Νετανιάχου: Θα μείνουμε στο συριακό όρος Ερμών μέχρι να βρεθεί «άλλη διευθέτηση»

Νετανιάχου: Θα μείνουμε στο συριακό όρος Ερμών μέχρι να βρεθεί «άλλη διευθέτηση» Facebook Twitter
Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέπτεται την κορυφή του όρους Ερμών στη συριακή πλευρά, μαζί με τον αρχηγό του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Χέρτσι Χαλέβι (δεξιά) και άλλους στρατιωτικούς στις 17 Δεκεμβρίου 2024 / φωτ.: Times of Israel
0

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας από την κορυφή του συριακού όρους Ερμών, διεμήνυσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί μια «άλλη διευθέτηση».

Η επίσκεψή του Μπενιαμίν Νετανιάχου φάνηκε να σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία Ισραηλινός ηγέτης εισήλθε σε συριακό έδαφος, σχολιάζουν οι Times of Israel. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε τη στρατηγική σημασία της κορυφής μετά την πτώση του Άσαντ, ενώ συνοδευόταν από τον υπουργό Άμυνας Ίσραελ Κατζ που είπε ότι η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων εκεί θα αποτρέψει επίσης τους Σύρους αντάρτες από το να βάλουν στο στόχαστρο το Ισραήλ. 

Στεκόμενος στην κορυφή του όρους Ερμών, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στην κορυφή του «μέχρι να βρεθεί μια άλλη διευθέτηση που να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ». «Αυτό το μέρος δεν έχει αλλάξει, είναι το ίδιο μέρος, αλλά η σημασία του για την ασφάλεια του Ισραήλ μόνο έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες με τα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα κάτω από εμάς εδώ στη Συρία», είπε ο Νετανιάχου.

Εκτός του υπουργού Άμυνας Κατζ, στη συνάντηση μετέσχαν ο αρχηγός του Επιτελείου του Ισραήλ Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, ο αρχηγός της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπατ και ο αρχηγός της Βόρειας Διοίκησης Υποστράτηγος Ούρι Γκόρντιν. 

Το Ισραήλ εισήλθε στη ζώνη ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στα Υψίπεδα του Γκολάν μερικές ώρες αφότου οι αντάρτες στη Συρία κατέλαβαν τη Δαμασκό στις 8 Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι η κατάληψη της ουδέτερης ζώνης που δημιουργήθηκε το 1974 είναι μια προσωρινή αμυντική κίνηση που θα διαρκέσει μόνο έως ότου εξασφαλιστεί η ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων. Το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στη σύγκρουση στη Συρία.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι στο εξής, το Ισραήλ θα «καθορίσει την καλύτερη διευθέτηση που θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας».

Απηχώντας τα ίδια συναισθήματα με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Άμυνας Κατζ περιέγραψε το Όρος Ερμών ως «τα μάτια του κράτους του Ισραήλ για τον εντοπισμό κοντινών και μακρινών απειλών». «Οι IDF είναι εδώ για να προστατεύσουν τις κοινότητες των Υψωμάτων του Γκολάν και τους πολίτες του Κράτους του Ισραήλ από οποιαδήποτε απειλή, από το πιο σημαντικό μέρος για να το πράξουν», είπε σε δηλώσεις που έδωσε το γραφείο του.

«Θα παραμείνουμε εδώ για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε ο Κατς. «Η παρουσία μας εδώ στην κορυφή του όρους ενισχύει την ασφάλεια και προσθέτει μια διάσταση τόσο παρατήρησης όσο και αποτροπής στα οχυρά της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα στο Λίβανο και αποτροπής εναντίον των ανταρτών στη Δαμασκό, οι οποίοι προσποιούνται ότι παρουσιάζουν μια μετριοπαθή εικόνα, αλλά ανήκουν στις πιο ακραίες ισλαμικές αιρέσεις».


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Διεθνή / Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Η Moët Hennessy είναι αντιμέτωπη με την αγωγή της Μαρίας Γκασπάροβιτς που ξεδίπλωσε ντόμινο αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις λόγω φύλου και άδικες απολύσεις 
LIFO NEWSROOM
Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Διεθνή / Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Παρά την προεκλογική υπόσχεση για εμπορικές συμφωνίες με όλο τον κόσμο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει μόνο τρεις. Πιο κοντά σε συμφωνία οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την απειλή δασμών-μαμούθ.
LIFO NEWSROOM
Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Ελλάδα / Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Το Eternity C, ελληνόκτητο πλοίο υπό λιβεριανή σημαία, είχε δεχθεί επίθεση τη Δευτέρα από πλωτά drones και ρουκέτες και βυθίστηκε λίγες ώρες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς και πολιτικές προκλήσεις, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία του εν μέσω εσωτερικών και διεθνών πιέσεων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Διεθνή / Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Με μια σειρά άρθρων γνώμης, ένα κύριο άρθρο και ένα «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ, οι New York Times μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε σταυροφορία εναντίον του Μαμντάνι, σύμφωνα με την πρώην αρχισυντάκτρια της εφημερίδας και νυν συνεργάτρια του Guardian, Μάργκαρετ Σάλιβαν.
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM