«Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

«Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι/ Χ (πρώην Twitter)
0

Θετικός στην πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για μια στρατηγική συνεργασία εμφανίζεται ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επιδιώκοντας τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε προ ημερών την επιθυμία να προσφέρει το Κίεβο σπάνιες γαίες και άλλα ορυκτά στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την αμερικανική οικονομική υποστήριξη. Το περασμένο φθινόπωρο, το Κίεβο είχε συμπεριλάβει την προσέλκυση ξένων επενδυτών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας στο «σχέδιο νίκης» που είχε παρουσιάσει με στόχο να βρεθεί σε θέση ισχύος σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Σήμερα, ο Ζελένσκι, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και ανταποκρινόμενος στην πρόταση Τραμπ για «εγγυήσεις» από το Κίεβο σε αντάλλαγμα για την αμερικανική βοήθεια, ξεδίπλωσε έναν άλλοτε διαβαθμισμένο χάρτη με τα τεράστια κοιτάσματα σπάνιων γαιών και άλλων ορυκτών στρατηγικής σημασίας. «Εάν μιλάμε για συμφωνία, ας κάνουμε μια συμφωνία», είπε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας πως σε οποιαδήποτε διευθέτηση είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων από τους συμμάχους για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχώρησε τη συνέντευξη στο Reuters λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (14-16 Φεβρουαρίου), στην οποία ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι σκοπεύει να παραστεί. Στη διάσκεψη αναμένεται επίσης, ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε πως θεωρεί αναγκαίο να συναντηθεί με τον Τραμπ προτού ο αμερικανός ομόλογός του συναντήσει τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν, «διαφορετικά θα μοιάζει με διάλογο για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι είπε ότι λιγότερο από το 20% των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου των μισών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών, βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων. Προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διαθέσει αυτούς τους πόρους σε Βόρεια Κορέα και Ιράν – συμμάχους της Ρωσίας και ορκισμένους εχθρούς των ΗΠΑ. «Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν και να προστατεύσουμε τον πλούτο μας», είπε ο Ζελένσκι, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην «πολύ πλούσια» σε κοιτάσματα περιφέρεια του Ντιπροπετρόβσκ. Οι Ρώσοι εισβολείς προελαύνουν εδώ και μήνες στο ανατολικό μέτωπο, εκμεταλλευόμενοι το αριθμητικό πλεονέκτημα στα πεδία των μαχών, ενώ το Κίεβο ανησυχεί σχετικά με τις μελλοντικές παραδόσεις όπλων από τους συμμάχους του.

Ζελένσκι: Δεν προτείνει να «χαρίσει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας του

Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Ζελένσκι ξεδίπλωσε στο γραφείο του έναν χάρτη που έδειχνε τα πολυάριθμα κοιτάσματα ορυκτών, συμπεριλαμβανομένης μιας λωρίδας στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας με την ένδειξη ότι είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες. Περίπου η μισή ζώνη φέρεται να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα τιτανίου στην Ευρώπη, το οποίο είναι πολύτιμο στην αεροδιαστημική βιομηχανία, καθώς και κοιτάσματα ουρανίου, που χρησιμοποιείται στην πυρηνική και στην αμυντική τεχνολογία. Στον χάρτη, πολλά από τα κοιτάσματα τιτανίου απεικονίζονταν στη βορειοδυτική Ουκρανία, μακριά από τα μέτωπα των μαχών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ξεκαθάρισε πως δεν προτείνει να «χαρίσει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας του και πρόκειται μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την εκμετάλλευσή τους. «Οι Αμερικανοί βοήθησαν στον μεγαλύτερο βαθμό, επομένως θα πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα. Θα πρέπει να έχουν αυτήν την προτεραιότητα και θα την έχουν. Θα ήθελα επίσης να μιλήσω επ’ αυτού με τον πρόεδρο Τραμπ», είπε ο Ζελένσκι.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Κίεβο και ο Λευκός Οίκος συζητούν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι τεράστιες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ. «Γνωρίζω πως η κυβέρνηση Τραμπ ενδιαφέρεται πολύ για αυτό… Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να υπογράψουμε συμβάσεις για προμήθειες LNG στην Ουκρανία. Και φυσικά, θα είμαστε κόμβος για ολόκληρη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Η συνέντευξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι:

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM