Γάζα: 330 νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ - Νεκρός ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς

Γάζα: 330 νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ - Νεκρός ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς Facebook Twitter
Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εν μέσω των ερειπίων του κτιρίου που κατέρρευσε μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ / Φωτ: Getty
0

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί νεότερο απολογισμό των θυμάτων, που κάνει λόγο για «τουλάχιστον 330 νεκρούς» στους βομβαρδισμούς της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρόκειται για επίθεση χωρίς προηγούμενο αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς τη 19η Ιανουαρίου.

«Το υπουργείο Υγείας κατέγραψε πάνω από 330 νεκρούς, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, και εκατοντάδες τραυματίες, δεκάδες από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας Μοχάμεντ Ζακούτ.

Ο στρατηγός Μαχμούντ Αμπού Ουάτφα, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών που σάρωσαν τη νύχτα τον θύλακο, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στη Γάζα.

Ο στρατηγός Αμπού Ουάτφα, ως εκ του αξιώματός του επικεφαλής τόσο της αστυνομίας όσο και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας της Χαμάς στην εμπόλεμη περιοχή, σκοτώθηκε σε πλήγμα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με δυο πηγές του AFP, η μια από τις οποίες εργάζεται στο υπουργείο που έμεινε ακέφαλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Ισραήλ Κατς διέταξαν τις ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε «σθεναρή δράση» εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του πρώτου τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επικαλείται το ότι η Χαμάς αρνήθηκε επανειλημμένα να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους που απομένουν και απέρριψε τις προτάσεις που της έγιναν από την ισραηλινή πλευρά στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσουν να βάζουν στο στόχαστρο στελέχη της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς και υποδομές της οργάνωσης για όσο χρειαστεί, έκαναν σαφές πως επίκεινται χερσαίες επιχειρήσεις. Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως έβαλε μονομερώς τέλος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχε τεθεί σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου. Με χωριστή ανακοίνωσή της, η Χαμάς κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πως ξανάρχισαν την «επίθεση» εναντίον αμάχων στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι πραγματοποιεί «εκτεταμένα πλήγματα» στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι στόχευαν «τρομοκρατικούς στόχους» που ανήκαν στη Χαμάς. Ο Mahmoud Abu Wafah, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών στη Γάζα και ο υψηλότερος αξιωματούχος ασφαλείας της Χαμάς στην επικράτεια, φέρεται να σκοτώθηκε στην επίθεση.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα από την έναρξη της εκεχειρίας στις 19 Ιανουαρίου. Οι συνομιλίες για την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Πολλοί άνθρωποι έτρωγαν το γεύμα τους πριν από την αυγή, επειδή είναι ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, όταν άρχισαν οι εκρήξεις στη Γάζα, λένε μάρτυρες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ SOCIAL MEDIA

Διεθνή / Η Αυστρία σχεδιάζει απαγόρευση των social media για παιδιά κάτω των 14 ετών

Ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανής τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά, κάνοντας λόγο για εθισμό και προβλήματα υγείας
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΘΥΜΑΤΑ ΜΗΝΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΜΠ GOOGLE

Διεθνή / Θύματα του Έπσταϊν μηνύουν την κυβέρνηση Τραμπ και την Google για τη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων

Οι επιζώντες υποστηρίζουν ότι η αποκάλυψη των προσωπικών τους στοιχείων αποτελεί παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Telegraph: Η Ρωσία στέλνει αλκοολικούς από κέντρα απεξάρτησης στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Σοβαρές καταγγελίες σκιαγραφούν μια ανησυχητική εικόνα για τον τρόπο ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων, με αναφορές για στρατολόγηση ευάλωτων ατόμων, αποστολή τους στο μέτωπο χωρίς επαρκή εξοπλισμό και κακοποίηση όσων αρνούνται να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM