O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων Facebook Twitter
«Όλοι προερχόμαστε από οικογένειες μεσαίας τάξης, χωρίς καμία σχέση με τον κόσμο του πολιτισμού».
0

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025, στις 20:00, στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα γνήσιο παιδί του θεάτρου, τον «αρχιτέκτονα» των τελετών έναρξης και λήξης της μεγαλύτερης γιορτής του αθλητισμού, των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, που ξεσήκωσε θύελλα με την επιλογή να βγάλει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων από το στάδιο και να τη φέρει στον κόσμο, στις όχθες του Σηκουάνα και γύρω από τον ποταμό που διασχίζει την παρισινή πρωτεύουσα.

Ο Thomas Jolly (Τομά Ζολί) θα μιλήσει με τον συγγραφέα και δημιουργό ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού Γιώργο Αρχιμανδρίτη για τις δυνατές στιγμές αυτών των τελετών, για τις πηγές της έμπνευσής του, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις έντονες συγκινήσεις που έζησαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, για την προετοιμασία και το αποτέλεσμα αυτών των μεγάλων γεγονότων που προκάλεσαν πολλές συζητήσεις διεθνώς και έγραψαν τη δική τους ιστορία στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακόμα και όσοι διαφώνησαν με τις επιλογές του Thomas Jolly για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσουν τον Γάλλο σκηνοθέτη, που έγινε σε μία ημέρα γνωστός παγκοσμίως, για το ταλέντο, την τόλμη, το γούστο του, τη θεαματική του προσέγγιση αλλά και την ικανότητά του να εκπλήσσει και να συγκινεί το κοινό.

Από τους πιο ξεχωριστούς σκηνοθέτες της γενιάς του, ο Thomas Jolly, τολμηρός και καινοτόμος, συνεχίζει να ενσωματώνει νέες τεχνικές και ανατρεπτικές ιδέες στο έργο του, παραμένοντας πάντα πιστός στο πνεύμα του κλασικού θεάτρου, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία σκηνικών εμπειριών που ξεπερνούν το παραδοσιακό θέατρο, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα και εστιάζοντας σε ισχυρούς συμβολισμούς και στην ανανέωση του θεατρικού λόγου.

Αν θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτόν τον καλλιτέχνη της εποχής μας που ξεχειλίζει από ιδέες και έγινε από ανερχόμενο αστέρι διάσημος και δημοφιλής σε λιγότερο από μια δεκαετία, με παραστάσεις συχνά ακραίες και ως προς τη μορφή και ως προς τη διάρκεια, θα πρέπει να πάμε πίσω, στα παιδικά του χρόνια.

Ο Thomas Jolly γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε σε μια ταπεινή οικογένεια στην ύπαιθρο γύρω από τη Ρουέν, σε ένα περιβάλλον που δύσκολα άνοιγε προοπτικές προς την τέχνη. Ήταν οκτώ ετών όταν κάποιος του χάρισε το βιβλίο του Pierre Gripari «Sept farces pour écoliers» («Επτά φάρσες για μαθητές»), μια συλλογή σύντομων θεατρικών έργων για παιδιά και εφήβους, από τα πιο δημοφιλή και πολυπαιγμένα στη Γαλλία.

O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την θεατρική παράσταση «Thyestes». Φωτ.: Jean Louis Fernandez

Στο παιδί ενός τυπογράφου και μιας νοσοκόμας που ζούσε στη γαλλική επαρχία της δεκαετίας του ’90 αποκαλύφθηκε ένας ολόφωτος καινούργιος κόσμος. Άρχισε να ζωντανεύει τις σκηνές από τα σκίτσα του βιβλίου με τους φίλους του στο δωμάτιό του. Από τότε ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός, χορευτής, σκηνοθέτης, και βρήκε έναν ασφαλή τόπο ονείρων. «Βρήκα έναν χώρο όπου αυτό που ήμουν δεν ήταν η ερώτηση αλλά το εργαλείο», λέει. Ήταν μόλις 11 χρονών όταν μπήκε στην ομάδα παιδικού θεάτρου Théâtre d'enfants της Nathalie Barrabé και στη συνέχεια παρακολούθησε το γυμνάσιο Jeanne-d'Arc επιλέγοντας την κατεύθυνση του θεάτρου και δουλεύοντας υπό την καθοδήγηση ηθοποιών από το Théâtre des Deux Rives.

«Είμαι αποστάτης της τάξης μου. Προέρχομαι από μια επαρχιακή οικογένεια χωρίς κουλτούρα. Δεν πηγαίναμε σινεμά. Πηγαίναμε στο θέατρο μία φορά τον χρόνο. Είχα πολλούς δίσκους και είδα πολλές ταινίες γιατί είχαμε συνδρομή στο Canal+ − ποπ κουλτούρα για τα μεσαία στρώματα. Η εμπειρία της ζωής στην ύπαιθρο ήταν μια πολιτιστική έρημος, όπως την αποκαλούν», έλεγε. «Και μετά υπάρχει το γυμνάσιο, με τον εκφοβισμό του και όλα τα άλλα». Αργότερα, όταν θα συμφιλιωνόταν με την καταγωγή του, θα έλεγε: «Όλοι προερχόμαστε από οικογένειες μεσαίας τάξης, χωρίς καμία σχέση με τον κόσμο του πολιτισμού».

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καν, όπου έφτιαξε και έναν πανεπιστημιακό θίασο, και αποφοίτησε το 1999 με πτυχίο Θεατρικών Σπουδών. Το 2003 άρχισε να φοιτά στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Βρετάνης στη Ρεν, και πάντα αναφέρεται στα δημόσια θέατρα και τις σχολές που επιτρέπουν σε ανθρώπους όπως αυτός να γίνουν μέρος ενός κόσμου τόσο μακριά από τον δικό του.

Είναι ένα γνήσιο προϊόν του εκδημοκρατισμού του πολιτισμού και συχνά δηλώνει ευγνώμων για το επιδοτούμενο θέατρο. Έχοντας συμφιλιωθεί με τη λαϊκή του προέλευση, επέστρεψε στη Ρουέν το 2006 και ίδρυσε τη La Piccola familia, τη δεύτερή του οικογένεια, ένα σημείο καμπής στην πορεία του. Ήταν 24 χρονών και το θέατρο έγινε καταφύγιο για αυτόν, «ένας ασφαλής χώρος». Άρχισε να σχεδιάζει τις πολιτιστικές δραστηριότητες της ομάδας του, χτίζοντας το σκηνοθετικό του στυλ ώστε να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Από εκεί και μετά, τα πράγματα κινήθηκαν γρήγορα. Από την πρώτη του σκηνοθεσία στο «Arlequin poli par l'amour» (2006) και την επόμενη, σε ένα ελάχιστα γνωστό θεατρικό έργο του Sacha Guitry, το «Toâ», που κέρδισε το βραβείο κοινού, μέχρι το 2015 που απέσπασε το βραβείο Molière Καλύτερης Σκηνοθεσίας σε Δημόσιο Θέατρο για την παραγωγή του «Ερρίκου ΣΤ’» και το 2023 που πήρε το ίδιο βραβείο για τα Καλύτερα Οπτικά και Ηχητικά Εφέ για την επαναδημιουργία του μιούζικαλ «Starmania», ο κόσμος κατάλαβε ότι έχει να κάνει με μια αξιοπρόσεκτη περίπτωση. Στο Εθνικό Θέατρο της Βρετάνης σκηνοθέτησε την «Piscine (pas d'eau)» («Η πισίνα») του Μαρκ Ρέιβενχιλ το 2010 και τον «Ερρίκο ΣΤ’» του Σαίξπηρ το 2012. Είναι η πιο πολυσυζητημένη του παράσταση, ένα έργο σε 15 πράξεις με περίπου 150 χαρακτήρες, που παίχτηκε για 5 χρόνια σε διάφορες περιοχές της Νορμανδίας.

O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων Facebook Twitter
O Jolly είναι ένα γνήσιο προϊόν του εκδημοκρατισμού του πολιτισμού και συχνά δηλώνει ευγνώμων για το επιδοτούμενο θέατρο. Φωτ.: Alex Davidson/Getty Images

Η ολοκληρωμένη εκδοχή της έκανε πρεμιέρα  στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2014, με τεράστια επιτυχία στο κοινό και τους κριτικούς. Το 2015 σκηνοθέτησε τον «Ριχάρδο Γ’» που παρουσίασε και σε ενιαία παράσταση διάρκειας 24 ωρών με τον «Ερρίκο ΣΤ'» το 2022. Το 2018 θεωρείται το αποκορύφωμα της καριέρας του, με την παράσταση «Θυέστης» («Thyeste») στην Cour d'Honneur του Φεστιβάλ της Αβινιόν, ενώ λίγο πριν από την πανδημία του κορωνοϊού ανέλαβε τη θέση του διευθυντή στο Quai d’Angers - Centre Dramatique National des Pays de Loire. 

Εκεί, στο Angers, με τους περιορισμούς της πανδημίας και σε μια εποχή που οι πολιτιστικοί χώροι ήταν υπό συνεχή απειλή για κλείσιμο, για να εκφραστεί και να μη νιώθει φυλακισμένος στην κατάσταση που επικρατούσε εν μέσω του lockdown, άρχισε να ερμηνεύει στο μπαλκόνι του «Ρωμαίο και Ιουλιέτα», έγινε viral και εν αγνοία του φύτεψε τους σπόρους για την παράσταση της όπερας του Charles Gounod «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που σκηνοθέτησε το 2023 στην Όπερα της Βαστίλης.

Αυτό είναι ένα στοιχείο του χαρακτήρα και της καλλιτεχνικής του διαδρομής: ενώ είναι λάτρης των παραγωγών μεγάλης κλίμακας, ελκύεται από μικρά έργα που παίζονται σε δημόσιο χώρο, από μορφές θεάτρου βασισμένες σε κείμενο, που συνδυάζουν τη χειροτεχνία με τα θεαματικά εφέ. Μοιάζει με έναν καλλιτέχνη του μπαρόκ που έχει σαιξπηρικές καταβολές και ονειρεύεται να αποκαταστήσει τη λαϊκή διάσταση του θεάτρου, κάνοντάς το με τον δικό του τρόπο, ανακατεύοντας ποπ μουσική με την τραγωδία, διαβάζοντας αυστηρά το κείμενο, που είναι πάντα ο ουσιώδης καμβάς του, με το ένα μάτι στραμμένο στον θεατρικό συγγραφέα και το άλλο στο κοινό, δίνοντας τα ηνία στους ηθοποιούς για να το μεταδώσουν στο κοινό. Είναι μια προσέγγιση που βασίζεται σε μια σχεδόν παλιομοδίτικη πίστη στο θέατρο και στην ικανότητά του να δημιουργεί χώρους κοινής ψευδαίσθησης.

O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Ερρίκος ΣΤ’» του Σαίξπηρ το 2012. Φωτ.: Christophe Raynaud de Lage/ Festival d'Avignon

Πολλοί του έχουν προσάψει υπερβολική φιλοδοξία, ότι έφυγε από τα δημόσια και κρατικά θέατρα για να σκηνοθετήσει μιούζικαλ με ιδιώτες παραγωγούς και η ανάληψη της σκηνοθεσίας της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων έμοιαζε να επιβεβαιώνει τον σκεπτικισμό τους. Αν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του, αυτό φανερώνει έναν ηθοποιό, σκηνοθέτη και σκηνογράφο που λατρεύει την αλλαγή, την πρόκληση και την καινοτομία, ο οποίος έχει ανεβάσει ελάχιστα σύγχρονα έργα, επιχειρεί μέσα από τα κλασικά να καταρρίψει στερεότυπα και δεν φοβάται να συγκρουστεί.

«Πάντα θα υπάρχει ένας ηθοποιός, ένας τεχνικός διευθυντής ή ένας παραγωγός που θα σου πει ότι αυτό που θέλεις δεν είναι δυνατό».

Αυτό συνέβη με τον «Ερρίκο ΣΤ’», ένα δεκαοκτάωρο σαιξπηρικό έπος που θεωρήθηκε μη αναπαραστάσιμο, ότι δεν θα φτάσει πουθενά και ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν. Η επιμονή του το έφερε σε πέρας. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια και ενάμισι εκατομμύριο ευρώ για μια περιπέτεια που ξεκίνησε από το τίποτα, με δανεικά κοστούμια, βάζοντάς τον στον χάρτη της δημιουργίας παραγωγών μεγάλης κλίμακας που αργότερα θα καθόριζαν και θα διέδιδαν την εικόνα του.

«Λατρεύω τη θεατρικότητα των μηχανημάτων. Το να δημιουργείς (…) με λίγα μέσα αλλά με πολλή εφευρετικότητα είναι διασκεδαστικό. Το να δουλεύεις από έναν τόπο φαντασίας είναι πολύ γόνιμο. Δεν θέλω να ενδώσω στο θεαματικό μόνο και μόνο για χάρη της εικόνας του. Δεν με ενδιαφέρουν τα βίντεο ή τα μικρόφωνα από μόνα τους. Το μόνο πράγμα που έχει σημασία για μένα είναι να χρησιμοποιώ τα σωστά εργαλεία, σε στενή σχέση με τη δουλειά», λέει. Ο Σαίξπηρ του έδωσε αυτήν τη δυνατότητα, το κλειδί για μια θεατρικότητα ανοιχτή σε αναγνώσεις, ενώ λατρεύει τη «διαδραστική» πλευρά του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα.

Για τον Thomas Jolly θέατρο σημαίνει «θα παίξουμε» και «θα το πιστέψεις αυτό», που σημαίνει να καταρρίψει το φράγμα μεταξύ κοινού και σκηνής, φέρνοντας τούς δύο μαζί σε μια μεγάλη κοινότητα ψευδαισθήσεων. «Η ομάδα μου θέλει να κάνει το θέατρο δημοφιλές. Αλλά για να πας στο θέατρο, πρέπει να το ξέρεις, να μπορείς και πάνω από όλα να θέλεις να πας. Και σε αυτό το τελευταίο σημείο προσπαθούμε να εστιάσουμε περισσότερο», λέει.

O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την θεατρική παράσταση «Thyestes». Φωτ.: Jean Louis Fernandez

Στο σταυροδρόμι όλων αυτών –διακαής πόθος, δίψα για το θεαματικό, αδιάκοπη αμφισβήτηση των δημιουργικών διαδικασιών, αναζήτηση του αδύνατου, ορμή για τη δημιουργία λαϊκών μορφών– βρίσκεται η μεγάλη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Τον επέλεξαν −κόντρα στις πιθανότητες που είχε να αποτελεί την επιλογή της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής− για την ικανότητά του να σπάει κώδικες και να κάνει μεγάλα όνειρα, για μια διοργάνωση που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά υπαίθρια, στον Σηκουάνα. Η διαδρομή του από το θέατρο μικρής κλίμακας μέχρι την παγκόσμια μετάδοση των Ολυμπιακών αντανακλά αυτή μιας από τις επιρροές του, του Simon McBurney, «ο οποίος αγκάλιασε τα πάντα, από τις πιο χειροποίητες δημιουργίες μέχρι τις επιβλητικές παραγωγές του Χόλιγουντ».

Γιατί ο Jolly «δεν ντρέπεται να αγαπά τον Walt Whitman, τον Verdi και τις Spice Girls», όπως λέει στη «Libération», κλαίει μπροστά στους πίνακες του Rothko και είναι λάτρης των βιντεοπαιχνιδιών, εμπνεύστηκε να δημιουργήσει Σαίξπηρ από μια καλτ σειρά της δεκαετίας του 2000 και έκανε το «Starmania» όταν το περιοδικό «Les Inrocks» συνέκρινε περιφρονητικά την αισθητική του Σαίξπηρ του με αυτή του διάσημου μιούζικαλ.

O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων Facebook Twitter
Μέσω των συμβολισμών που διέτρεχαν την πολύωρη τελετή, ο Jolly μάς πρόσφερε μια οπτική και συναισθηματική εμπειρία που συνδύασε την ιστορία και την καινοτομία.
O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την εντυπωσιακή εμφάνιση των Gojira στην τελετή έναρξης.

Ανήκει σε μια νέα γενιά, για την οποία οι πολιτιστικές πρακτικές δεν είναι διαχωρισμένες σε κατηγορίες. Αναφέρεται στον Romeo Castellucci και στον Claude Régy, στον δάσκαλό του Stanislas Nordey και στον Jean-François Sivadier, που τον οδηγούν σε μια γκάμα αισθητικής που καθορίζει τη θεατρική του πρακτική, κάνοντάς τον έναν καλλιτέχνη που ξεχωρίζει για την ικανότητά του να μη δειλιάζει μπροστά στα όρια. 

Αυτό συνέβη με τη δουλειά του στην τελετή έναρξης, που μεταδόθηκε παγκοσμίως στις 26 Ιουλίου 2024 και θα μείνει στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιήθηκε εκτός σταδίου. Η ιστορία και οι ανθρώπινες σχέσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της θεατρικής του δουλειάς με έντονη αισθητική και εκφραστική δύναμη ήταν παρούσες σε όλη τη διάρκεια της τελετής.

Αναμφίβολα ήταν το πιο προκλητικό έργο που είχε αναλάβει ποτέ. Έδωσε μια νέα διάσταση στην τελετή έναρξης, χρησιμοποιώντας τον ποταμό Σηκουάνα ως το βασικό «σκηνικό» και το Παρίσι ως το «θέατρο», με τη βιωσιμότητα και την κοινωνική διάσταση να είναι δύο από τα κύρια στοιχεία που ενσωματώθηκαν στην τελετή, η οποία δεν ήταν απλώς αθλητική γιορτή, αλλά μια γιορτή της πολιτιστικής και κοινωνικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στον πλουραλισμό και την πολυπολιτισμικότητα, την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό στις πολιτιστικές αξίες.

O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την θεατρική παράσταση «Macbeth Underworld» την οποία ο Jolly σκηνοθέτησε. Φωτ.: Stefan Brion

Μέσω των συμβολισμών που διέτρεχαν την πολύωρη τελετή, ο Jolly μάς πρόσφερε μια οπτική και συναισθηματική εμπειρία που συνδύασε την ιστορία και την καινοτομία, με τον ποταμό και την πόλη να ενισχύουν το αίσθημα της «σύνδεσης» και της συμπερίληψης όλων των λαών. Θέατρο, μουσική, χορός και τεχνολογία δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα πρωτόγνωρη, έντονα θεατρική και κινηματογραφική. Η φιλοδοξία του ήταν να προσφέρει μια εμπειρία προβολής του γαλλικού πολιτισμού με σύγχρονο και διαπολιτισμικό τρόπο. Το βέβαιο είναι ότι η διάσταση αυτή των αγώνων ως εμπειρία και ως μήνυμα προκάλεσε το κοινό να σκεφτεί νέες έννοιες και να «δει» τους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια φρέσκια και σύγχρονη σκοπιά.

Από τους πιο ξεχωριστούς σκηνοθέτες της γενιάς του, ο Thomas Jolly, τολμηρός και καινοτόμος, συνεχίζει να ενσωματώνει νέες τεχνικές και ανατρεπτικές ιδέες στο έργο του, παραμένοντας πάντα πιστός στο πνεύμα του κλασικού θεάτρου, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία σκηνικών εμπειριών που ξεπερνούν το παραδοσιακό θέατρο, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα και εστιάζοντας σε ισχυρούς συμβολισμούς και στην ανανέωση του θεατρικού λόγου.

Συχνά αναφέρει την πίστη του στο θέατρο ως μέσο κοινωνικής ανατροπής και καλλιτεχνικής έκφρασης. Επισημαίνει τη μαγική δύναμη του θεάτρου να προκαλεί συναισθηματικές αντιδράσεις. Υποστηρίζει ότι το θέατρο είναι το μόνο καλλιτεχνικό μέσο που συνδέει άμεσα τον καλλιτέχνη με το κοινό, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη, μοναδική εμπειρία, που είναι παρούσα, αληθινή και αυθόρμητη.

H συζήτηση μεταξύ του Thomas Jolly και του Γιώργου Αρχιμανδρίτη θα πραγματοποιηθεί στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025.


Πηγές:
VAN EGMOND Nedjma, “Du théâtre public aux Jeux olympiques, Thomas Jolly fait bouger les corps et les lignes”, Le Nouvel Obs, 9 juin 2024
ENJALBERT Cédric, “Thomas Jolly: ‘Henry VI’, un pivot de l'histoire de l'humanité”, Philosophie magazine, 7 Octobre 2014
“Between erasure and embodiment” by Éric Demey
Liberation, Festival d’ Avignon 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Παρίσι δεν είναι μόνο «γαλλική κομψότητα» - και αυτό έδειξε η τελετή έναρξης

Οπτική Γωνία / Το Παρίσι δεν είναι μόνο «γαλλική κομψότητα» - και αυτό έδειξε η τελετή έναρξης

Συμπερίληψη και ιστορικότητα, φόρος τιμής στο παρελθόν αλλά βλέμμα πρωτίστως στραμμένο στο μέλλον: Είμαστε στο 2024, είπε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ας βγούμε στην πόλη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γυναίκες της τέχνης και των γραμμάτων αναδύονται στον Σηκουάνα

Παρίσι 2024 / Οι γυναίκες-πρωτοπόροι των τεχνών και των γραμμάτων που τιμήθηκαν στον Σηκουάνα

Δέκα γυναίκες που διαμόρφωσαν την πνευματική, καλλιτεχνική και πολιτική ζωή της Γαλλίας από τον 14ο έως τον 20ό αιώνα τιμήθηκαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τελετές συμπερίληψης (ή μήπως όχι;)

Οπτική Γωνία / Τελετές συμπερίληψης (ή μήπως όχι;)

Σε ένα καλοκαίρι όπου υποφέρουμε από την κλιματική κατάρρευση, με το στεγαστικό ζήτημα στα ύψη, φαίνεται πως αρκεί μια συμπεριληπτική festivité για να εκστασιαστεί ο προοδευτικός και να οργιστούν οι συντηρητικοί.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ