Συρία: Το Ισραήλ κατέλαβε εδάφη στα υψίπεδα του Γκολάν - Οργή από Αίγυπτο

Συρία: Το Ισραήλ κατακτά εδάφη στα υψίπεδα του Γκολάν - Οργίλη αντίδραση από Αίγυπτο Facebook Twitter
Ισραηλινό άρμα μπαίνει στη Συρία / φωτ.: Υπουργείο Άμυνας Ισραήλ
0

Η Αίγυπτος καταδικάζει την «κατοχή κι άλλων εδαφών της Συρίας» από το Ισραήλ και θεωρεί τη μετακίνηση του ισραηλινού στρατού σε μια ουδέτερη ζώνη ως προσπάθεια επιβολής μιας νέας πραγματικότητας επί τόπου, αναφέρει σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ μετέφερε άρματα μάχης πάνω από τα σύνορα στη νεκρή ζώνη με τη Συρία, αποκαλώντας την κίνηση προσωρινή, περιορισμένη και με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ. Η Αίγυπτος και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν κατοχή τον έλεγχο του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε από τη Συρία στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Το Ισραήλ προσάρτησε τα Υψίπεδα το 1981, μια κίνηση που αργότερα αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο στρατός του έχει καταλάβει προσωρινά τον έλεγχο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ασφαλείας στα Υψίπεδα του Γκολάν, λέγοντας ότι η συμφωνία αποδέσμευσης του 1974 με τη Συρία είχε «καταρρεύσει» με την κατάληψη της χώρας από τους αντάρτες.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε αναλυτικά: «Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τη Μέση Ανατολή. Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, της τυραννίας στη Δαμασκό, προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες, αλλά είναι επίσης γεμάτη με σημαντικούς κινδύνους. Αυτή η κατάρρευση είναι το άμεσο αποτέλεσμα της δυναμικής μας δράσης κατά της Χεζμπολάχ και του Ιράν, των κύριων υποστηρικτών του Άσαντ. Ξεκίνησε μια αλυσιδωτή αντίδραση όλων εκείνων που θέλουν να απελευθερωθούν από αυτή την τυραννία και την καταπίεσή της. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση έναντι πιθανών απειλών. Μία από αυτές είναι η κατάρρευση της συμφωνίας διαχωρισμού των δυνάμεων του 1974 μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας.

Η συμφωνία αυτή ίσχυε για 50 χρόνια. Χθες το βράδυ κατέρρευσε. Ο συριακός στρατός εγκατέλειψε τις θέσεις του. Δώσαμε στον ισραηλινό στρατό την εντολή να καταλάβει αυτές τις θέσεις για να διασφαλίσουμε ότι καμία εχθρική δύναμη δεν θα εγκατασταθεί ακριβώς δίπλα στα σύνορα του Ισραήλ. Πρόκειται για μια προσωρινή αμυντική θέση μέχρι να βρεθεί μια κατάλληλη ρύθμιση. Εξίσου, στέλνουμε ένα χέρι ειρήνης σε όλους εκείνους που βρίσκονται πέρα από τα σύνορά μας στη Συρία: στους Δρούζους, στους Κούρδους, στους Χριστιανούς και στους Μουσουλμάνους που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά με το Ισραήλ. Θα παρακολουθούμε τα γεγονότα πολύ προσεκτικά. 

Εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις γειτονίας και ειρηνικές σχέσεις με τις νέες δυνάμεις που αναδύονται στη Συρία, αυτή είναι η επιθυμία μας. Αλλά αν δεν τα καταφέρουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε το κράτος του Ισραήλ και τα σύνορα του Ισραήλ». 

Ένας παρατηρητής πολέμου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι τα συριακά στρατεύματα εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στην επαρχία Κουνέιτρα, μέρος της οποίας βρίσκεται εντός της ουδέτερης ζώνης, το Σάββατο. Την Κυριακή, ο Ισραηλινός Στρατός είπε στους κατοίκους πέντε συριακών χωριών εντός της ζώνης να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεοτέρας.

Τα Υψίπεδα του Γκολάν είναι ένα βραχώδες οροπέδιο περίπου 60 χιλιόμετρα (40 μίλια) νοτιοδυτικά της Δαμασκού. Το Ισραήλ κατέλαβε το Γκολάν από τη Συρία στα τελευταία στάδια του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967 και το προσάρτησε μονομερώς το 1981. Η κίνηση δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς, αν και οι ΗΠΑ το έκαναν μονομερώς το 2019. Η ισραηλινή κίνηση στην ουδέτερη ζώνη ήρθε αφότου Σύριοι αντάρτες μαχητές κατέλαβαν την πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, και ανέτρεψαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Αυτός και ο πατέρας του Χαφέζ, είχαν την εξουσία στη χώρα από το 1971.

Δυνάμεις υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής Hayat Tahrir al-Sham (HTS) εισήλθαν στη Δαμασκό τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, πριν εμφανιστούν στην κρατική τηλεόραση για να δηλώσουν ότι η Συρία είναι πλέον «ελεύθερη». 

Το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα για το ποιος μπορεί να βάλει στα χέρια του το υποτιθέμενο οπλοστάσιο χημικών όπλων του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ηγέτης της συριακής εξέγερσης είναι ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι. Οι ρίζες του βρίσκονται στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου χιλιάδες Ισραηλινοί έποικοι ζουν τώρα μαζί με περίπου 20.000 Σύρους, οι περισσότεροι Δρούζοι, οι οποίοι παρέμειναν εκεί μετά την κατάληψη του. Το Ισραήλ δεν θα έχει καμία πρόθεση να παραδώσει αυτή τη γη και είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τους πολίτες του.

Με πληροφορίες από Times of Israel, BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM