Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν εκ νέου τους Χούτι ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν εκ νέου τους Χούτι ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση Facebook Twitter
Αντάρτες Χούτι / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέφερε τον χαρακτηρισμό «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» για τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που χαίρουν της υποστήριξης του Ιράν, εκπληρώνοντας μια εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το υπουργείο επανέφερε τον χαρακτηρισμό, ο οποίος συνεπάγεται κυρώσεις και ποινές για όποιον παρέχει «υλική υποστήριξη» στην ομάδα.

«Από το 2023, οι Χούτι έχουν εξαπολύσει εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, καθώς και εναντίον μελών των αμερικανικών υπηρεσιών που υπερασπίζονται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των περιφερειακών εταίρων μας», ανέφερε ο Ρούμπιο σε ανακοίνωσή του. «Πιο πρόσφατα, οι Χούθις λυπήθηκαν τα πλοία με κινεζική σημαία, ενώ στόχευσαν αμερικανικά και συμμαχικά πλοία» συμπλήρωσε.

Οι Χούτι έχουν βάλει στο στόχαστρο περισσότερα από 100 εμπορικά πλοία στον κρίσιμο εμπορικό διάδρομο με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβριο του 2023. Τον Ιανουάριο, η ομάδα σηματοδότησε ότι θα περιορίσει τις επιθέσεις της στον διάδρομο της Ερυθράς Θάλασσας μόνο σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ μετά την έναρξη της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά προειδοποίησε ότι οι ευρύτερες επιθέσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν αν χρειαστεί.

Η πρώτη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση του Τραμπ είχε χαρακτηρίσει ομοίως τους Χούτι κατά τις τελευταίες ημέρες της, αλλά ο χαρακτηρισμός είχε ανακληθεί από τη δημοκρατική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν λόγω ανησυχιών ότι θα επηρέαζε άσχημα την παράδοση βοήθειας στην Υεμένη, η οποία θεωρείτο ότι αντιμετώπιζε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Ο Ρούμπιο άφησε να εννοηθεί στη δήλωσή του ότι μια τέτοια ανησυχία δεν αποτελεί πλέον θέμα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανέχονται πλέον «καμία χώρα να συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως οι Χούτι στο όνομα της άσκησης νόμιμων διεθνών επιχειρήσεων». Εκτός από την ανακοίνωση περί «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης», το πρόγραμμα «Ανταμοιβές για τη Δικαιοσύνη» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει έως και 15 εκατ. δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη διακοπή της χρηματοδότησης των Χούτι.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM