Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια Facebook Twitter
Η έντονη γοητεία που μας προκαλεί η ιδέα των UFO πηγάζει από το γεγονός ότι είναι ένας σπάνιος τομέας όπου όλοι μας μπορούμε να ατενίσουμε τα βαθύτερα σύνορα της γνώσης.
0

Ο ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΑ μυστηριώδη drones που μοιάζουν αυτές τις μέρες να έχουν κατακλύσει τον ουρανό των μεσοατλαντικών πολιτειών των ΗΠΑ, μας υπενθυμίζει ότι, στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό των UFO (Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενα Αντικείμενα ή ΑΤΙΑ στα ελληνικά), οι άνθρωποι είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.

Όπως αποδεικνύεται, ακριβώς όπως οι αυτόπτες μάρτυρες συχνά κάνουν λάθος στις κρίσιμες λεπτομέρειες, ας πούμε, ενός τροχαίου ατυχήματος που συμβαίνει στη γωνία του δρόμου, ως είδος είμαστε διαβόητα αναξιόπιστοι όταν πρόκειται για τον εντοπισμό και την αναφορά ΑΤΙΑ. Ένα τεράστιο ποσοστό των σχετικών «θεάσεων» αποδεικνύεται τελικά επρόκειτο για την Αφροδίτη ή για κάποιο ασυνήθιστα φωτεινό αστρονομικό φαινόμενο – οι άνθρωποι στο έδαφος εκτιμούν λανθασμένα τις αποστάσεις στον ουρανό, έτσι ώστε ακόμη και αντικείμενα που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά να θεωρούνται ότι βρίσκονται κοντά μας.

Το πρόβλημα της λανθασμένης ταυτοποίησης των ΑΤΙΑ είναι ένα μεγάλο μέρος του λόγου για τον οποίο ο στρατός και οι επιστήμονες αναφέρονται πλέον σε τέτοιου είδους εμφανίσεις όχι ως UFO αλλά ως UAP, δηλαδή Unidentified Anomalous Phenomena «Άγνωστου Ταυτότητας Αφύσικα Φαινόμενα» – μια ετικέτα που έχει σκοπό να δείξει ότι συχνά δεν πρόκειται για «αντικείμενα», αλλά για γνωστά, ή ακόμα και άγνωστα, αστρονομικά και ατμοσφαιρικά φαινόμενα.

Το ερώτημα «Είμαστε μόνοι;» είναι ένα από τα τρία πιο βασικά ερωτήματα που έχουν απασχολήσει τους ανθρώπους από την εποχή των σπηλαίων, μαζί με το «Τι συμβαίνει μετά τον θάνατο;» και το «Υπάρχει Θεός;» Ποιος δεν θα ήθελε να βρει την απάντηση σε ένα από τα τρία μεγάλα ερωτήματα την ώρα που βγάζει τα σκουπίδια αργά το βράδυ;

Ακόμα και οι πιο έμπειροι αεροπόροι κάνουν λάθη. Την 1η Οκτωβρίου 1948, ο υποσμηναγός Τζορτζ Γκόρμαν, βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πιλότος της Εθνικής Αεροπορικής Φρουράς της Βόρειας Ντακότα, βρισκόταν στον αέρα με το μαχητικό του, ένα P-51, όταν είδε το έντονο φως ενός UFO να τον προσπερνά στον ουρανό πάνω από το Φάργκο. Με ταχύτητες πάνω από 400 μίλια την ώρα, ο πιλότος ενεπλάκη σε αερομαχία διάρκειας σχεδόν 30 λεπτών, με το UFO που είχε σχήμα σφαίρας να ελίσσεται και να περιφέρεται τριγύρω του, εκτελώντας στροφές που ο ίδιος θεωρούσε αεροδυναμικά αδύνατες. Τελικά διέκοψε την εμπλοκή, χωρίς ποτέ να αναγνωρίσει την ταυτότητα του εχθρικού αντικειμένου. «Ακριβώς όταν ήμασταν έτοιμοι να συγκρουστούμε, εκείνη τη στιγμή υποθέτω ότι φοβήθηκα», θα δήλωνε αργότερα, προσθέτοντας: «Είναι δύσκολο να πιστέψεις στα ίδια σου τα μάτια όταν κάτι χωρίς φτερά απομακρύνεται και σε αφήνει σύξυλο».

Λίγο μετά, οι ερευνητές του περιστατικού θα διαπίστωναν ότι ο Γκόρμαν κυνηγούσε ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που είχε εκτοξευτεί δέκα λεπτά περίπου πριν το εντοπίσει. Το αερόστατο απλώς αιωρούνταν στον νυχτερινό ουρανό και εκείνος έκανε βουτιές και πιρουέτες τριγύρω του.

Ο Τζέι Άλεν Χάινεκ, ο διάσημος αστρονόμος και νονός της «ουφολογίας», ο οποίος πέρασε ένα τέταρτο του αιώνα δουλεύοντας με την Πολεμική Αεροπορία στις μελέτες της για τα ΑΤΙΑ και επινόησε τη φράση «στενές επαφές τρίτου τύπου», είχε πει σε μια συνέντευξή του  στα τέλη της καριέρας του: «Είναι γνωστό ότι συχνά οι πιλότοι στρίβουν απότομα τα αεροπλάνα τους όταν ξαφνικά συναντούν έναν πολύ φωτεινό μετεωρίτη που νομίζουν ότι βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης, αλλά που αργότερα αποδεικνύεται ότι ήταν 50 έως 100 μίλια μακριά».

Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια Facebook Twitter
Ο Ράιαν Γκρέιβς στην ακρόασή του στο Κογκρέσο το περασμένο καλοκαίρι. Φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO

Υπάρχει λόγος που όσοι ασχολούνται σοβαρά με τη μελέτη τέτοιων φαινομένων, προτιμούν να βγάζουν από την εξίσωση τις ανθρώπινες μαρτυρίες. Σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο το περασμένο καλοκαίρι, ο Ράιαν Γκρέιβς, ένας πρώην πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού που είχε τις δικές του εμπειρίες από συναντήσεις με UFO ή UAP και τώρα ηγείται μιας οργάνωσης που ονομάζεται Americans for Safe Aerospace, πρότεινε μια πιο αξιόπιστη εναλλακτική λύση στις κοκκώδεις, ασπρόμαυρες (αλλά υποτίθεται αποκαλυπτικές) φωτογραφίες που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο: τη χρήση αισθητήρων. Ομοίως, ο καθηγητής αστρονομίας του Χάρβαρντ Άβι Λεμπ, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες στις έρευνες σχετικά με UAP, υποστηρίζει ότι πρέπει να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα πώς μοιάζει ένας «κανονικός» ουρανός προτού προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τι είναι «αφύσικο». «Εμπιστευτείτε τα δεδομένα», δήλωνε πρόσφατα. «Οι άνθρωποι είναι χάσιμο χρόνου».

Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια Facebook Twitter
Ο καθηγητής αστρονομίας του Χάρβαρντ Άβι Λεμπ υποστηρίζει ότι πρέπει να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα πώς μοιάζει ένας «κανονικός» ουρανός προτού προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τι είναι «αφύσικο».

Παραμένει εντυπωσιακή πάντως η εγωκεντρική αυτοπεποίθηση που διέπει τόσες πολλές αναφορές για ΑΤΙΑ, ότι δηλαδή το πρώτο ένστικτο των ανθρώπων όταν εντοπίζουν ένα φωτεινό, κινούμενο φως στον νυχτερινό ουρανό δεν είναι να υποθέσουν το προφανές –ότι πρόκειται για ένα αστέρι ή έναν μετεωρίτη ή έναν δορυφόρο ή ένα μακρινό αεροσκάφος– αλλά να φανταστούν ότι ένα εξωγήινο σκάφος, αφού ταξίδεψε χιλιάδες έτη φωτός στο διάστημα για να επισκεφθεί τη Γη, οι επιβάτες του επέλεξαν εκείνη ακριβώς τη στιγμή, μια τυχαία νύχτα Τρίτης, για να αποκαλυφθούν σε κάποιον γήινο, σε έναν σκοτεινό, αγροτικό δρόμο ή σε μια προαστιακή αυλή.

Εν μέρει, αυτό το ένστικτο πηγάζει από κάτι θεμελιώδες. Το ερώτημα «Είμαστε μόνοι;» είναι ένα από τα τρία πιο βασικά ερωτήματα που έχουν απασχολήσει τους ανθρώπους από την εποχή των σπηλαίων, μαζί με το «Τι συμβαίνει μετά τον θάνατο;» και το «Υπάρχει Θεός;» Ποιος δεν θα ήθελε να βρει την απάντηση σε ένα από τα τρία μεγάλα ερωτήματα την ώρα που βγάζει τα σκουπίδια αργά το βράδυ;

Πέρα από αυτό, η έντονη γοητεία που μας προκαλεί η ιδέα των UFO πηγάζει από το γεγονός ότι είναι ένας σπάνιος τομέας όπου όλοι μας μπορούμε να ατενίσουμε τα βαθύτερα σύνορα της γνώσης. Όπως μας υπενθυμίζει το μυστήριο με τα drones πάνω από  το Νιου Τζέρσεϊ, κάθε φορά που κάποιος από εμάς κοιτάζει τη νύχτα έξω από το παράθυρο της κουζίνας ή ρίχνει μια ματιά στον ουρανό από το μπαλκόνι ή οδηγεί σ’ έναν ερημικό αυτοκινητόδρομο, μπορεί να πιστέψει ότι είδε εκείνο το μοναδικό λαμπερό φως που η ύπαρξή του αλλάζει τα πάντα.

Με στοιχεία από The Washington Post

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Drones αγνώστου προέλευσης ανησυχούν τις μυστικές υπηρεσίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Συναγερμός από μεγάλο αριθμό drones αγνώστου προέλευσης

Συναγερμός στο FBI και τις μυστικές υπηρεσίες για όσα συμβαίνουν στο Νιου Τζέρσεϊ τις τελευταίες εβδομάδες - Είναι έργο Ρώσων κατασκόπων; - «Στείλτε βίντεο, φωτογραφίες και ό,τι πληροφορίες έχετε» η έκκληση των αρχών
LIFO NEWSROOM
Ιπτάμενοι δίσκοι και μυστικά προγράμματα: Όλα όσα άκουσε το Κογκρέσο για τα UFO

Τech & Science / UFO και UAP: Οι καταθέσεις στο Κογκρέσο για ιπτάμενους δίσκους, μυστικά προγράμματα, εξωγήινη ζωή και ανώμαλα «φαινόμενα»

Σε μία νέα σειρά ακροάσεων για τα Άγνωστης Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα, όπως είναι πια γνωστά τα λεγόμενα UFO, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού υποστήριξαν ότι το Πεντάγωνο γνωρίζει την ύπαρξη εξωγήινης ζωής
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ