Πανεπιστήμιο Columbia: Συμφώνησε στις απαιτήσεις Τραμπ ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση

Πανεπιστήμιο Columbia: Συμφώνησε στις απαιτήσεις Τραμπ ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση Facebook Twitter
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια/ Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Το Πανεπιστήμιο Columbia συμφώνησε την Παρασκευή (21/3) να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές μετά τις πιέσεις της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από μερικές ημέρες, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την πρώτη φάση μιας ευρύτερης πολιτικής αντιπαράθεσης με τα αμερικανικά πανεπιστήμια, ανακοινώνοντας την άμεση κατάργηση ομοσπονδιακών επιδοτήσεων προς το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.

Οι σημαντικές αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Columbia, αφορούν στο να αναθεωρήσει τις πολιτικές διαμαρτυρίας, τις πρακτικές ασφαλείας και το Τμήμα Σπουδών της Μέσης Ανατολής προβαίνοντας- όπως το χαρακτηρίζουν οι Νew York Times- σε «μια αξιοσημείωτη παραχώρηση προς την κυβέρνηση Τραμπ» η οποία αρνήθηκε να εξετάσει την αποκατάσταση 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακά κεφάλαια χωρίς σημαντικές αλλαγές.

Η συμφωνία, η οποία «εξέπληξε και απογοήτευσε» πολλά μέλη της σχολής, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο στάδιο στην κλιμακούμενη σύγκρουση της κυβέρνησης με ελίτ κολέγια και πανεπιστήμια. Το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και δεκάδες άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αντιμέτωπα με ομοσπονδιακές έρευνες και φοβούνται παρόμοιες κυρώσεις.

Αυτή την εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στοχοποιήθηκε επίσης, από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία είπε ότι θα ακυρώσει 175 εκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, τουλάχιστον εν μέρει επειδή το πανεπιστήμιο είχε αφήσει μια τρανς γυναίκα να συμμετάσχει σε γυναικεία ομάδα κολύμβησης.

Πανεπιστήμιο Columbia: Τι αλλαγές θα κάνει

Το Πανεπιστήμιο Columbia, που είναι αντιμέτωπό με την απώλεια κρατικών επιχορηγήσεων και συμβάσεων κατόπιν της «συστημικής αποτυχίας προστασίας των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ από την αντισημιτική βία και την παρενόχληση», επέλεξε να υποκύψει σε πολλές από τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Το πανεπιστήμιο είπε ότι συμφώνησε να προσλάβει νέα άτομα για εσωτερική ασφάλεια. Πρόκειται για 36 «ειδικούς αξιωματικούς» που θα έχουν την εξουσία να απομακρύνουν άτομα από την πανεπιστημιούπολη ή να τους συλλαμβάνουν.

Η χρήση μάσκας στο πρόσωπο στην πανεπιστημιούπολη θα απαγορευτεί επίσης, με σκοπό την απόκρυψη ταυτότητας κατά τη διάρκεια διακοπών, με εξαιρέσεις για θρησκευτικούς λόγους και λόγους υγείας.

Το Πανεπιστήμιο Columbia θα υιοθετήσει επίσης, έναν επίσημο ορισμό του αντισημιτισμού, κάτι το οποίο πολλά πανεπιστήμια απέφευγαν ακόμη και όταν αντιμετώπισαν πίεση ώστε να το κάνουν εν μέσω διαμαρτυριών στις πανεπιστημιουπόλεις τους για τον πόλεμο στη Γάζα. Σύμφωνα με τον εργασιακό ορισμό, ο όρος «αντισημιτισμός» θα μπορούσε να περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- έννοιες για «στοχοποίηση Εβραίων ή Ισραηλινών με βία ή πανηγυρισμό για βία εναντίον τους».

Συνολικά, το σχέδιο της διοίκησης «που εκδόθηκε σε μια ανυπόγραφη, τετρασέλιδη επιστολή» αντικατόπτριζε «εκπληκτικό σεβασμό προς την κυβέρνηση Τραμπ από ένα κορυφαίο ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο».

Η προσωρινή πρόεδρος της Κολούμπια, Κατρίνα Α. Άρμστρονγκ, ανέφερε σε ξεχωριστή επιστολή ότι οι ενέργειες του Πανεπιστημίου ήταν μέρος της προσπάθειάς του «να κάνει κάθε φοιτητή, καθηγητή και μέλος του προσωπικού να νιώθουν ότι υπάρχει ασφάλεια και πως είναι ευπρόσδεκτοι στην πανεπιστημιούπολη μας».

«Ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζεται αυτή την στιγμή το Πανεπιστήμιο Columbia είναι δύσκολο να το υπολογίσει κανείς», είπε η Άρμστρονγκ. «Έχουμε προκλήσεις, ναι, αλλά δεν μας καθορίζουν».

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ονομάζομαι Μαχμούντ Χαλίλ και είμαι πολιτικός κρατούμενος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / «Ποιος έχει το δικαίωμα να έχει δικαιώματα;»

Ο Παλαιστίνιος μεταπτυχιακός φοιτητής του Κολούμπια και κάτοχος πράσινης κάρτας, που συνελήφθη και κρατείται από τις αμερικανικές αρχές, υπαγόρευσε προς την οικογένειά και τους φίλους του την παρακάτω επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε στον Guardian.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι Κάρολος Ουκρανία

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος υποδέχθηκε με τιμές τον Ζελένσκι στο Ουίνδσορ – Κόκκινο χαλί στη Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων»
LIFO NEWSROOM
Η Χαμάς επιστρέφει στη Γάζα: Η εκεχειρία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή

Διεθνή / Η Χαμάς επιστρέφει στη Γάζα: Η εκεχειρία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή

Δύο εβδομάδες μετά την εκεχειρία στη Γάζα, η Χαμάς επιδιώκει ρόλο στη μεταπολεμική διοίκηση, αμφισβητώντας το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ - Οι συγκρούσεις στα σύνορα και οι πιέσεις των ΗΠΑ αυξάνουν τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Μεταφέρουμε τους θησαυρούς σας γρήγορα και αθόρυβα» - Η viral διαφήμιση της εταιρείας του ανυψωτικού

«Δώστε στην ομάδα μάρκετινγκ μια καλή αύξηση» ήταν ένα από τα δεκάδες σχόλια των χρηστών, κάτω από τη διαφήμιση του ανυψωτικού που χρησιμοποίησαν οι δράστες της κινηματογραφικής ληστείας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Στην περίπτωση του αδελφού του βασιλιά Καρόλου, η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια και πολύ σοβαρή - Δείχνει δημόσια ντροπή ή αποπομπή από τον θεσμό
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Διεθνή / ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δηλώνει ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη βελτίωση στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
LIFO NEWSROOM
ΜΕΛΟΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΡΑ

Διεθνή / Μελόνι: «Η Ιταλία έτοιμη να υποστηρίξει» τις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ισραήλ για την επέκταση οικισμών

Χαρακτήρισε επίσης, «απαράδεκτες τις βίαιες δηλώσεις» ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων - Τι είπε για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιταλία
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είναι ο πρώτος δούκας του Γιορκ που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου - Αποκεφαλισμοί, προδοσίες και άσχημες ειδήσεις έχουν σημαδέψει την ιστορία του τίτλου
LIFO NEWSROOM