Η Άννα Φρανκ των καιρών μας

Το ημερολόγιο της Σάρα… Facebook Twitter
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπάθησε να καταργήσει μια ρύθμιση που ισχύει για περισσότερο από έναν αιώνα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


AΝ Η ΣΑΡΑ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
με όσα συνέβησαν στην ίδια, στα αδέλφια και στους γονείς της τον τελευταίο καιρό, θα μιλάγαμε για μια σύγχρονη Άννα Φρανκ, το δεκατριάχρονο εκείνο κορίτσι εβραιογερμανικής καταγωγής που για τέσσερα χρόνια κρυβόταν μαζί με την οικογένειά του στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να μη τους βρουν οι ναζί. Μέχρι την ημέρα σύλληψης όλης της οικογένειας η Άννα κατέγραφε σε ένα ημερολόγιο την καθημερινή τους ζωή, τους φόβους, τα όνειρα, τους εφιάλτες της. Με άλλες συνθήκες, άλλα χαρακτηριστικά και διαφορετικές αναφορές, η δεκάχρονη Αμερικανομεξικάνα Σάρα θα μπορούσε να είναι η Άννα Φρανκ των καιρών μας, της εξαιρετικά αβέβαιης και σίγουρα επικίνδυνης εποχής της Αμερικής του Ντόναλντ Τραμπ.

Η οικογένεια της Σάρα είναι ένα από τα θύματα της αντιμεταναστευτικής ατζέντας του Τραμπ, ο οποίος με ένα διάταγμα κατάργησε τη δυνατότητα των παιδιών μεταναστών να αποκτούν την αμερικανική ιθαγένεια αυτόματα, με τη γέννησή τους στη χώρα, ακόμα και αν οι γονείς τους δεν έχουν την υπηκοότητα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπάθησε να καταργήσει μια ρύθμιση που ισχύει για περισσότερο από έναν αιώνα, προβλέπεται από τη 13η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ και αναφέρει πως όλα τα άτομα που γεννιούνται ή πολιτογραφούνται στη χώρα είναι πολίτες της. Θεσπίστηκε το 1868, το 2025 ο Τραμπ επιχειρεί να την καταργήσει. Μάλιστα, πολλοί δικαστές και νομικοί στις ΗΠΑ επισημαίνουν το παράνομο και αντισυνταγματικό του διατάγματος.

Αστυνομικοί τούς φώναζαν υποτιμητικές λέξεις, τους χώρισαν ανάλογα με το φύλο, τους έκαναν σωματική έρευνα, τους απαξίωσαν, δεν τους επέτρεψαν να επικοινωνήσουν με δικηγόρο, τους άφησαν να περάσουν το βράδυ σε θλιβερά κελιά και το πρωί απαίτησαν από τον πατέρα να υπογράψει μια οικειοθελή απέλαση.

Ας επιστρέψουμε όμως στην ιστορία της Σάρα – το όνομα δόθηκε από την «El Pais» στο κορίτσι για λόγους ασφαλείας και προστασίας του. Η Σάρα, λοιπόν, είναι μόλις 10 χρονών. Η οικογένειά της ζούσε στις ΗΠΑ για περισσότερο από δέκα χρόνια‧ οι γονείς ήταν φτωχοί μετανάστες από το Μεξικό που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στη μεγάλη χώρα. Όταν πήγαν παράνομα στις ΗΠΑ είχαν ήδη ένα παιδί, μετά απέκτησαν άλλα τέσσερα, ένα από αυτά ήταν η Σάρα – τα παιδιά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ πήραν την ιθαγένεια. Ζούσαν μια σχετικά φυσιολογική ζωή, με αγωνία για τα θέματα υγείας των παιδιών. Όλα ξεκίνησαν στις 3 του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να έχει έναν ανησυχητικό πονοκέφαλο – ανάρρωνε από σοβαρή εγχείρηση στον εγκέφαλο που είχε κάνει πριν από έναν χρόνο για την αφαίρεση καρκινικού όγκου. Η οικογένεια τρομοκρατήθηκε, φοβήθηκε επιληπτικό επεισόδιο, έτσι ξεκίνησαν να τη μεταφέρουν με αυτοκίνητο από την κοιλάδα του Ρίο Γκράντε, όπου ζούσαν, στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, στο Χιούστον. Όμως δεν έφτασαν ποτέ εκεί. Σε ένα σημείο του αυτοκινητόδρομου μια μονάδα αστυνομικών ειδικών για θέματα μεταναστών τούς σταμάτησε.

Τους μετέφεραν σε ένα κέντρο κράτησης. Τους κράτησαν έξι ώρες, αρνήθηκαν να δεχτούν την ιατρική γνωμάτευση που πιστοποιούσε το σοβαρό πρόβλημα της Σάρα, προσπάθησαν να πάρουν ένα στήριγμα που είχε για να στέκεται όρθια, αγνόησαν την ιθαγένειά της και τις αιτήσεις των γονιών της για βίζα, κατέσχεσαν τα φάρμακα των άλλων παιδιών, συνέλαβαν όλη την οικογένεια – η Σάρα έκλαιγε ασταμάτητα. Αστυνομικοί τούς φώναζαν υποτιμητικές λέξεις, τους χώρισαν ανάλογα με το φύλο, τους έκαναν σωματική έρευνα, τους απαξίωσαν, δεν τους επέτρεψαν να επικοινωνήσουν με δικηγόρο, τους άφησαν να περάσουν το βράδυ σε θλιβερά κελιά και το πρωί απαίτησαν από τον πατέρα να υπογράψει μια οικειοθελή απέλαση. Το αρνήθηκε, το ίδιο έκανε και η μητέρα. Λίγο αργότερα τους έδωσαν μερικές σακούλες με τα λιγοστά τους υπάρχοντα, τους έβαλαν σε ένα βαν, τους μετέφεραν στο συνοριακό πέρασμα του Χιντάλγκο του Τέξας και τους ανάγκασαν να περάσουν στο Μεξικό. Εκεί τους συνέστησαν να προσέχουν γιατί μπορεί τα παιδιά να πέσουν θύματα απαγωγής λόγω της αμερικανικής υπηκοότητάς τους. Ζουν κρυμμένοι σε ένα απομακρυσμένο αγρόκτημα. Δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους γιατρούς, τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα περίθαλψης γιατί δεν είναι πολίτες του Μεξικού.

Από τότε η ζωή της Σάρα και όλης της οικογένειας άλλαξε δραματικά. Πλέον κρύβονται σε κάποια περιοχή στο Μεξικό, προσπαθώντας να επιβιώσουν χωρίς την ιατρική βοήθεια που έχει ανάγκη η Σάρα και τα δυο αδέλφια της που αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρό θέμα υγείας‧ επίσης, κανένα από τα πέντε παιδιά της οικογένειας δεν μπορεί να πάει σχολείο. Το μέλλον τους είναι κάτι περισσότερο από αβέβαιο.

Αυτή είναι η ιστορία της Σάρα που, αν μπορούσε, θα έγραφε το δικό της ημερολόγιο…

Σε έναν νέο ακόμη άγνωστο κόσμο

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Κινηματογραφική, παράνομη απέλαση μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / ΗΠΑ: Σοκαριστικές εικόνες από τις παράνομες απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Επικαλούμενη πολεμικό νόμο του 1798, η Αμερικανική κυβέρνηση απευλαύνει άτομα χωρίς καμία από τις δέουσες προστασίες που περιγράφονται στο αμερικανικό μεταναστευτικό δίκαιο
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ