Άουσβιτς: Σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους 18-29 ετών δεν γνωρίζει τίποτα για το Ολοκαύτωμα

Άουσβιτς: Σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους από 18 έως 29 ετών δεν γνωρίζει τίποτα για το Ολοκαύτωμα Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους (46%) από 18 έως 29 ετών δεν γνωρίζει τίποτα για το Ολοκαύτωμα, ενώ το 22% των πολιτών στη Γαλλία δηλώνει πως δεν έχει ακούσει ποτέ τη λέξη αυτή.

Με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από την απελευθέρωση του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε δημοσκόπηση για τη ΜΚΟ «Conference on Jewish Material Claims Against Germany» (εκπροσωπεί Εβραίους από όλο τον κόσμο που ζητούν αποζημιώσεις για τα θύματα των ναζί), η οποία κατέδειξε πως οι νέοι ενήλικες Ευρωπαίοι και Αμερικανοί γνωρίζουν ελάχιστα για το Ολοκαύτωμα.

Άουσβιτς: Σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους από 18 έως 29 ετών δεν γνωρίζει τίποτα για το Ολοκαύτωμα Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσκόπηση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 23 Ιανουαρίου, το 22% των Γάλλων δεν έχει ακούσει ποτέ τη λέξη «Ολοκαύτωμα», ποσοστό που αυξάνεται στο 46% μεταξύ των νέων Γάλλων ηλικίας 18 έως 29 ετών. 

Η διαφορά είναι θεαματική σε σύγκριση με άλλες χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση - Πολωνία, Ουγγαρία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία - καθώς σε αυτές μόνο το 2% έως το 6% απάντησε αρνητικά στην ίδια ερώτηση και το 1% έως 15% στους νέους ενήλικες των παραπάνω χωρών.

Στο ερώτημα που ζητούσε από τους συμμετέχοντες να κατονομάσουν, τουλάχιστον, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή εκτέλεσης, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί είχαν τα περισσότερα κενά γνώσεων αφού το 26% εξ αυτών δεν γνώριζε κανένα. Στην ίδια ερώτηση το 48% των Αμερικανών που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση δεν ήξερε επίσης κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή εκτέλεσης των ναζί. Όμως, σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην παραπάνω έρευνα το 44% με 86% των ερωτηθέντων απάντησε πως γνώριζε το «Άουσβιτς-Μπίρκεναου» και μόνο ένα ποσοστό από 1% μέχρι 20% κατονόμασε και άλλα στρατόπεδα.

Ορισμένες εξαιρέσεις μπορεί  να οφείλονται στη γεωγραφική εγγύτητα αφού το 64% των Αυστριακών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση γνώριζε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, το οποίο είχε κατασκευάσει το ναζιστικό καθεστώς στην ομώνυμη κωμόπολη της Αυστρίας το 1938. Από την ίδρυση μέχρι την απελευθέρωσή του υπολογίζεται ότι σε αυτό βρήκαν τον θάνατο περίπου 100.000 άτομα. 

Άουσβιτς: Σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους από 18 έως 29 ετών δεν γνωρίζει τίποτα για το Ολοκαύτωμα Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Ομοίως, το 36% των Γερμανών γνώριζε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, το οποίο  ίδρυσε η Γκεστάπο, μετά την άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, το 1933. Το στρατόπεδο κατασκευάστηκε στην πόλη Νταχάου που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο.

Η ίδια δημοσκόπηση κατέδειξε πως οι γνώσεις, κυρίως, των νέων Ευρωπαίων και Αμερικανών είναι ελλιπείς σε ό,τι αφορά και τους αριθμούς των εκτελεσθέντων στα παραπάνω στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. 

Με εξαίρεση τους Γερμανούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση και το 51% εξ αυτών γνώριζε ότι το καθεστώς της ναζιστικής Γερμανίας δολοφόνησε έξι εκατομμύρια Εβραίους, οι ερωτηθέντες από άλλες χώρες δήλωσαν πως νόμιζαν ότι ο αριθμός των νεκρών του Ολοκαυτώματος ήταν μικρότερος ή ίσος με δύο εκατομμύρια θύματα. Ειδικότερα, αυτό πιστεύει το 64% των Γάλλων, το 18% των Γερμανών και το 28% των Ρουμάνων, που συμμετείχαν στην σχετική έρευνα.

Άουσβιτς: Σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους από 18 έως 29 ετών δεν γνωρίζει τίποτα για το Ολοκαύτωμα Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Εκτός από εκείνους που δεν γνώριζαν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μεταξύ των ερωτηθέντων κάποιοι δήλωσαν πως ο αριθμό αυτός (τα έξι εκατομμύρια Εβραίων) είναι υπερβολικός. Ειδικότερα, το 8% των Βρετανών και των Αμερικανών, το 12% των Γάλλων και το 34% των Ρουμάνων θεωρεί πως ο αριθμός των Εβραίων που εκτελέστηκαν είναι «υπερβολικός». Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται στους νέους ενήλικες, με το 33% των νέων Γάλλων να μην πιστεύει πως εκτελέστηκαν έξι εκατομμύρια Εβραίοι ενώ στις ηλικίες από 18 έως 29 ετών αυτό πιστεύει ποσοστό από 11% μέχρι 53% των Γάλλων.

Άουσβιτς: Σχεδόν ένας στους δύο Γάλλους από 18 έως 29 ετών δεν γνωρίζει τίποτα για το Ολοκαύτωμα Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Ο Γκίντιον Τέιλορ, πρόεδρος της ΜΚΟ «Conference on Jewish Material Claims Against Germany», τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με το Ολοκαύτωμα για την αποφυγή «των συνεπειών του ανεξέλεγκτου μίσους και του φανατισμού». «Τα ανησυχητικά κενά γνώσης, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γενιών, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για πιο αποτελεσματική εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα. Το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός ενηλίκων δεν μπορεί να αναγνωρίσει βασικά γεγονότα, όπως τα έξι εκατομμύρια Εβραίων που χάθηκαν, είναι βαθιά ανησυχητικό», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM