Μπάιντεν σε Τραμπ: «Είσαι ευπρόσδεκτος» - «Η πολιτική είναι σκληρή» του απαντά

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τραμπ - Μπάιντεν: «Είσαι ευπρόσδεκτος» λέει ο απερχόμενος πρόεδρος Facebook Twitter
Φωτ.: Getty
0

Νικητής επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, στη συνάντηση που έχει με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο και ο νέος πλανητάρχης έφτασε αεροπορικώς, λίγo πριν το πολυαναμενόμενο meeting, στις 11 π.μ. τοπική ώρα (6 μ.μ. ώρα Ελλάδας), συνοδευόμενος από τον Έλον Μασκ.

Ο Τραμπ έφτασε μόνος του χωρίς τη συνοδεία της Μελάνια Τραμπ, η οποία σύμφωνα με όσα γράφουν τα διεθνή πρακτορεία, αρνήθηκε την πρόσκληση του απερχόμενου προέδρου στο Οβάλ Γραφείο. Πρώτος ο Μπάιντεν εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον διάδοχό του.

«Η πολιτική είναι σκληρή» φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Μπάιντεν, λίγο αφού έκαναν χειραψία καθισμένοι μπροστά από το τζάκι. «Και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ωραίος κόσμος. Αλλά είναι ένας ωραίος κόσμος σήμερα» πρόσθεσε.

«Λοιπόν, κύριε εκλεγμένε πρόεδρε και πρώην πρόεδρε Ντόναλντ, συγχαρητήρια. Προσβλέπουμε σε μια ομαλή μετάβαση, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα φιλοξενηθείτε και θα λάβετε ό,τι χρειάζεστε. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για κάποια από αυτά σήμερα. Καλώς ήρθατε, καλώς ήρθατε και πάλι» ήταν τα λόγια του Μπάιντεν.

Παρούσα ήταν και η Τζιλ Μπάιντεν, η οποία  έδωσε στο Ρεπουμπλικάνο μια χειρόγραφη συγχαρητήρια επιστολή.

«Εκτιμώ πολύ μια μετάβαση που είναι τόσο ομαλή, θα είναι όσο πιο ομαλή γίνεται», συνέχισε ο Τραμπ στη συνέχεια, κρατώντας ήπια στάση.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Μπάιντεν και Τραμπ, από τότε που οι δυο τους μοιράστηκαν τη σκηνή ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ στην Ατλάντα τον περασμένο Ιούνιο. «Ήταν η βραδιά που οι γκάφες του κ. Μπάιντεν του κόστισαν την υποψηφιότητα» σχολιάζει το Sky News.

«Δύο εχθροί ξανασυναντιούνται» σχολιάζουν τα διεθνή μέσα

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπάιντεν, που επιδόθηκε σε δική του προσωπική εκστρατεία υπέρ της Κάμαλα Χάρις, ύστερα τη σαρωτική νίκη του Τραμπ, υποσχέθηκε για «ειρηνική και συντεταγμένη» μετάβαση της εξουσίας.

Η επίσκεψη του Ρεπουμπλικανού στον Λευκό Οίκο σηματοδοτεί τη μεγάλη ήττα των Δημοκρατικών και ιδίως του Μπάιντεν, ο οποίος αφήνει την καρέκλα σε έναν μεγάλο πολέμιο της πολιτικής του.

Στα ντιμπέιτ τους, Μπάιντεν και Τραμπ φρόντισαν να δείχνουν πόσο εκ διαμέτρου αντίθετοι είναι ο ένας με τον άλλο. Λίγο πριν την 5η Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν και ο πλέον διάδοχός του, Τραμπ, είχαν ανταλλάξει βαριές κουβέντες, προσφέροντας μέχρι και viral στιγμές, στα social media. «Δύο εχθροί συναντιούνται ξανά» σχολιάζουν τα διεθνή μέσα.

Αποκορύφωμα ήταν η αναφορά του Τζο Μπάιντεν, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κωμικό Τόνι Χίντσκλιφ, ο οποίος αποκάλεσε το Πουέρτο Ρίκο «νησί των σκουπιδιών» σε συγκέντρωση του Τραμπ, εμφανίστηκε να χρησιμοποιεί τη λέξη «σκουπίδια» για να περιγράψει τους υποστηρικτές του αντιπάλου του. Αν και αργότερα δήλωσε ότι αναφερόταν στον Χίντσκλιφ, ο Τραμπ το πήρε τοις μετρητοίς και στις επόμενες ημέρες της προεκλογικής του εκστρατείας, φορούσε γιλέκο ασφαλείας εργαζομένου στην καθαριότητα και τη συλλογή των σκουπιδιών και επιβιβάστηκε σε απορριμματοφόρο.

Τώρα, ο Τραμπ, που εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές του 2020, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο για να πάρει το αίμα του πίσω. 

Οι αντιδράσεις σε αυτή τη συνάντηση μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Εκτός από τις πιο πρόσφατες λογομαχίες, το παρελθόν της σχέσης τους είναι επεισοδιακό.

Ο Τραμπ έκλεισε την πόρτα του Λευκού Οίκου στις 20 Ιανουαρίου 2020, ηττημένος και λίγες ώρες προτού την ορκωμοσία του Μπάιντεν. Δεν πήρε καν μέρος στην τελετή ορκωμοσίας του και επίσης δεν είχε οργανώσει αντίστοιχη επίσκεψη για τον Μπάιντεν, όταν αυτός κηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020, σπάζοντας μια παράδοση δεκαετιών στην Ουάσιγκτον.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Διεθνή / Η Moët στη δίνη εργασιακών σκανδάλων: Μοιάζει με «παλιομοδίτικη βασιλική αυλή μισογύνηδων»

Η Moët Hennessy είναι αντιμέτωπη με την αγωγή της Μαρίας Γκασπάροβιτς που ξεδίπλωσε ντόμινο αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις λόγω φύλου και άδικες απολύσεις 
LIFO NEWSROOM
Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Διεθνή / Οι 200 συμφωνίες του Τραμπ έγιναν τρεις – Ποιες χώρες πλησιάζουν, τι σημαίνει για την ΕΕ

Παρά την προεκλογική υπόσχεση για εμπορικές συμφωνίες με όλο τον κόσμο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει μόνο τρεις. Πιο κοντά σε συμφωνία οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την απειλή δασμών-μαμούθ.
LIFO NEWSROOM
Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Ελλάδα / Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Το Eternity C, ελληνόκτητο πλοίο υπό λιβεριανή σημαία, είχε δεχθεί επίθεση τη Δευτέρα από πλωτά drones και ρουκέτες και βυθίστηκε λίγες ώρες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς και πολιτικές προκλήσεις, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία του εν μέσω εσωτερικών και διεθνών πιέσεων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Διεθνή / Γιατί οι New York Times υπονομεύουν την υποψηφιότητα του Ζοχράν Μαμντάνι;

Με μια σειρά άρθρων γνώμης, ένα κύριο άρθρο και ένα «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ, οι New York Times μοιάζουν σαν να βρίσκονται σε σταυροφορία εναντίον του Μαμντάνι, σύμφωνα με την πρώην αρχισυντάκτρια της εφημερίδας και νυν συνεργάτρια του Guardian, Μάργκαρετ Σάλιβαν.
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM