Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: «Ποτάμια» λάβας μέχρι το πάρκινγκ της Γαλάζιας Λίμνης

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία για 7η φορά μέσα σε έναν χρόνο Facebook Twitter
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στην παγκοσμίου φήμης Γαλάζια Λίμνη της Ισλανδίας κατακλύστηκε από λάβα, μετά την έκρηξη ηφαιστείου για έβδομη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο στη χερσόνησο Ρέικιανες.

Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου και τα κοντινά σπίτια εκκενώθηκαν, αλλά οι αρχές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει απειλή για τα αεροπορικά ταξίδια στην περιοχή. Πριν από το 2021 η χερσόνησος Ρέικιανες δεν είχε δει ηφαιστειακή δραστηριότητα εδώ και 800 χρόνια. Οι σεισμολόγοι λένε ότι μια μακροχρόνια αδρανής γραμμή ρήγματος που βρίσκεται κάτω από το τοπίο ξύπνησε ξανά.

Το μήκος της ρωγμής στο ηφαίστειο, που βρίσκεται στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας, στα νοτιοδυτικά της χώρας, εκτιμάται ότι είναι περίπου τρία χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας. Μετά την έκρηξη ηφαιστείου, ένας γεωθερμικός σταθμός παραγωγής ενέργειας και τα δύο ξενοδοχεία στην παγκοσμίου φήμης Γαλάζια Λίμνη εκκενώθηκαν.

Η Γαλάζια Λιμνη έχει επανειλημμένα αναγκαστεί να κλείσει λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας τον τελευταίο χρόνο. «Η έκρηξη βρίσκεται στο ίδιο σημείο με την τελευταία τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Η πόλη Γκρίνταβικ δεν απειλείται από ροή λάβας» δήλωσε χθες, Πέμπτη (21/11) στο CNN ο Snorri Valsson, εκπρόσωπος του Ισλανδικού Οργανισμού Τουρισμού. «Αυτό ήταν αναμενόμενο. Οι λίγοι άνθρωποι… 60 άνθρωποι… στην πόλη έχουν απομακρυνθεί, καθώς και ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Svartsengi και τα δύο ξενοδοχεία στη Γαλάζια Λίμνη – η ίδια η Γαλάζια Λίμνη ήταν άδεια εκείνη τη στιγμή, καθώς ξεκίνησε μετά το κλείσιμο» συμπλήρωσε.

Από τον Ιανουάριο του 2020, έχουν σημειωθεί 10 ηφαιστειακές εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας.

Η Ισλανδία έχει πληθυσμό σχεδόν 400.000 κατοίκων και είναι μία από τις πιο ενεργές ηφαιστειακές περιοχές στον κόσμο. Βρίσκεται στο συνεχώς ενεργό γεωλογικό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Πέρυσι, η Ισλανδία έζησε περισσότερους από 1.000 σεισμούς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

Με πληροφορίες από BBC, CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM