No.1

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν εκ νέου τους Χούτι ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν εκ νέου τους Χούτι ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση Facebook Twitter
Αντάρτες Χούτι / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέφερε τον χαρακτηρισμό «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» για τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που χαίρουν της υποστήριξης του Ιράν, εκπληρώνοντας μια εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το υπουργείο επανέφερε τον χαρακτηρισμό, ο οποίος συνεπάγεται κυρώσεις και ποινές για όποιον παρέχει «υλική υποστήριξη» στην ομάδα.

«Από το 2023, οι Χούτι έχουν εξαπολύσει εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, καθώς και εναντίον μελών των αμερικανικών υπηρεσιών που υπερασπίζονται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των περιφερειακών εταίρων μας», ανέφερε ο Ρούμπιο σε ανακοίνωσή του. «Πιο πρόσφατα, οι Χούθις λυπήθηκαν τα πλοία με κινεζική σημαία, ενώ στόχευσαν αμερικανικά και συμμαχικά πλοία» συμπλήρωσε.

Οι Χούτι έχουν βάλει στο στόχαστρο περισσότερα από 100 εμπορικά πλοία στον κρίσιμο εμπορικό διάδρομο με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβριο του 2023. Τον Ιανουάριο, η ομάδα σηματοδότησε ότι θα περιορίσει τις επιθέσεις της στον διάδρομο της Ερυθράς Θάλασσας μόνο σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ μετά την έναρξη της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά προειδοποίησε ότι οι ευρύτερες επιθέσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν αν χρειαστεί.

Η πρώτη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση του Τραμπ είχε χαρακτηρίσει ομοίως τους Χούτι κατά τις τελευταίες ημέρες της, αλλά ο χαρακτηρισμός είχε ανακληθεί από τη δημοκρατική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν λόγω ανησυχιών ότι θα επηρέαζε άσχημα την παράδοση βοήθειας στην Υεμένη, η οποία θεωρείτο ότι αντιμετώπιζε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Ο Ρούμπιο άφησε να εννοηθεί στη δήλωσή του ότι μια τέτοια ανησυχία δεν αποτελεί πλέον θέμα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανέχονται πλέον «καμία χώρα να συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως οι Χούτι στο όνομα της άσκησης νόμιμων διεθνών επιχειρήσεων». Εκτός από την ανακοίνωση περί «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης», το πρόγραμμα «Ανταμοιβές για τη Δικαιοσύνη» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει έως και 15 εκατ. δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη διακοπή της χρηματοδότησης των Χούτι.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM