Κορυφαίος Αμερικανός CEO προς στην Ευρώπη: «Μπορούμε να ενωθούμε για την πυρηνική ενέργεια»

Κορυφαίος Αμερικάνος CEO προς στην Ευρώπη: «Μπορούμε να ενωθούμε για την πυρηνική ενέργεια» Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Καθώς η συζήτηση για την ενεργειακή κυριαρχία ενισχύεται στην Ευρώπη, ο CEO της Westinghouse, Πάτρικ Φράγκμαν, προωθεί έντονα την ιδέα της συνεργασίας αντί του απομονωτισμού στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Σε συνέντευξή του στο POLITICO, ο Φράγκμαν τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης παραμένει ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και ανθεκτικού πυρηνικού δικτύου, παρά τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις και τις προστατευτικές τάσεις.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι προσωρινός· η πυρηνική ενέργεια είναι για πάντα ή τουλάχιστον για 30 χρόνια», δήλωσε ο Φράγκμαν, υπογραμμίζοντας τη μακροπρόθεσμη φύση των πυρηνικών έργων που υπερβαίνουν τις πολιτικές διακυμάνσεις. Παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για ενεργειακή ανεξαρτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Φράγκμαν πιστεύει ότι η συνεργασία, όπως αυτή που προτείνει η εταιρεία του, μπορεί να προσφέρει πιο οικονομικά και αποδοτικά πυρηνικά έργα.

Για πολλούς υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ, ιδιαίτερα τη Γαλλία, η πυρηνική ενέργεια συνδέεται άμεσα με τη μείωση της εξάρτησης από ξένες πηγές ενέργειας. Με το μπλοκ να καταβάλλει προσπάθειες για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων έχει γίνει βασικός πυλώνας της πολιτικής συζήτησης.

Ο Φράγκμαν αναγνώρισε τη σημασία της κυριαρχίας, αλλά υποστήριξε ότι η διεθνής συνεργασία δεν είναι ασύμβατη με αυτή την επιδίωξη. Αναφερόμενος σε ιστορικό προηγούμενο, σημείωσε πώς η Γαλλία βασίστηκε στην τεχνολογία της Westinghouse κατά την επέκταση του πυρηνικού της προγράμματος στη δεκαετία του 1970, όταν η χώρα αντιμετώπιζε την πετρελαϊκή κρίση. «Αν τότε έλεγαν "κυριαρχία, κυριαρχία," νομίζω ότι σήμερα η Γαλλία θα είχε ακόμα εργοστάσια με άνθρακα ή φυσικό αέριο, αντί για πυρηνικά», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η Westinghouse αντιμετωπίζει, όμως, ισχυρό ανταγωνισμό από τη Γαλλική εταιρεία EDF, τη ναυαρχίδα της πυρηνικής βιομηχανίας στη Γαλλία. Η EDF, με την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης, προωθεί την ενέργεια ως εργαλείο για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, αναζητώντας ευκαιρίες για την κατασκευή αντιδραστήρων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σλοβενία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Σουηδία.

Ωστόσο, ο Φράγκμαν επιμένει ότι η Westinghouse μπορεί να είναι στρατηγικός συνεργάτης και όχι ανταγωνιστής. Η εταιρεία, άλλωστε, συμμετείχε στην κατασκευή του τελευταίου γαλλικού αντιδραστήρα στο Flamanville και έχει σημαντική παρουσία στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων παραγωγής καυσίμων στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Φράγκμαν βλέπει επίσης ιδιαίτερες ευκαιρίες συνεργασίας στα μικρού μεγέθους πυρηνικά αντιδραστήρια (SMRs), τα οποία θα μπορούσαν να κατασκευάζονται με χαμηλότερο κόστος και σε μικρότερο χρονικό διάστημα. «Καθώς αυτές οι τεχνολογίες είναι νέες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα λιγότερο συναισθηματικό ζήτημα σε σύγκριση με τους μεγάλους αντιδραστήρες», δήλωσε.

Εν μέσω αυξανόμενων απαιτήσεων για ευρωπαϊκή κυριαρχία στον ενεργειακό τομέα, η προοπτική διατλαντικής συνεργασίας μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά ο Φράγκμαν παραμένει αισιόδοξος. «Στο τέλος, ο πελάτης θα είναι αυτός που θα επιλέξει», κατέληξε, ελπίζοντας ότι η λογική της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας θα υπερισχύσει σε μια αγορά που συνεχώς εξελίσσεται.

 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Διεθνή / Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο ο Τραμπ ζητά να αντικατασταθεί με «φυσική» ζάχαρη, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησής του για μια «υγιέστερη» Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM