Λέκκας για σεισμό στη Μιανμάρ: Το σενάριο οι νεκροί να φτάσουν τις 50.000 έως και 100.000 είναι υπαρκτό

Λέκκας για σεισμό στη Μιανμάρ: Το σενάριο οι νεκροί να φτάσουν τις 50.000 έως και 100.000 είναι υπαρκτό Facebook Twitter
Σεισμός στη Μιανμάρ/ Φωτ.: EPA
0

Ανησυχητική πρόβλεψη για τις πραγματικές διαστάσεις της τραγωδίας στη Μιανμάρ μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ έκανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Όπως είπε, το σενάριο οι νεκροί να φτάσουν τις 50.000 έως και 100.000 είναι υπαρκτό, με πιθανότητα που αγγίζει το 30%, απορρίπτοντας τους 1.000 νεκρούς που έχει ανακοινώσει το καθεστώς της χώρας.

«Σύμφωνα με γεωλογικά και γεωδυναμικά κριτήρια, τη μορφολογία των δομημένων περιοχών, τις τοπικές συνθήκες αλλά και δεδομένα από Αμερικανούς συναδέλφους, βρισκόμαστε μπροστά σε μια βιβλική καταστροφή. Οι εικόνες το επιβεβαιώνουν. Δυστυχώς, ενδέχεται αυτή η καταστροφή να είναι πραγματική, αλλά να μην τη μάθουμε ποτέ λόγω της κατάστασης στη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο Ευθύμης Λέκκας εξήγησε πως ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα ισχυρός λόγω του μικρού εστιακού βάθους και της φύσης του ρήγματος, που είχε διεύθυνση βορρά-νότου, στέλνοντας σεισμικά κύματα σε μεγάλες αποστάσεις:

«Ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε σε μικρό βάθος, δύο παράγοντες που προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές. Το ρήγμα έχει κατεύθυνση βορρά-νότου και τα κύματα μετακινήθηκαν κυρίως προς την Κίνα και την Ταϊλάνδη, όπου παρατηρήθηκαν ζημιές ακόμα και σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων, όπως στην Μπανγκόκ.»

Ο καθηγητής επεσήμανε πως τα σεισμικά κύματα αυτής της μορφής, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, αποκτούν μεγάλης διάρκειας ωστική ενέργεια, ικανή να επηρεάσει υψηλά κτίρια σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η Μιανμάρ και η ευρύτερη περιοχή ανήκουν σε ένα ιδιαίτερα ενεργό γεωδυναμικά σύστημα.

«Έχουμε μια “πανσπερμία” τεκτονικών πλακών στην περιοχή. Η Μιανμάρ βρίσκεται στο όριο δύο μεγάλων πλακών, με έντονη σεισμικότητα και υψηλή επικινδυνότητα για ισχυρά σεισμικά φαινόμενα. Οι γεωτεκτονικές συνθήκες καθιστούν το φαινόμενο ακόμη πιο απειλητικό.»

Σχετικά με τη μετασεισμική ακολουθία, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε: «Περιμένουμε πλούσια σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Για να θεωρήσουμε ότι μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης, θα πρέπει να καταγραφεί μετασεισμός περίπου 7,2 Ρίχτερ. Έως τότε, παραμένουμε σε κατάσταση αυξημένου σεισμικού κινδύνου.»

Ο κ. Λέκκας έκλεισε επισημαίνοντας την ανάγκη για διεθνή διαφάνεια και πρόσβαση στα δεδομένα, ώστε να μπορέσει η διεθνής κοινότητα να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής και να προσφέρει βοήθεια με επάρκεια και ταχύτητα.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Ελλάδα / Μάτι: «Οι ΟΤΑ ασκούν εφέσεις» κατήγγειλε ο Σύλλογος Θανόντων και Εγκαυματιών - «Αποσυρόμαστε άμεσα» απαντούν

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Πιερρακάκη με Νίκο Χαρδαλιά και δημάρχους Ραφήνας και Μαραθώνα, αποσύρονται οι εφέσεις για Μάτι και Μάνδρα
LIFO NEWSROOM
Ποιος είναι ο Χρήστος Μαυρίκης: Από τα «ΚΑΦΑΟ» των υποκλοπών στην απόπειρα δωροδοκίας αεροπαγίτη

Ελλάδα / Ποιος είναι ο Χρήστος Μαυρίκης: Από τα «ΚΑΦΑΟ» των υποκλοπών στην απόπειρα δωροδοκίας αεροπαγίτη

Γνωστός από τη δεκαετία του 1990 για τον ρόλο του στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο Χρήστος Μαυρίκης βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα, αυτή τη φορά μετά τη σύλληψή του για φερόμενη απόπειρα δωροδοκίας ανώτατου δικαστικού
LIFO NEWSROOM