπ» Facebook Twitter

Ο Ομπάμα, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ το 1991, σπάνια προβαίνει σε δημόσια επίκριση κυβερνητικών πολιτικών από τότε που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο. Οι παρεμβάσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, ιδίως κατά τις προεκλογικές περιόδους, επικεντρώνονταν κυρίως στη στήριξη της Κάμαλα Χάρις, ενώ κατά τα λοιπά περιορίζονται σε προσωπικές σκέψεις, αφιερώματα και σχολιασμό της επικαιρότητας.

Ο πρώην πρόεδρος αποτελεί μία μόνο από τις πολλές φωνές στον πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο των ΗΠΑ που αντιδρούν στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να ασκήσει πίεση στα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας μέσω απειλών για περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, αν αυτά δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της. Ενδεικτικά, εκατοντάδες μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Γέιλ εξέδωσαν ανοιχτή επιστολή εκφράζοντας τη στήριξή τους στην απόφαση του Χάρβαρντ να σταθεί απέναντι στην κυβερνητική πίεση.

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM