Ο Τραμπ πρότεινε στον Ζελένσκι να περάσουν στην «κατοχή» των ΗΠΑ ουκρανικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί

Ο Τραμπ πρότεινε στον Ζελένσκι να περάσουν στην «κατοχή» των ΗΠΑ ουκρανικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του πρότεινε να περάσουν «στην κατοχή» των ΗΠΑ ουκρανικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμώντας ότι αυτό θα προσέφερε «την καλύτερη προστασία και την καλύτερη δυνατή υποστήριξη».

Στο μεταξύ σήμερα στο Λονδίνο θα συνεδριάσουν οι επικεφαλής των γενικών επιτελείων στρατού περίπου 30 χωρών οι οποίες έχουν δηλώσει έτοιμες να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί ένα σχέδιο διατήρησης της ειρήνης σε περίπτωση εκεχειρίας με τη Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ευρωπαϊκή άμυνα έναντι της ρωσικής απειλής θα αποτελέσουν και τα βασικά θέματα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Τραμπ ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να αναστείλει τις επιθέσεις εναντίον ενεργειακών και μη στρατιωτικών υποδομών στη Ρωσία, μετά τη σχετική δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη.

«Ένα από τα πρώτα βήματα προς τον τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να είναι η αναστολή των πληγμάτων εναντίον των ενεργειακών υποδομών και άλλων μη στρατιωτικών υποδομών. Υποστήριξα το μέτρο αυτό και (…) είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε», έγραψε ο Ζελένσκι στο Χ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στη συζήτηση με τον Τραμπ αναφέρθηκε το ενδεχόμενο μόνο «ένας πυρηνικός σταθμός, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή» να περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο, δηλαδή αυτός στη Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά της Ουάσινγκτον οι τόνοι έχουν πέσει σημαντικά σε σχέση με την εχθρότητα με την οποία έγινε δεκτός ο Ζελένσκι στα τέλη Φεβρουαρίου από τον Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μια «φανταστική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, δήλωσε η Κάρολαϊν Λέβιτ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Ζελένσκι στο Χ έκανε λόγο για μια «θετική, πολύ ουσιαστική και ειλικρινή» συνομιλία. Λίγο αργότερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διαβεβαίωσε ότι δεν δέχθηκε «καμία πίεση» από τον Τραμπ για να κάνει υποχωρήσεις.

Η αμερικανική επίσημη ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών υπογράμμισε ότι ο Ζελένσκι, τον οποίο η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει ότι είναι αγνώμων, «ευχαρίστησε» επανειλημμένα τον Τραμπ για τις ενέργειές του. «Είχα μια πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι (…) Είμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Δεν έδωσε διευκρινίσεις για την αιφνιδιαστική, νέα του πρόταση σχετικά με τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, η οποία όμως συνάδει με τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην μεγιστάνας των ακινήτων προσεγγίζει τη διπλωματία, σαν εμπορική συναλλαγή. «Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (…) και ο πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε να συνεργαστεί μαζί του για να δούνε τι είναι διαθέσιμο, κυρίως στην Ευρώπη», πρόσθεσε η Λέβιτ. Η ίδια εξήγησε ότι «η ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών για την άμυνα της Ουκρανίας» «θα συνεχιστεί».

Οι ΗΠΑ είχαν αναστείλει προσωρινά τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία και την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών μέχρι το Κίεβο να δεχθεί μια αμερικανική πρόταση για πλήρη εκεχειρία 30 ημερών, κάτι για το οποίο ο Τραμπ δεν κατάφερε να πείσει τον Πούτιν.

Πολλά ερωτήματα μένουν προς το παρόν αναπάντητα μετά τις συνομιλίες του Τραμπ με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, κυρίως σε ό,τι αφορά το μέλλον της δυτικής βοήθειας προς το Κίεβο, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος έχει ζητήσει την αναστολή της, και το ενδεχόμενο «να μοιραστούν» περιοχές, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία. Στόχος είναι αρχικά να επεκταθεί η εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, στη συνέχεια να επιτευχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός, ενώ στο τελικό στάδιο να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, μια προοπτική που μοιάζει μακρινή.

Στο Λονδίνο οι επικεφαλής του στρατού περίπου 30 χωρών οι οποίες στηρίζουν την Ουκρανία θα συνεδριάσουν σήμερα για να συζητήσουν «την επιχειρησιακή φάση» του σχεδίου τους διατήρησης της ειρήνης σε περίπτωση εκεχειρίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προσπαθεί μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να συστήσουν «έναν συνασπισμό προθύμων», έτοιμο να συμβάλει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτό το σχέδιο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Διεθνή / Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Η ισχύς του Ιράν στο Ιράκ φθίνει. Οι νέοι Ιρακινοί απορρίπτουν τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, ενώ η Τεχεράνη χάνει τον έλεγχο στην οικονομία και την πολιτική. Τι σημαίνει αυτό για τη Μέση Ανατολή;
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Οι κορυφαίοι 25 τουριστικοί προορισμοί στις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού στην Ισπανία είδαν τον τοπικό τους τουρισμό να μειώνεται κατά 800.000 τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα αυξήθηκε κατά 1,94 εκατομμύριο
LIFO NEWSROOM
Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM