Ερντογάν για Συρία: «Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την εμφάνιση νέων τρομοκρατικών εστιών πέρα από τα σύνορά της»

Ερντογάν για Συρία: «Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την εμφάνιση νέων τρομοκρατικών εστιών πέρα από τα σύνορά της» Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

«Αν η μισή μου καρδιά είναι στο Γκαζιάντεπ, η άλλη μισή είναι στο Χαλέπι και τη Δαμασκό» είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Έπλεξε το εγκώμιο της συριακής αντιπολίτευσης για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και υποστήριξε ότι «από χθες, μια σκοτεινή περίοδος τελείωσε και μια φωτεινή περίοδος άρχισε στη Συρία».

Παράλληλα, ζήτησε να προστατευτεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ανακοίνωσε το άνοιγμα μίας επιπλέον συνοριακής διάβασης για τη διευκόλυνση της επιστροφής των Σύρων προσφύγων.

Για το βασικό θέμα που απασχολεί την Τουρκία γύρω από τις εξελίξεις στη Συρία, την de facto αυτονομία των Κούρδων στα βορειοανατολικά της χώρας και την παρουσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τις οποίες ταυτίζει η Άγκυρα με το ΡΚΚ και την τρομοκρατία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την εμφάνιση νέων τρομοκρατικών εστιών πέρα από τα σύνορά της».

«Ούτε το PKK και οι προεκτάσεις του στη Συρία, ούτε το Ισλαμικό Κράτος είναι συνομιλητές της χώρας μας. Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να προστατευθεί απολύτως» τόνισε. Χαιρέτισε «την εκκαθάριση του Ταλ Ριφαάτ και της Μανμπίτζ από τους τρομοκράτες, περιοχές που βρίσκονταν υπό την κατοχή της αυτονομιστικής οργάνωσης εδώ και χρόνια, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν» (σ.σ. από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία). Υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη οποιασδήποτε άλλης χώρας» και πως ο μοναδικός σκοπός των διασυνοριακών στρατιωτικών επιχειρήσεών της «είναι η προστασία της πατρίδας και των πολιτών μας από τρομοκρατικές επιθέσεις».

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε για ακόμη μια φορά ευθύνες στον έκπτωτο πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, επειδή αρνήθηκε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το μέλλον της Συρίας. «Οι εκκλήσεις μας για επίλυση της συριακής σύγκρουσης μέσω διαλόγου απορρίφθηκαν με αλαζονεία από το πρώην καθεστώς και η χείρα που έτεινε η χώρα μας δεν εκτιμήθηκε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Σημείωσε επίσης ότι «ο Άσαντ έφυγε αφήνοντας πίσω του μια Συρία, όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν, 12 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν και πολλές πόλεις μετατράπηκαν σε ερείπια». «Αν το μισό της καρδιάς μας βρίσκεται στο Γκαζιάντεπ, την Αλεξανδρέττα (Χατάι) και την Έδεσσα (Ούρφα) το άλλο μισό βρίσκεται στο Αφρίν, το Χαλέπι, τη Χάμα, τη Χομς και τη Δαμασκό», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, μια αναφορά που θυμίζει έντονα τους στίχους του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Σχετικά με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι είναι επισήμως πάνω από τρία εκατομμύρια (κατά άλλες εκτιμήσεις φτάνουν και τα πέντε εκατ.), ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ο ισχυρός άνεμος της αλλαγής που πνέει στη Συρία, θα οδηγήσει σε ευοίωνα αποτελέσματα για όλον τον συριακό λαό, ιδιαίτερα τους πρόσφυγες» και είπε πως «καθώς η Συρία σταθεροποιείται, ελπίζω ότι οι εθελοντικές, ασφαλείς, αξιοπρεπείς και συντεταγμένες επιστροφές θα αυξηθούν». Για να διευκολυνθεί η επιστροφή των Σύρων αιτούντων άσυλο, είπε, η Τουρκία θα ανοίξει και τη συνοριακή πύλη στο Γιαγλάνταγι της Αλεξανδρέττας, προκειμένου να αποφευχθεί η συμφόρηση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM