Βέλγιο: Σε εφαρμογή το νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο κατά του καπνίσματος – Τι προβλέπει

Βέλγιο: Σε εφαρμογή το νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο κατά του καπνίσματος – Τι προβλέπει Facebook Twitter
0

Από την Τρίτη τέθηκε σε ισχύ στο Βέλγιο ένας νέος νόμος που απαγορεύει την ορατή έκθεση τσιγάρων και λοιπών καπνικών προϊόντων εντός καταστημάτων. Παράλληλα, σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία λιανικής άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων δεν επιτρέπεται πλέον να τα πωλούν καθόλου.

Το μέτρο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα της βελγικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του καπνίσματος, με σκοπό τον περιορισμό των παρορμητικών αγορών και τη μείωση της έκθεσης των νέων στον εθισμό στη νικοτίνη.

Η νέα πολιτική υλοποιείται υπό την επίβλεψη του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε και ξεκίνησε σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου με την απαγόρευση των μιας χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων.

«Η φιλοδοξία μας είναι να έχουμε μια γενιά χωρίς καπνό έως το 2040», δήλωσε ο Βαντενμπρούκε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εξετάζεται καθολική απαγόρευση του καπνίσματος.
«Από σήμερα, είναι παράνομο να υπάρχουν ορατά τσιγάρα ή ηλεκτρονικά τσιγάρα στα ράφια των καταστημάτων. Δεν είναι απαγόρευση πώλησης, αλλά απαιτείται πλέον να ζητάς το προϊόν από τον υπάλληλο», πρόσθεσε.

Οι καταστηματάρχες δηλώνουν αιφνιδιασμένοι και αναφέρουν ότι δεν έλαβαν επίσημες οδηγίες ή τεχνικό εξοπλισμό για να προσαρμοστούν στον νέο νόμο. Η κάθε επιχείρηση καλείται να βρει δική της λύση: από αυτοσχέδιες πλαστικές κουρτίνες μέχρι προηγμένα ντουλάπια με αισθητήρες φωτισμού.

«Είναι ενοχλητικό, γιατί δεν μας προμήθευσαν τίποτα», λέει η ιδιοκτήτρια περιπτέρου και καταστήματος καπνικών προϊόντων Τζένι Βαν Βάερενμπερχ. «Έπρεπε τουλάχιστον να μας δώσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό».

Η νέα νομοθεσία προκαλεί μικτές αντιδράσεις. Η Μαλάκ Σατουάνι, φοιτήτρια στις Βρυξέλλες και καπνίστρια, δηλώνει επιφυλακτική: «Δεν αλλάζει η συνήθεια του εθισμού μόνο επειδή το προϊόν δεν φαίνεται. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο».

Άλλοι, ωστόσο, βλέπουν τη ρύθμιση ως πρόληψη: «Είναι ένα καλό μέτρο. Δεν θα ήθελα το παιδί μου να αρχίσει το κάπνισμα. Είναι πολύ δύσκολο να το κόψεις», τονίζει η καπνίστρια Εμιλί Φάιτ.

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης περιλαμβάνει και άλλα μέτρα, με την επόμενη φάση να αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικές βεράντες καφέ και εστιατορίων. Η πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση στο βελγικό κοινοβούλιο και δεν έχει εγκριθεί.

Παρά τις δυσκολίες στην εφαρμογή, το Βέλγιο δείχνει αποφασισμένο να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή τάση προς μια κοινωνία απαλλαγμένη από το κάπνισμα – με αιχμή του δόρατος τη μείωση της «κανονικοποίησης» των καπνικών προϊόντων στον δημόσιο χώρο.

Με πληροφορίες από Εuronews


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM