Νέα Ορλεάνη: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης - Ερευνάται η σύνδεση με τον ISIS

Νέα Ορλεάνη: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης - Ερευνάται η σύνδεση με τον ISIS Facebook Twitter
Επίθεση στη Νέα Ορλεάνη / Φωτ.: Getty Images
0

Ο 42χρονος Σαμσούντ Ντιν Τζαμπάρ είναι o δράστης της αιματηρής επίθεσης στη Νέα Ορλεάνη, στην Bourbon Street, κατά την οποία 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 35 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία τραυματισμένοι.

Πρόκειται για Αμερικανό πολίτη από το Τέξας, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το CNN. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, την οποία το FBI ερευνά ως «τρομοκρατική ενέργεια», ο Τζαμπάρ βγήκε από το όχημα που έριξε στο πλήθος και άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών, τραυματίζοντας δύο από αυτούς. Στο όπλο ήταν προσαρμοσμένη μια συσκευή που λειτούργησε ως σιγαστήρας. Πηγές που σχετίζονται με την έρευνα είπαν στο CBS ότι ο δράστης φορούσε αλεξίσφαιρο.

Ο Τζαμπάρ είχε σημαία του ISIS κατά τη στιγμή της επίθεσης μέσα στο όχημα, αναφέρουν δύο πηγές των αστυνομικών αρχών στο CNN. Οι αρχές εξετάζουν τυχόν συνεργάτες του δράστη, καθώς και τις πολιτικές ή θρησκευτικές απόψεις του και το κατά πόσο συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση.

«Σήμερα το πρωί, ένα άτομο έπεσε με αυτοκίνητο πάνω σε πλήθος ανθρώπων στην οδό Bourbon Street στη Νέα Ορλεάνη, σκοτώνοντας αρκετούς ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους», ανέφερε το FBI σε ανακοίνωσή του. «Ο δράστης στη συνέχεια ενεπλάκη με τις τοπικές αστυνομικές αρχές και έχει πλέον πεθάνει. Το FBI είναι η επικεφαλής υπηρεσία έρευνας και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να ερευνήσουμε την υπόθεση αυτή ως τρομοκρατική ενέργεια».

Νωρίτερα, ένας πράκτορας του FBI δήλωσε ότι το περιστατικό «δεν ήταν τρομοκρατικό γεγονός», ενώ ο δήμαρχος το χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση».

 Η αντίδραση Τραμπ στην 

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε την πολύνεκρη επίθεση στην Νέα Ορλεάνη με την παράτυπη μετανάστευση

«Όταν λέω ότι οι εγκληματίες που φτάνουν (σ.σ. στις ΗΠΑ) είναι πολύ χειρότεροι από τους εγκληματίες που έχουμε μέσα στη χώρα, αυτή η δήλωση έχει επανειλημμένα αντικρουστεί από τους Δημοκρατικούς και τα «Μέσα Ενημέρωσης που παράγουν Ψευδείς Ειδήσεις» («Fake News Media»), αλλά αυτή έχει αποδειχθεί ότι είναι αλήθεια», τόνισε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social ο Ρεπουμπλικάνος που αναλαμβάνει στις 20 Ιανουαρίου τα προεδρικά του καθήκοντα.

Το μεταναστευτικό ήταν από τα κύρια θέματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου τις οποίες κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM