Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών Facebook Twitter
0

Ένας δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναστείλει τους εμπορικούς δασμούς που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλιώς κινδυνεύει με «έναν αυτοπροκαλούμενο, οικονομικό πυρηνικό χειμώνα».

Εν μέσω αναταραχής στις αγορές, ο διαχειριστής hedge fund Μπιλ Άκμαν δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να δώσει περιθώριο διάρκειας τριών μηνών στις χώρες για να επαναδιαπραγματευτούν τις εμπορικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σήμερα, Δευτέρα 7 Μαρτίου, την προειδοποίηση του Άκμαν επανέλαβε μια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα της Wall Street, με τον πρόεδρο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, να λέει ότι οι δασμοί Τραμπ κινδυνεύουν να ανεβάσουν τις τιμές για τους Αμερικανούς.

 

Παρά τους κλυδωνισμούς, ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε τους δασμούς, λέγοντας ότι «μερικές φορές πρέπει να παίρνεις φάρμακα για να διορθώσεις κάτι». Λέει ότι η κίνηση αυτή θα δώσει ώθηση στις ΗΠΑ με νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν για τους Αμερικανούς και να πυροδοτήσουν έναν εμπορικό πόλεμο.

Οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη και την Ασία συνέχισαν να πέφτουν κατακόρυφα τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές αντιδρούν στους σαρωτικούς, παγκόσμιους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

Στην ανάρτησή του στο X την Κυριακή (6/4), ο Άκμαν αναγνώρισε το επιχείρημα του Τραμπ ότι το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα «μειονεκτεί» έναντι των ΗΠΑ. Αλλά, έγραψε, οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ ήταν «μαζικοί και δυσανάλογοι» και «δεν έκαναν διάκριση μεταξύ Αμερικανών φίλων και εχθρών».

 

Ο Μπιλ Άκμαν, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης hedge fund Pershing Square, έγινε ένας υψηλού προφίλ υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, ενός Ρεπουμπλικάνου, τον Ιούλιο του 2024. Προηγουμένως είχε υποστηρίξει το αντίπαλο Δημοκρατικό Κόμμα και η παρέμβασή του θεωρήθηκε ως μια σημαντική εκλογική υποστήριξη από τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Στις ανακοινώσεις του την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ παρουσίασε έναν «βασικό» δασμό 10% για τις εισαγωγές στις ΗΠΑ, με υψηλότερους συντελεστές έως και 50% που αντιμετωπίζουν δεκάδες άλλες χώρες - μεταξύ των οποίων και ορισμένα σημαντικά κέντρα παραγωγής στην Ασία. Πολλές χώρες έχουν υποσχεθεί να απαντήσουν, ενώ η Κίνα έχει ήδη προβεί σε αντίποινα με νέους δικούς της δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ εξαπέλυσε έναν «οικονομικό πόλεμο εναντίον όλου του κόσμου ταυτόχρονα» που κινδυνεύει να καταρρακώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ΗΠΑ, σχολίασε ο Άκμαν. Όπως σημείωσε, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τώρα «την ευκαιρία να καλέσει ένα χρονικό διάλειμμα 90 ημερών, να διαπραγματευτεί και να επιλύσει άδικες ασύμμετρες δασμολογικές συμφωνίες και να προκαλέσει τρισεκατομμύρια δολάρια νέων επενδύσεων στη χώρα μας».

Οταν οι αγορές καταρρέουν, προειδοποίησε ο Άκμαν, οι νέες επενδύσεις σταματούν, οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν χρήματα και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίσουν τις επενδύσεις και να απολύσουν εργαζόμενους. «Και δεν είναι μόνο οι μεγάλες εταιρείες που θα πληγούν. Το πλήγμα για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερο», πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM