ΗΠΑ – ΕΕ: Το «μυστικό όπλο» των €200 δισ. στη διαπραγμάτευση για την Ουκρανία

ΗΠΑ – ΕΕ: Το «μυστικό όπλο» των €200 δισ. στη διαπραγμάτευση για την Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ως ο μοναδικός ρυθμιστής στις συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο: τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας €200 δισ.

Μετά τον αποκλεισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και Ρωσίας στις 18 Φεβρουαρίου, η ΕΕ εξετάζει την κατάσχεση αυτών των κεφαλαίων ως αντίμετρο, ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Τα περισσότερα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε λογαριασμούς της Euroclear – ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού με έδρα τις Βρυξέλλες. Αντίθετα, οι ΗΠΑ διαθέτουν μόλις $5 δισ. από τα ρωσικά αποθεματικά.

Η κατάσχεση των κεφαλαίων αυτών θεωρείται μια ριζοσπαστική κίνηση, η οποία θα εξασφάλιζε στην Ευρώπη μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ, μετά τον αποκλεισμό της από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20 συναντώνται στη Νότια Αφρική, οι κυβερνήσεις της ΕΕ παραμένουν διχασμένες:

  • Μπορεί η αποδέσμευση των κεφαλαίων να δείξει ότι η Ευρώπη έχει ακόμη δύναμη;
  • Ή θα υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και θα προκαλέσει ανησυχία στις διεθνείς αγορές;
  • Διαπραγματευτικό χαρτί ή στρατηγικός κίνδυνος;

Οι χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, καθώς και η Πολωνία και η Τσεχία, υποστηρίζουν ότι τα χρήματα πρέπει να δοθούν άμεσα στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Margus Tsahkna, δήλωσε: «Αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, εμείς μπορούμε να καλύψουμε το κενό με τα ρωσικά παγωμένα κεφάλαια.»

Αντίθετα, οι μεγάλες οικονομίες της ΕΕ – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία – θεωρούν ότι η χρήση των κεφαλαίων ως διαπραγματευτικό όπλο είναι πιο στρατηγική επιλογή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη συνάντησή του με τον Τραμπ, εξέφρασε επιφυλάξεις, δηλώνοντας ότι τα έσοδα από τα παγωμένα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την Ουκρανία, αλλά η πλήρης κατάσχεσή τους θα ήταν παράνομη.

«Τα χρήματα αυτά αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων για το τέλος του πολέμου», τόνισε ο Μακρόν.

Η νομική διάσταση και η στάση της Ρωσίας

Η ΕΕ έχει ήδη θεσπίσει νόμο που ορίζει ότι τα κεφάλαια θα παραμείνουν παγωμένα μέχρι η Ρωσία να συμφωνήσει να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ εξετάζουν τη χρήση των κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα $486 δισ., σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Από την πλευρά της, η Ρωσία φέρεται να αποδέχεται τη χρήση αυτών των κεφαλαίων για ανασυγκρότηση των κατεχόμενων από τη Μόσχα περιοχών της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι επόμενες κινήσεις των G7 και G20

Τον περασμένο χρόνο, οι χώρες της G7 συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τους τόκους των παγωμένων κεφαλαίων ως εγγύηση για δάνειο ύψους $50 δισ. προς την Ουκρανία.

Την Τετάρτη και Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 θα συζητήσουν στη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της G20, για το μέλλον της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει αν θα παίξει το οικονομικό της όπλο τώρα ή θα το κρατήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για το μέλλον.
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ονδούρα και Ουγκάντα συμφώνησαν με Τραμπ να δεχτούν μετανάστες που απελαύνονται από ΗΠΑ

Διεθνή / Ονδούρα και Ουγκάντα συμφώνησαν με Τραμπ να δεχτούν μετανάστες που απελαύνονται από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κλείνουν συμφωνίες με Ουγκάντα και Ονδούρα για την επαναπροώθηση μεταναστών, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για κινδύνους και παραβίαση διεθνούς δικαίου
LIFO NEWSROOM
Πολωνία: Πολίτες επιλέγουν καλοκαιρινή στρατιωτική εκπαίδευση υπό τον φόβο του Πούτιν

Διεθνή / Πολωνία: Πολίτες επιλέγουν καλοκαιρινή στρατιωτική εκπαίδευση υπό τον φόβο του Πούτιν

Στην Πολωνία, πολίτες συμμετέχουν σε στρατιωτικά καλοκαιρινά camps και εθελοντικά προγράμματα για να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση του στρατού απέναντι σε ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Σάλος στην Τσεχία: Bουλευτής του Μπάμπις ήθελε να προσλάβει δολοφόνο για τον σκύλο της συντρόφου του πρώην της

Διεθνή / Τσεχία: Bουλευτής του Μπάμπις ήθελε να προσλάβει δολοφόνο για τον σκύλο της συντρόφου του πρώην της

Ο Τσέχος πολιτικός Αντρέι Μπάμπις αντιδρά σε σκάνδαλο βουλευτού που φέρεται να σχεδίαζε να σκοτώσει τον σκύλο της νέας συντρόφου του πρώην συζύγου της, χρησιμοποιώντας δημόσια εμφάνιση με σκύλους για να κερδίσει τις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Η μάχη της Συρίας κατά του Captagon: Η πτώση της αυτοκρατορίας ναρκωτικών του Ασάντ

Διεθνή / Η μάχη της Συρίας κατά του Captagon: Η πτώση της αυτοκρατορίας ναρκωτικών του Άσαντ

Από την πλημμύρα του Captagon υπό τον Άσαντ έως τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών του νέου προέδρου Σάραα – η Συρία προσπαθεί να ξεριζώσει το εμπόριο που έχει στοιχειώσει τη χώρα για δεκαετίες
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: H Μέγκαν Μαρκλ είναι ο κύριος λόγος που οι σχέσεις με τον αδελφό του είναι ανύπαρκτες

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: H Μέγκαν Μαρκλ είναι ο κύριος λόγος που οι σχέσεις με τον αδελφό του είναι ανύπαρκτες

Ειδικοί στα θέματα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας αναλύουν την κατάσταση - «Το ρήγμα είναι βαθύ, δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή αν δεν κάνει την πρώτη κίνηση ο πρίγκιπας Χάρι και ζητήσει συγγνώμη»
LIFO NEWSROOM