Οι Χούτι απειλούν το Ισραήλ με επίθεση σε περίπτωση επανέναρξης του πολέμου στη Γάζα

Οι Χούτι απειλούν το Ισραήλ με επίθεση σε περίπτωση επανέναρξης του πολέμου στη Γάζα Facebook Twitter
Αντάρτες Χούτι / Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Οι Χούτι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να επιτεθούν στο Ισραήλ εάν αυτό αθετήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς και συνεχίσει εκ νέου τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο ηγέτης των Χούτι, Αμπντέλ-Μαλίκ αλ-Χούτι, δήλωσε σε σημερινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, ότι η οργάνωση είναι «έτοιμη να εξαπολύσει στρατιωτική επέμβαση ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση κλιμάκωσης κατά της Γάζας». «Τα χέρια μας είναι στη σκανδάλη», είπε.

Οι αντάρτες Χούτι -οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά- έχουν εξαπολύσει επιθέσεις καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Από τον Νοέμβριο του 2023, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 επιθέσεις σε εμπορικά και στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι θα περιορίσουν τις επιθέσεις τους. Αλλά η εύθραυστη συμφωνία, που βρίσκεται ακόμη στην πρώτη από τις τρεις φάσεις, φαίνεται όλο και πιο επισφαλής εν μέσω των επανειλημμένων παραβιάσεων των όρων της από το Ισραήλ.

Η πρώτη φάση της συμφωνίας περιλαμβάνει ανταλλαγές αιχμαλώτων, μερική απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Η δεύτερη φάση, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, θα επιφέρει τον πλήρη τερματισμό του πολέμου. Μια ενδεχόμενη τρίτη φάση προορίζεται να αντιμετωπίσει την ανοικοδόμηση στον κατεστραμμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Τη Δευτέρα (10/1), η Χαμάς δήλωσε ότι θα σταματήσει να απελευθερώνει ομήρους λόγω των ισραηλινών παραβιάσεων των όρων κατάπαυσης πυρός, οι οποίες περιλαμβάνουν δολοφονίες, περιορισμούς στο να επιτραπεί σε τραυματίες να φύγουν από τη Γάζα για περίθαλψη και την αποτυχία να εισέλθει επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια. Η ισλαμιστική οργάνωση δήλωσε ότι θα συνεχίσει να τηρεί τους όρους της συμφωνίας εάν το Ισραήλ συμμορφωθεί.

Η κατάσταση πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, με τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει ότι αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, θα προτείνει την ακύρωση της εκεχειρίας και «θα αφήσει την κόλαση να ξεσπάσει». Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, απάντησε στα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να γίνει σεβαστή και από τα δύο μέρη. «Η γλώσσα των απειλών δεν έχει καμία αξία και μόνο περιπλέκει τα πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε την απειλή του Τραμπ, λέγοντας σε δήλωση μέσω βίντεο ότι ο στρατός «θα επιστρέψει σε έντονες μάχες μέχρι να ηττηθεί οριστικά η Χαμάς». Μιλώντας μετά από μια τετράωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι διέταξε τα ισραηλινά στρατεύματα να συγκεντρωθούν «μέσα και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας».

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM