Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ σε ασθενοφόρα λόγω «αντιληπτής απειλής», σύμφωνα με έρευνα του IDF

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε ασθενοφόρα λόγω «αντιληπτής απειλής», σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα του IDF Facebook Twitter
0

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι δεκαπέντε εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, την 23η Μαρτίου κοντά στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), τα οχήματα –συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων– στοχοποιήθηκαν λόγω μιας «αντιληπτής απειλής», μετά από προηγούμενο περιστατικό στην περιοχή.

Το IDF ισχυρίστηκε ότι έξι από τα θύματα ήταν μέλη της Χαμάς, χωρίς ωστόσο να δώσει αποδείξεις στη δημοσιότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, David Mencer, επανέλαβε την κατηγορία πως η Χαμάς χρησιμοποιεί ασθενοφόρα για να συγκαλύψει τη δράση της, κατηγορώντας τα διεθνή μέσα ότι «υιοθετούν άκριτα τις αφηγήσεις της Χαμάς».

Αντιθέτως, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) κατήγγειλε την επίθεση ως «προμελετημένη σφαγή», απαιτώντας ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τον θάνατο των διασωστών. Ο πρόεδρος του σωματείου, Δρ. Γιούνις Αλ Χατίμπ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκροτήσει ειδική εξεταστική επιτροπή, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των Συμβάσεων της Γενεύης.

«Δεν αρκούν οι συλλυπητήριες δηλώσεις και οι υποσχέσεις για διερεύνηση. Χρειάζονται πράξεις. Όσοι ευθύνονται, πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε.

Το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε βίντεο από τη σκηνή της επίθεσης, όπου διακρίνονται οχήματα με εμφανή φώτα έκτακτης ανάγκης και ερυθρούς σταυρούς, διαψεύδοντας τον αρχικό ισχυρισμό του ισραηλινού στρατού πως τα ασθενοφόρα «δεν είχαν φώτα ή σήμανση» και κινούνταν «ύποπτα».

Το βίντεο καταγράφει τον τελευταίο διασώστη εν ζωή να λέει, ενώ ακούγονται πυρά: «Συγχώρεσέ με, μητέρα. Αυτόν τον δρόμο διάλεξα, να βοηθώ τους ανθρώπους».

Αργότερα βρέθηκε νεκρός με σφαίρα στο κεφάλι.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, Jonathan Whittall, ανέφερε ότι τα σώματα των 15 διασωστών βρέθηκαν «σε ομαδικό τάφο στην άμμο». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν οκτώ μέλη της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, έξι μέλη της Πολιτικής Προστασίας και ένας εργαζόμενος του ΟΗΕ.

Ο Dylan Winder, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε: «Ήταν ανθρωπιστές. Έφεραν διακριτικά που όφειλαν να προστατευτούν. Ήταν άνθρωποι που έπρεπε να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Δεν τα κατάφεραν».

Η έρευνα των ισραηλινών αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο ουδέν αποδεικτικό στοιχείο έχει δοθεί δημοσίως σχετικά με την εμπλοκή ενόπλων ή τη σύνδεση των θυμάτων με τη Χαμάς.

Η αδυναμία του Ισραήλ να παρουσιάσει τεκμήρια, καθώς και η αλλαγή αφηγήματος από «ύποπτη δραστηριότητα» σε «απρόσεκτη εμπλοκή» εγείρουν έντονες ανησυχίες ως προς τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

Προς το παρόν, η απαίτηση για ανεξάρτητη διεθνή έρευνα ενισχύεται, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί υπενθυμίζουν ότι ακόμη και στις πιο σύνθετες συγκρούσεις, υπάρχουν κανόνες – και η προστασία των διασώστων είναι ένας από τους θεμελιωδέστερους.

Με πληροφορίες από SkyNews


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM