Μητσοτάκης για την πρόταση δυσπιστίας: Ετερόκλητη συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού

Μητσοτάκης για την πρόταση δυσπιστίας: Συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Κοινοβουλευτικό παράδοξο να μην κατατίθεται στο τέλος της συνεδρίασης η πρόταση δυσπιστίας, γεγονός που στερεί το δικαίωμα της δευτερολογίας και άρα απαντήσεων στα ερωτήματα που θέσατε, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω επισημαίνοντας ένα προφανές κοινοβουλευτικό παράδοξο μίας προαναφερθείσας πρότασης δυσπιστίας η οποία δεν κατατίθεται στο τέλος της συνεδρίασης, όπως θα ανέμενε κανείς, για μία πρόταση που με τόση ένταση είχατε ζητήσει όλη η αντιπολίτευση αλλά στη μέση της συνεδρίασης, στερώντας ουσιαστικά από τον πρωθυπουργό αλλά και από τους άλλους αρχηγούς τη δυνατότητα της δευτερολογίας και της απάντησης στα ερωτήματα τα οποία θέσατε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας τον λόγο στη Βουλή.

«Είμαι 21 χρόνια στο Κοινοβούλιο, φαντάζομαι ότι αν ανατρέξετε στα πρακτικά της Βουλής τέτοια πρόταση δυσπιστίας δεν θα έχουμε ξαναδεί», είπε. «Καταλαβαίνω ότι είχατε κάποια προβλήματα συνεννόησης. Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός της υποβολής τής πρότασης που την υποδεχθήκατε και οι τέσσερις με μία εκκωφαντική σιωπή και με το ζόρι μαζέψατε τη μισή κοινοβουλευτική σας ομάδα την ώρα που την ανακοινώνατε. Ας υποθέσω ότι δεν είναι μία πρόταση-αγγαρεία την οποία υποβάλατε πολύ απλά επειδή την είχατε προαναγγείλει».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ουσιαστικά είναι η δεύτερη πρόταση μομφής με το ίδιο ουσιαστικά θέμα. «Και πέρυσι είχαμε έρθει στη Βουλή για το ζήτημα της περιβόητης "μονταζιέρας"», ανέφερε. «Βρισκόμαστε και πάλι εδώ με μία πολύ ενδιαφέρουσα και ετερόκλητη συμμαχία των προθύμων. Τέσσερα κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας μπορώ να το καταλάβω. Εξάλλου έχετε γεννηθεί από την ίδια κομματική μήτρα μαζί με δύο τρία άλλα κόμματα τα οποία προέκυψαν από τον πάλαι κρατεό ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εσείς όμως κύριε Ανδρουλάκη ουρά της κ. Κωνσταντοπούλου και του κ. Φάμελου και του κ. Χαρίτση;», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε ότι ο κ. Βελλόπουλος λείπει μόνο για να συμπληρωθεί αυτή η ετερόκλητη συμμαχία. «Αναρωτιέμαι αν είναι πρόκριμα μελλοντικών κυβερνητικών συνεργασιών ή φιλοδοξιών που μπορεί να έχετε», επισήμανε.

«Είδαμε σήμερα πόση αυτοτέλεια έχετε. Συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού χωρίς καμία απολύτως πρόταση», σημείωσε. «Η πρόταση είναι να φύγουμε. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση κυρία Κωνσταντοπούλου, αλλά προς το παρόν στις τελευταίες εκλογές εμείς πήραμε 41% κι εσείς μόλις 3%. Θα κριθεί λοιπόν αυτή η πρόταση στο Κοινοβούλιο κατ' αρχάς και στη συνέχεια στις εθνικές εκλογές όταν αυτές γίνουν το 2027. Ανέφερε στη συνέχεια ότι όσον αφορά την κυβέρνηση «κάθε πρόταση δυσπιστίας είναι προφανώς καλοδεχούμενη. Είναι πάντα μία ευκαιρία να μιλήσουμε εφ' όλης της ύλης».

Είπε ότι «προφανώς το βράδυ της Παρασκευής θα επαναβεβαιωθεί το αυτονόητο: η απολύτως αρραγής κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που θα περιβάλλει την κυβέρνηση με την πλειοψηφία της». Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Το προηγούμενο που δημιουργήσατε κύριε Ανδρουλάκη είναι ένα πολύ ενδιαφέρον προηγούμενο το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το αποδομήσουμε πολιτικά και κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης». Και κατέληξε: «Η κυβέρνηση ζητά από το προεδρείο και από την Εθνική Αντιπροσωπεία η συζήτηση να ξεκινήσει αμέσως. Αμέσως, δηλαδή στις 19.00 το απόγευμα. Δεν φαντάζομαι να είστε απροετοίμαστοι κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης. Εξάλλου τόσο καιρό τη δουλεύατε αυτήν την πρόταση δυσπιστίας. Καταφέρατε να συνεννοηθείτε επιτέλους. Στις 19.00 κύριε πρόεδρε να ξεκινήσουμε».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή – Ανδρουλάκης: Περίμενα σήμερα έναν πρωθυπουργό που θα ζητούσε συγγνώμη για τα ψέματα

Πολιτική / Βουλή – Ανδρουλάκης: Περίμενα σήμερα έναν πρωθυπουργό που θα ζητούσε συγγνώμη για τα ψέματα

«Να σκύψει το κεφάλι μπροστά στην κραυγή της κοινωνίας για ένα επιτέλους αποτελεσματικό και σύγχρονο κράτος, που ο ίδιος απέτυχε παταγωδώς να προσφέρει» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
LIFO NEWSROOM
Βουλή, Live - Μητσοτάκης: Προσπαθούν να κάνουν τα Τέμπη σημείο διχασμού

Πολιτική / Βουλή, Live - Μητσοτάκης: Προσπαθούν να κάνουν τα Τέμπη σημείο διχασμού

Οι διαδηλωτές στην πλειονότητά τους είχαν το αντίθετο αίτημα από το να πέσει η κυβέρνηση, ζήτησαν να ανέβει η Ελλάδα ψηλότερα - Ζούμε ένα κοινό πένθος που ορισμένοι κύκλοι επιχειρούν να μεταμορφώσουν σε σημείο διχασμού, είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM
ΔΕΘ: οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Πολιτική / ΔΕΘ: Οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Παιδεία, υγεία, ενέργεια και χωροταξία είναι οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι οποίες ξεπερνούν «τους κυβερνητικούς κύκλους», όπως είπε και απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
LIFO NEWSROOM