Ο Πούτιν επιμένει στις απαιτήσεις του για την Ουκρανία παρά τη στήριξη σε εκεχειρία

Ο Πούτιν επιμένει στις απαιτήσεις του για την Ουκρανία παρά τη στήριξη σε εκεχειρία Facebook Twitter
Βλαντιμρί Πούτιν/ Φωτ.: EPA
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα της 30ήμερης εκεχειρίας που προωθείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να οδηγήσει σε μόνιμη διευθέτηση της σύγκρουσης, καλύπτοντας τις «βασικές αιτίες» της εισβολής του στη χώρα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως εάν η εκεχειρία απλώς δώσει στην Ουκρανία χρόνο για να ανασυνταχθεί και να επανεξοπλιστεί, τότε η Ρωσία δεν μπορεί να τη δεχθεί. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας στην περιοχή του Κουρσκ, τμήματα της οποίας είχε ανακαταλάβει η Ουκρανία πέρυσι.

«Σημαίνει ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει αυτές τις 30 ημέρες για να συνεχίσει τη στρατολόγηση, να λάβει νέες προμήθειες όπλων και να προετοιμάσει τις δυνάμεις της;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν υπογράμμισε επίσης ότι η Μόσχα ανησυχεί για το πώς θα εφαρμοστεί και θα επιβλεφθεί μια τέτοια εκεχειρία, σημειώνοντας πως η τελική λύση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο πεδίο.

Τραμπ: «Θα ήθελα να μιλήσω με τον Πούτιν»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει πως η Ρωσία θα στηρίξει την πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ. «Έχουμε πολύ σοβαρές συζητήσεις με τον Πούτιν και άλλους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να μιλήσει απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά τόνισε πως «το θέμα πρέπει να τελειώσει γρήγορα».

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, βρίσκεται ήδη στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν, οι οποίες θα επικεντρωθούν τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στη γενικότερη αποκατάσταση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.

Αμετακίνητες οι απαιτήσεις της Ρωσίας

Η Μόσχα παραμένει σταθερή στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της για το τέλος της σύγκρουσης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Την αναγνώριση της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών και της Κριμαίας.
  • Την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από αυτές τις περιοχές.
  • Τη δέσμευση της Ουκρανίας ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.
  • Την επιβολή περιορισμών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και την προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών.
  • Νέες εκλογές για την αντικατάσταση του προέδρου Ζελένσκι.

Παράλληλα, η Ρωσία ζητά αναθεώρηση της ανατολικής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι η επέκταση της Συμμαχίας ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην εισβολή το 2022.

Συζητήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Ο Πούτιν άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ενεργειακής συμφωνίας με τις ΗΠΑ που θα μπορούσε να διασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο στενός φίλος του Πούτιν, Ματίας Βάρνιγκ, εργάζεται για την επανεκκίνηση του αγωγού Nord Stream 2, με τη στήριξη Αμερικανών επενδυτών.

«Εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία καταλήξουν σε συμφωνία για την ενέργεια, τότε ο αγωγός φυσικού αερίου για την Ευρώπη θα είναι ασφαλής», δήλωσε ο Πούτιν. «Αυτό θα είναι επωφελές για την Ευρώπη, καθώς θα λαμβάνει φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο».

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι εργάζεται ήδη πάνω σε ένα νέο, 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από Financial Times

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM