Η συνεργασία με την AfD θα ήταν ένα «ασυγχώρητο λάθος», προειδοποιεί την αντιπολίτευση ο Σολτς

Η συνεργασία με την AfD θα ήταν ένα «ασυγχώρητο λάθος», προειδοποιεί την αντιπολίτευση ο Σολτς Facebook Twitter
Όλαφ Σολτς/ Φωτ.: EPA
0

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag), υπογράμμισε την αυξημένη ανάγκη για ενότητα στην Ευρώπη, ειδικά υπό τη νέα πολιτική πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

«Με τον Τραμπ στις ΗΠΑ, η ευρωπαϊκή ενότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ», τόνισε, ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση. Ο καγκελάριος κατηγόρησε την CDU/CSU ότι με τις προτάσεις της διακινδυνεύει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν αποσυρθούμε από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα το κάνουν και οι άλλοι», προειδοποίησε ο Σολτς, αναφερόμενος στις προτάσεις της αντιπολίτευσης που, όπως είπε, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη νέα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.

«Ανεπίτρεπτο λάθος» η συνεργασία με την AfD

Αναφερόμενος στο λεγόμενο «δημοκρατικό τείχος προστασίας» κατά της Ακροδεξιάς, ο καγκελάριος δήλωσε πως «υπήρχε πάντα ξεκάθαρη συναίνεση μεταξύ όλων των δημοκρατικών δυνάμεων» να απομονώσουν τη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ο Σολτς επέκρινε έντονα την CDU/CSU για τη στάση της απέναντι στην AfD, υποστηρίζοντας ότι το ενδεχόμενο να ψηφιστούν προτάσεις της αντιπολίτευσης με τη στήριξη της AfD θα ήταν ένα ανεπίτρεπτο λάθος.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η κατάρρευση του δημοκρατικού «τείχους προστασίας» μπορεί να οδηγήσει στην ενσωμάτωση της Ακροδεξιάς σε κυβερνητικά σχήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στην Αυστρία, όπου το ακροδεξιό κόμμα FPÖ έχει αποκτήσει αυξημένη επιρροή.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης – Προετοιμασία νέας πρότασης νόμου για τη μετανάστευση

Μετά την ομιλία του καγκελαρίου, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Ρολφ Μύτσενιχ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «σημείο καμπής», κατηγορώντας την CDU/CSU ότι «διαλύει το πολιτικό κέντρο» μέσω της φαινομενικής προσέγγισής της με την AfD.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της CDU, Φρίντριχ Μερτς, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει την Παρασκευή νέα πρόταση νόμου για τη μετανάστευση, η οποία θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την οικογενειακή επανένωση.

Ο Μερτς αρνήθηκε ότι η πρότασή του στοχεύει στη διαμόρφωση πλειοψηφίας με τις ψήφους της AfD, δηλώνοντας ότι ελπίζει σε στήριξη από τα μεγάλα κόμματα ή σε διάλογο για εναλλακτικές λύσεις.

Όπως σημειώθηκε, η Παρασκευή δεν θα αφορά ψηφοφορία σε απλό ψήφισμα αλλά σε σχέδιο νόμου, το οποίο θα χρειαστεί περαιτέρω έγκριση από την Bundesrat (Άνω Βουλή της Γερμανίας).

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM