Διαδηλώσεις στη Γεωργία: Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι δηλώνει ότι δεν θα αποχωρήσει όταν λήξει η θητεία της

Διαδηλώσεις στη Γεωργία: Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι δηλώνει ότι δεν θα αποχωρήσει όταν λήξει η θητεία της Facebook Twitter
Διαδηλώσεις στη Γεωργία / φωτ.: ΕΡΑ
0

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο της χώρας δεν έχει καμία νομιμότητα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, με την πρόεδρο να τονίζει ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από το πόστο της όταν λήξει η θητεία της τον Δεκέμβριο.

Η πρόεδρος της Γεωργίας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η προεδρία παραμένει ο μόνος νόμιμος θεσμός στη χώρα. Η Ζουραμπισβίλι έκανε αυτές τις δηλώσεις εν μέσω νέων διαδηλώσεων που γίνονται σήμερα στην πρωτεύουσα Τιφλίδα και σε άλλες πόλεις, διαδηλώσεις ξεκίνησαν αφότου ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε ανακοίνωσε πριν μέρες ότι η Γεωργία αναβάλλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γεωργία διέρχεται περίοδο πολιτικής αναταραχής μετά την αμφισβητούμενη νίκη του Γεωργιανού Ονείρου στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Οκτωβρίου, μολονότι η φιλοδυτική αντιπολίτευση και η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι καταγγέλλουν παρατυπίες. Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει το νέο κοινοβούλιο και πραγματοποιούνται διαδοχικές διαδηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν μπορέσει να κάνουν την εξουσία να υποχωρήσει.

Σήμερα για τρίτη συνεχόμενη νύχτα διαδηλώσεων χιλιάδες φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Τιφλίδας. Οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας, κοντά στο Κοινοβούλιο, γέμισαν με διαδηλωτές, ορισμένοι κρατώντας σημαίες της ΕΕ και της Γεωργίας, δήλωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Γεωργιανό Όνειρο και η κυβέρνησή του κατηγορούνται από τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι απομάκρυναν την πρώην σοβιετική δημοκρατία από την ένταξη στην ΕΕ και, αντιθέτως, επιδιώκουν μια προσέγγιση με τη Μόσχα. Πολλοί Γεωργιανοί ωστόσο θεωρούν τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στη Γεωργία το 2008, ως απειλή για τη χώρα τους.

Η Γεωργία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Δεκέμβριο του 2023 αλλά στη συνέχεια οι Βρυξέλλες πάγωσαν τη διαδικασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σοβαρή υποχώρηση της δημοκρατίας. Η γεωργιανή κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε χθες ότι αναβάλλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη του 2028.

Με αφορμή αυτήν την απόφαση, χιλιάδες φιλοευρωπαίοι Γεωργιανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν με την αστυνομία να προβαίνει σε καταστολή και σε συλλήψεις.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά του εκλογικού αποτελέσματος- Κατηγορούν τη Ρωσία για νοθεία

Διεθνή / Γεωργία: Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά του εκλογικού αποτελέσματος- Κατηγορούν τη Ρωσία για νοθεία

Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών, με σημαίες της ΕΕ και της Γεωργίας, υποστήριξε το αίτημα της αντιπολίτευσης για επανάληψη των εκλογών υπό διεθνή εποπτεία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM