Βρετανικό Μουσείο: Ανακοινώθηκε η αρχιτέκτονας που θα ανακαινίσει τη Δυτική Πτέρυγα

Βρετανικό Μουσείο: Ανακοινώθηκε η αρχιτέκτονας που θα ανακαινίσει τη Δυτική Πτέρυγα Facebook Twitter
Φωτογραφία: © Trustees of the British Museum
0

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πως η αρχιτέκτονας που θα ανακαινίσει τη Δυτική Πτέρυγα του ιστορικού κτιρίου είναι η Lina Ghotmeh.

Η Lina Ghotmeh, αρχιτέκτονας από τον Λίβανο, ανακοινώθηκε από το Βρετανικό Μουσείο ως νικήτρια του διαγωνισμού Western Range! «Η Lina Ghotmeh — Architecture (LG—A) κέρδισε τον διαγωνισμό για τον επανασχεδιασμό των γκαλερί της Western Range. Μια κομβική στιγμή στο έργο μεταμόρφωσης του ιστορικού κτηρίου του Μουσείου, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές ανακαινίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί οπουδήποτε στον κόσμο», αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο στον λογαριασμό του στο Instagram.

Περισσότερες από 60 ομάδες είχαν υποβάλλει προτάσεις στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανακαίνιση της Δυτικής Πτέρυγας, ο οποίος διήρκεσε επί εννέα μήνες. Πέντε ομάδες που προκρίθηκαν και προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό δύο σταδίων, από τον οποίο η «LG—A» αναδείχθηκε ομόφωνα φαβορί.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πως «η LG—A, της οποίας ηγείται η πολυβραβευμένη αρχιτέκτονας Lina Ghotmeh, λέγεται ότι έχει δείξει βαθιά κατανόηση και ευαισθησία προς το Μουσείο, την πολυπλοκότητα της έκθεσης των συλλογών και τις αλληλεπιδράσεις των αντικειμένων με διάφορες ομάδες επισκεπτών. Το όραμα της Ghotmeh είχε ιδιαίτερη απήχηση στο πάνελ λόγω της "αρχαιολογικής" προσέγγισης στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό».

Βρετανικό Μουσείο: Ανακοινώθηκε η αρχιτέκτονας που θα ανακαινίσει τη Δυτική Πτέρυγα Facebook Twitter
Φωτογραφία: © Trustees of the British Museum

Στην εικόνα που επέλεξε το γραφείο της Ghotmeh για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού στο Instagram παρουσιάζεται το πώς οραματίστηκε τον χώρο που είναι αφιερωμένος στο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ένα από τα θαύματα του κόσμου που χτίστηκε στο σημερινό Μπόντρουμ.

Η λιβανέζικης καταγωγής Lina Ghotmeh, της οποίας το γραφείο έχει έδρα στο Παρίσι, θα αναμορφώσει τώρα περισσότερους από το ένα τρίτο των χώρων του Βρετανικού Μουσείου.

Η ομάδα υπό την ηγεσία της Ghotmeh, που θεωρείται ανερχόμενος αστέρας στην αρχιτεκτονική, κέρδισε το μεγάλο έργο γνωστό ως ανανέωση της Western Range - μέσα από μια εντυπωσιακή λίστα με μεγάλα ονόματα. Ωστόσο, γίνεται κατανοητό ότι η περίοδος αναστολής ανάθεσης της σύμβασης, η οποία δίνει χρόνο στους ανταγωνιστές να υποβάλουν ένσταση, παραμένει σε ισχύ.

Βρετανικό Μουσείο: Ανακοινώθηκε η αρχιτέκτονας που θα ανακαινίσει τη Δυτική Πτέρυγα Facebook Twitter
Φωτογραφία: © Trustees of the British Museum
Βρετανικό Μουσείο: Ανακοινώθηκε η αρχιτέκτονας που θα ανακαινίσει τη Δυτική Πτέρυγα Facebook Twitter
Φωτογραφία: © Trustees of the British Museum

Οι φιναλίστ, που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο, περιελάμβαναν πολυεπιστημονικές προσφορές από αρχιτέκτονες με επικεφαλής έξι αρχιτεκτονικά γραφεία.

Η Ghotmeh είναι περισσότερο γνωστή για τον πύργο κατοικιών της στο Stone Garden του 2020 στη Βηρυτό, το εργαστήριο του Hermès στη Νορμανδία της Γαλλίας, που άνοιξε το 2023 και το Serpentine Pavilion, στο Λονδίνο την ίδια χρονιά. Η ανακαίνιση του Βρετανικού Μουσείου θα είναι η πρώτη σημαντική δουλειά του γραφείου της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βρετανικό Μουσείο: Ανακοινώθηκε η αρχιτέκτονας που θα ανακαινίσει τη Δυτική Πτέρυγα Facebook Twitter
Φωτογραφία: © Trustees of the British Museum

Μια ανάλυση του οράματος της ομάδας της, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του διοργανωτή του διαγωνισμού Colander, αναφέρει ότι οι προτάσεις θα «μετατρέψουν τη Δυτική Πτέρυγα σε ένα ζωντανό μουσείο – έναν χώρο διαλόγου και επανεφεύρεσης» δημιουργώντας μια «αρχαιολογία του μέλλοντος, όπου οι ιστορικές αφηγήσεις μπλέκονται με τις σύγχρονες προοπτικές».

Η «τολμηρή μεταμόρφωση», συνεχίζει, θα ανανεώσει το Βρετανικό Μουσείο ως «παγκόσμιο σημείο συνάντησης της κοινής ιστορίας, όπου η ποιητική και η φροντίδα προάγουν την ειρήνη και την κατανόηση».


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BBC: «Κοντά» σε συμφωνία για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Πολιτική / BBC: «Κοντά» σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ελληνίδα καθηγήτρια, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επικαλείται το BBC και υποστηρίζει πως οι δύο πλευρές είναι κοντά για συμφωνία που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή αρχαιοτήτων
LIFO NEWSROOM
Στίβεν Φράι: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν εδώ και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα»

Πολιτισμός / Στίβεν Φράι: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν εδώ και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα»

«Είμαι ικανός να νιώσω και ντροπή εξαιτίας της χώρας μου» τόνισε στην ομιλία του στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης ο διακεκριμένος Βρετανός ηθοποιός, Στίβεν Φράι
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

Πολιτισμός / Το «Lilo & Stitch» είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία που έφτασε το $1 δισ. στο φετινό box office

«Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των υπερμεγέθων αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσει η Disney από τους κινηματογράφους με το σωστό έργο την κατάλληλη στιγμή» σχολιάζει το Variety
LIFO NEWSROOM
Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και πλήθους κόσμου, εγκαινιάστηκε στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής
LIFO NEWSROOM
Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ