Ένα ποτήρι γάλα ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σχεδόν κατά 20%

Ένα ποτήρι γάλα ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σχεδόν κατά 20% Facebook Twitter
0

Η κατανάλωση ενός μεγάλου ποτηριού γάλατος κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σχεδόν κατά το ένα πέμπτο, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που διεξήχθη σχετικά με τη διατροφή και τη νόσο. Οι λεπτομέρειες της επιστημονικής μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications.

Κάθε ημερήσια δόση ασβεστίου 300mg, περίπου η ποσότητα που περιέχεται σε μισό ποτήρι γάλα, συσχετίστηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, δήλωσαν οι ερευνητές, ενώ οι μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου, όπως το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, είχαν παρόμοια προστατευτική επίδραση.

«Αυτή η ολοκληρωμένη μελέτη παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως λόγω του ασβεστίου που περιέχουν» δήλωσε η Δρ Keren Papier, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Το ασβέστιο βρέθηκε να έχει παρόμοια επίδραση τόσο στις γαλακτοκομικές όσο και στις μη γαλακτοκομικές πηγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τη μείωση του κινδύνου», πρόσθεσε.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο, με σχεδόν δύο εκατομμύρια διαγνώσεις και ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως. Οι νέες διαγνώσεις αναμένεται να φθάσουν τα 3,2 εκατομμύρια έως το 2040, ενώ οι θάνατοι θα ανέλθουν σε 1,6 εκατομμύρια κυρίως λόγω της αύξησης στις πλούσιες χώρες. Για λόγους που παραμένουν ασαφείς, ο καρκίνος του εντέρου αυξάνεται απότομα στους νεότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 1990 και του 2018, ο αριθμός των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 25 έως 49 ετών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου αυξήθηκε κατά 22%.

Ενώ οι τάσεις είναι ανησυχητικές, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους του εντέρου μπορούν να προληφθούν μέσω αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η διατήρηση υγιούς βάρους, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου. Η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική, με μία στις πέντε περιπτώσεις να συνδέεται με την κατανάλωση πολύ κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν ξεκάθαρα. Για την τελευταία μελέτη, η Papier και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν διατροφικά δεδομένα από περισσότερες από 540.000 γυναίκες για σχεδόν 17 χρόνια για να διερευνήσουν πώς 97 τρόφιμα, ποτά και θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Η μελέτη βρήκε πειστικές αποδείξεις ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του εντέρου και επιβεβαίωσε ότι το αλκοόλ και το κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο. Κάθε 20 γρ. αλκοόλ την ημέρα, περίπου η ποσότητα που περιέχεται σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, συνδέθηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, ενώ κάθε 30 γρ. κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα συνδέθηκε με 8% αύξηση της νόσου.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά η Papier δήλωσε ότι οι προστατευτικές επιδράσεις του ασβεστίου αναμένεται να ισχύουν και για τους άνδρες και τα νεότερα άτομα. «Πιστεύουμε ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου με το να συνδέεται με τα χολικά οξέα και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του καρκινογόνου δυναμικού τους» δήλωσε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατάθλιψη: Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σε σύγκριση με τους άνδρες

Τech & Science / Κατάθλιψη: Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σε σύγκριση με τους άνδρες

Η μελέτη αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλαπλές εξηγήσεις για τη διαφορά στα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ ανδρών και γυναικών - από συμπεριφορικούς και περιβαλλοντικούς, έως βιολογικούς παράγοντες
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι πολιτικοί ελέγχθηκαν για PFAS – Όλοι βγήκαν θετικοί στα «παντοτινά πλαστικά»

Τech & Science / Ευρωπαίοι πολιτικοί ελέγχθηκαν για τοξικά χημικά PFAS – Όλοι βγήκαν θετικοί στα «παντοτινά πλαστικά»

«Πρόκειται για μια ανατριχιαστική πραγματικότητα. Είναι κρίσιμο να αναλάβουμε δράση» τόνισε ο Δανός υπουργός Περιβάλλοντος, στο αίμα του οποίου βρέθηκαν τρεις ουσίες τοξικές για την αναπαραγωγή
LIFO NEWSROOM
AI στα σχολεία: Όταν οι μαθητές διδάσκουν τους δασκάλους για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τech & Science / Αυτοί οι έφηβοι από τη Silicon Valley ορίζουν πώς θα μπει η AI στα σχολεία όλου του κόσμου

Μαθητές στη Σίλικον Βάλεϊ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να καθορίσουν οι ίδιοι –μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς– τους κανόνες χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση
LIFO NEWSROOM
ChatGPT: Πατέρας παρέκαμψε σε 5 λεπτά τα φίλτρα ασφαλείας για εφήβους

Τech & Science / ChatGPT: Πατέρας παρέκαμψε σε 5 λεπτά τα φίλτρα ασφαλείας για εφήβους

Το ChatGPT παρουσίασε νέους γονικούς ελέγχους, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν: τα παιδιά μπορούν να τους παρακάμψουν εύκολα - Οι ανησυχίες για την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την ψυχική υγεία των εφήβων φουντώνουν, ενώ οι αρχές ζητούν αυστηρότερη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη
LIFO NEWSROOM
VIOLOGIKA OPLA VIOTROMOKRATIA TEHNITI NOIMOSINI

Τech & Science / Βιοτρομοκρατία: Ερευνητές προειδοποιούν για επικίνδυνες παραλλαγές πρωτεϊνών μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Ερευνητές προειδοποιούν για αυξανόμενες απειλές βιοτρομοκρατίας λόγω AI και συνθετικής βιολογίας, εντοπίζοντας κρίσιμη ευπάθεια σε λογισμικό βιοασφάλειας
LIFO NEWSROOM