Ιμάμογλου από τα κρατητήρια προς δικαστές και πολιτικούς: «Δεν μπορείτε και δεν πρέπει να μείνετε σιωπηλοί»

Ιμάμογλου από τα κρατητήρια προς δικαστές και πολιτικούς: «Δεν μπορείτε και δεν πρέπει να μείνετε σιωπηλοί» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Παραμένοντας κρατούμενος για δεύτερη ημέρα, στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, με ανάρτηση στο Χ στέλνει μήνυμα προς δικαστές και πολιτικούς αντιπάλους.

«Δεν μπορείτε και δεν πρέπει να μείνετε σιωπηλοί», έγραψε στο Χ ο φυλακισμένος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε σημερινή ανάρτηση. Στην ανάρτηση αυτή φαίνεται ότι κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν για διαφθορά και καλεί τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος και την τουρκική δικαιοσύνη να αντιταχθούν στην αδικία. 

«Τα γεγονότα αυτά έχουν ξεπεράσει τα κόμματά μας και τα πολιτικά ιδεώδη μας. Η διαδικασία αφορά τώρα την χώρα μας, κυρίως τις οικογένειές σας. Ηρθε η μέρα για να μιλήσετε», έγραψε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Την ίδια στιγμή οι διαδηλωτές κινητοποιούνται για δεύτερη μέρα σήμερα για να καταγγείλουν «πραξικόπημα», μετά την σύλληψη του ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης για «διαφθορά» και «τρομοκρατία». Διαδηλώσεις φοιτητών πολλών πανεπιστημίων της Κωνσταντινούπολης έχουν ήδη αρχίσει από το μεσημέρι σε πολλά σημεία της πόλης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου και την ακύρωση του πανεπιστημιακού του πτυχίου, που θα του κλείσει τον δρόμο προς την προεδρία.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης επρόκειτο να ορισθεί την Κυριακή υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) για τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2028. Συνελήφθη χθες τα ξημερώματα και πέρασε την νύκτα κρατούμενος μαζί με τα περισσότερα των 80 πρόσωπα που συνελήφθησαν μαζί του.

Η Πλατεία Ταξίμ και το γειτονικό Πάρκο Γκεζί, οι κεντρικοί χώροι όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη, παραμένουν αποκλεισμένοι από τις δυνάμεις της αστυνομίας με οδοφράγματα, ενώ σχετική απαγόρευση πρόσβασης στα σημεία αυτά εξέδωσε και ο κυβερνήτης της πόλης.

Η πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Χ και το WhatsApp είναι και σήμερα μπλοκαρισμένη στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την πλατφόρμα εποπτείας του Ιντερνετ Free Web Turkey. Και ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά ανακοίνωσε στο Χ την σύλληψη 37 χρηστών του Ιντερνετ για «προκλητικά μηνύματα» στα κοινωνικά δίκτυα.

Χθες το βράδυ, παρά το σφοδρό κρύο, πολλές χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν την σύλληψη του δημάρχου φωνάζοντας μεταξύ άλλων: «Ιμάμογλου δεν είσαι μόνος».

Υποχωρεί και σήμερα το τουρκικό χρηματιστήριο

Ο τραπεζικός δείκτης στο τουρκικό χρηματιστήριο επέκτεινε σήμερα τις απώλειές του, υποχωρώντας πάνω από 4,5%, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η κεντρική τράπεζα ίσως καθυστερήσει, ή ακόμα και να μην προχωρήσει σε μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων μετά τη χθεσινή απότομη βουτιά της λίρας.

Οι τουρκικές μετοχές ενισχύθηκαν κατά 1% μετά τη βουτιά που κατέγραψαν χθες ύστερα από τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, του βασικού πολιτικού αντιπάλου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η λίρα ήταν αμετάβλητη.

Αφού σημείωσε άνοδο 0,6% στο ξεκίνημα των συναλλαγών, ο γενικός δείκτης BIST-100 ήταν ευμετάβλητος, σημειώνοντας άνοδο 0,97% στις 12:48 ώρα Ελλάδας. Ο BIST 100 έκλεισε χθες με απώλειες 8,72% στις 9.860,29 μονάδες.

Η λίρα κινούνταν στο επίπεδο των 38,0000 έναντι του αμερικανικού δολαρίου στις 12:48 ώρα Ελλάδας. Χθες, υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 42 λιρών έναντι του δολαρίου, πριν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 1,68% στην αρχή της συνεδρίασης. Κατέγραψε βουτιά έως 5,9% στις 09:25 ώρα Ελλάδας, πριν περιορίσει τις απώλειες του λίγο αργότερα. Στις 12:48 ώρα Ελλάδας, σημείωσε απώλειες 4,6%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεκάδες συλλήψεις στην Τουρκία για αναρτήσεις μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου

Διεθνή / Δεκάδες συλλήψεις στην Τουρκία για «προκλητικές» αναρτήσεις μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου

Η τουρκική αστυνομία έχει εντοπίσει 261 «ύποπτους διαχειριστές λογαριασμών» στο διαδίκτυο, οι οποίοι φέρονται να ανήρτησαν περιεχόμενο για «υποκίνηση του κοινού σε μίσος και εχθρότητα» 
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM