Ο Τραμπ είναι «πολύ θυμωμένος» με τον Πούτιν για τις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας

Ο Τραμπ είναι «πολύ θυμωμένος» με τον Πούτιν για τις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Ξεκάθαρη αποδοκιμασία προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι είναι «πολύ θυμωμένος» και «εξοργισμένος» με τον Ρώσο πρόεδρο, με φόντο τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο NBC News, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι εξοργίστηκε όταν ο Πούτιν αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση και την ηγεσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Απειλώντας μάλιστα με σκληρά οικονομικά αντίποινα, ανέφερε ότι αν η Ρωσία δεν συμφωνήσει σε εκεχειρία, θα επιβάλει «δευτερεύοντες δασμούς» έως και 50% στις χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

«Αν η Ρωσία και εγώ δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία —και αν θεωρήσω ότι φταίει η Ρωσία, κάτι που ίσως να μην ισχύει— τότε θα επιβάλω δευτερεύοντες δασμούς σε όλο το πετρέλαιο που εξάγεται από τη Ρωσία», δήλωσε ο Τραμπ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Λευκός Οίκος επί Τραμπ απειλεί ανοιχτά με τέτοιου είδους μέτρα, εντείνοντας την πίεση προς το Κρεμλίνο. Οι δευτερεύοντες δασμοί (secondary tariffs) αναφέρονται σε κυρώσεις κατά τρίτων χωρών που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία — με κύριους αποδέκτες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου.

Αναφερόμενος στη σχέση του με τον Πούτιν, ο Τραμπ είπε ότι «ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει την ενόχλησή μου, αλλά η οργή μου μπορεί να εξαφανιστεί γρήγορα… αν κάνει το σωστό».

Παρότι στο παρελθόν ο Τραμπ κατηγορήθηκε για προσέγγιση προς το Κρεμλίνο, αυτή η δήλωση αποτελεί μεταστροφή, καθώς εμφανίζεται να υπερασπίζεται τη θέση της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής κριτικής στον Ζελένσκι. Είπε μάλιστα ότι «η αλλαγή ηγεσίας θα σήμαινε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, ενώ σύμφωνα με το BBC Russian και τη Mediazona, περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ουκρανία έχει αναφέρει 43.000 θανάτους στρατιωτών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, αν και οι δυτικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, σε ανάρτησή του μετά τη συνέντευξη του Τραμπ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «αναζητά συνεχώς προσχήματα για να παρατείνει τον πόλεμο» και κάλεσε τη Δύση να αντιδράσει ανάλογα.

Ο Τραμπ δεν έκρυψε την επιθετική του διάθεση ούτε προς το Ιράν, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα «βομβαρδιστεί όπως ποτέ άλλοτε». Επανέλαβε επίσης τις απειλές για δασμούς, ενώ αποκάλυψε ότι έχει αποστείλει επιστολή στην Τεχεράνη με αίτημα για διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση για το αν θα επιδιώξει και τρίτη θητεία στην προεδρία, παρά τη συνταγματική απαγόρευση, ο Τραμπ απάντησε: «Πολλοί μου το ζητούν. Δεν το αποκλείω εντελώς, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εν τω μεταξύ, επισκέφθηκε πρόσφατα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Μουρμάνσκ, στέλνοντας το δικό του μήνυμα ισχύος καθώς η κρίση στην Ουκρανία βαθαίνει.

Η επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν έχει ήδη προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει για διώξεις εναντίον επικριτών του, με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών
LIFO NEWSROOM
Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διεθνή / Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει σχέδιο για επιθεωρήσεις στα πλοία του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και να ενισχύσει την ασφάλεια των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία.

Διεθνή / Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία

Σάλο προκαλεί η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε από τον Ουκρανό ηγέτη να αποδεχθεί τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien είχε προηγουμένως αναφέρει ότι το αντικείμενο που ανακτήθηκε στο μουσείο ήταν το στέμμα της συζύγου του Ναπολέοντα Γ', της αυτοκράτειρας Ευγενίας, και ότι ήταν σπασμένο
LIFO NEWSROOM
Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Διεθνή / Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Πώς ο Νικολάς Μαδούρο ανέπτυξε ένα «ακλόνητο» καθεστώς: προαγωγές, οικονομικά ανταλλάγματα και κουβανική αντικατασκοπεία που αποτρέπουν το στρατιωτικό πραξικόπημα
LIFO NEWSROOM
«Active Club»: Νέες νεοναζιστικές λέσχες μάχης σε 27 χώρες - Υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες

Διεθνή / «Active Club»: Νέες νεοναζιστικές λέσχες μάχης σε 27 χώρες - Υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για τις «Active Club» – Νεοφασιστικές λέσχες μάχης που εξαπλώνονται σε 27 χώρες, οργανώνοντας διασυνοριακή δράση
LIFO NEWSROOM