Ισραήλ: Απολύει σχεδόν 1.000 εφέδρους που καταδίκασαν τον πόλεμο στη Γάζα

Ισραήλ: Απολύει σχεδόν 1.000 εφέδρρους που καταδίκασαν τον πόλεμο στη Γάζα Facebook Twitter
Μπενιαμίν Νετανιάχου/ Φωτογραφία αρχείου © EPA
0

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι θα απολύσει τους εφέδρους της Πολεμικής Αεροπορίας που υπέγραψαν επιστολή με την οποία καταδικάζουν τον πόλεμο στη Γάζα και υποστηρίζουν ότι εξυπηρετεί μόνο πολιτικά συμφέροντα αντί να φέρει τους ομήρους στην πατρίδα.

Σε δήλωσή του στο Associated Press, αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα σώμα ή άτομο, συμπεριλαμβανομένων των εφέδρων σε ενεργό υπηρεσία, «να εκμεταλλεύονται τη στρατιωτική τους ιδιότητα ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν στις μάχες», κάνοντας λόγο για παραβίαση της εμπιστοσύνης μεταξύ διοικητών και υφισταμένων.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αποφάσισε ότι κάθε εν ενεργεία έφεδρος που υπέγραψε την επιστολή δεν θα μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί. Δεν διευκρίνισε πόσα άτομα περιλαμβάνει αυτό ή αν οι απολύσεις έχουν αρχίσει.

Σχεδόν 1.000 έφεδροι και συνταξιούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ υπέγραψαν επιστολή, που δημοσιεύθηκε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη, απαιτώντας την άμεση επιστροφή των ομήρων, ακόμη και με κόστος τον τερματισμό των μαχών. Ενώ οι στρατιώτες που υπέγραψαν την επιστολή δεν αρνήθηκαν να συνεχίσουν να υπηρετούν, είναι μέρος ενός αυξανόμενου αριθμού Ισραηλινών στρατιωτών που μιλούν ενάντια στον 18μηνο πόλεμο στη Γάζα, μερικοί λέγοντας ότι είδαν ή έκαναν πράγματα που ξεπερνούσαν τα όρια της ηθικής.

«Είναι τελείως παράλογο και ανεύθυνο εκ μέρους των Ισραηλινών πολιτικών να ρισκάρουν τις ζωές των ομήρων, να ρισκάρουν τις ζωές περισσότερων στρατιωτών και να ρισκάρουν τις ζωές πολλών, πολλών αθώων Παλαιστινίων, ενώ είχαν μια πολύ σαφή εναλλακτική λύση» δήλωσε στο Associated Press ο Guy Poran, συνταξιούχος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, ο οποίος πρωτοστάτησε στην επιστολή. Είπε ότι δεν γνωρίζει ότι κάποιος που υπέγραψε την επιστολή έχει απολυθεί, και από τότε που δημοσιεύθηκε, έχει συγκεντρώσει δεκάδες περισσότερες υπογραφές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποβάθμισε την επιστολή  λέγοντας ότι γράφτηκε από μια «μικρή χούφτα ζιζάνια, που λειτουργούν από ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και έχουν ως μοναδικό στόχο την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης». 

Συνεχίζονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση του Ισραήλ για την επιστροφή των ομήρων

Οι απελευθερωμένοι όμηροι και οι οικογένειές τους κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν την προσοχή στην κατάστασή τους και να παροτρύνουν την κυβέρνηση να τους βγάλει όλους έξω. 

Για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος φέτος, ο Agam Berger, ένας στρατιωτικός παρατηρητής που κρατήθηκε όμηρος και απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο, θα εμφανιστεί σε μια τελετή της Πορείας των Ζωντανών στην Πολωνία - μια ετήσια πορεία μνήμης στον τόπο του Άουσβιτς που τιμά τα έξι εκατομμύρια Εβραίους που σκοτώθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία και γιορτάζει το κράτος του Ισραήλ. Ο Berger θα παίξει ένα βιολί 130 ετών που επέζησε του Ολοκαυτώματος και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ, στην κεντρική τελετή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπιρκενάου. Θα συνοδεύεται από τον τραγουδιστή, Daniel Weiss, κάτοικο του Kibbutz Be'eri, του οποίου οι γονείς δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Από τότε που το Ισραήλ τερμάτισε μονομερώς την κατάπαυση του πυρός οκτώ εβδομάδων στη Γάζα τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι θα εισχωρήσει περαιτέρω στον παλαιστινιακό θύλακα μέχρι η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που κατέρρευσε η εκεχειρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM