Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι παρεξηγημένοι του 19ου αιώνα

Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Στα μάτια του Χέρφριντ Μίνκλερ και οι τρεις είναι οι κατεξοχήν προμηθεϊκές μορφές του 19ου αιώνα που ανέτρεψαν την πορεία της σκέψης, προκαλώντας εξελίξεις πολύ πέραν της δικής τους θέλησης.
0


«ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΘΩΟΙ» ΕΓΡΑΦΕ ΤΟ ΓΚΡΑΦΙΤΙ
κάτω από το μνημείο Μαρξ - Ένγκελς στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου λίγο μετά την πτώση του Τείχους το 1989, διαχωρίζοντας, προφανώς, τους δύο στοχαστές από όλα όσα δραματικά ακολούθησαν στο όνομα της θεωρίας τους. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να έχει γραφτεί κάτω από ένα άγαλμα του Νίτσε, αποδεικνύοντας ότι ο φιλόσοφος καμία σχέση δεν είχε με το ναζιστικό πλαίσιο εφαρμογής των ανατρεπτικών του θέσεων. Τουλάχιστον, αυτή είναι η απαρχή της συγγραφής του βιβλίου Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε του Γερμανού πολιτικού επιστήμονα και καθηγητή Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου Χέρφριντ Μίνκλερ που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο οποίος στις 650 σχεδόν σελίδες του αναλαμβάνει να παρακολουθήσει με εύληπτο, απλό, αλλά όχι απλουστευτικό τρόπο τις δαιδαλώδεις διαδρομές που διαμόρφωσαν την πολυδιάστατη σκέψη του Μαρξ και του Νίτσε και να εξηγήσει γιατί ελάχιστη σχέση είχαν με τους διάφορους θιασώτες της σκέψης τους και τους άτεγκτους «-ισμούς» που διαμορφώθηκαν στο πέρας των χρόνων. Φέρνοντας στον νου τη φράση του Κούντερα, ο οποίος επέμενε ότι ο Κάφκα υποφέρει μέχρι σήμερα όχι από τους καφκικούς αλλά από τους καφκιστές, ο Γερμανός πανεπιστημιακός επιμένει ότι αυτοί που διαστρέβλωσαν τις πολύπτυχες θέσεις του Μαρξ και του Νίτσε δεν είναι μόνο οι επίγονοι αλλά και οι φανατικοί οπαδοί των ιδεολογιών τους.

Πρόκειται για μια διαπίστωση που ακόμα και αν στη βάση της θέτει ως προϋπόθεση, όπως επιμένει ο συγγραφέας, τη διαφορά μεταξύ ουσίας και φαίνεσθαι, υποστηρίζει με σθένος ότι αμφότεροι, Μαρξ και Νίτσε, είναι ακραία παρεξηγημένοι στοχαστές, και συνυπολογίζοντας τον Βάγκνερ, παρεξηγημένοι δημιουργοί. Αν λοιπόν η επιβλητική παρουσία των Μαρξ και Νίτσε είχε τεράστιο αντίκτυπο στο πεδίο της θεωρίας, ο Μίνκλερ δεν μπορεί να μη σκεφτεί μια αντίστοιχα προκλητική προσωπικότητα που άλλαξε τα δεδομένα στο πεδίο των τεχνών, τον Ρίχαρντ Βάγκνερ. Στα μάτια του και οι τρεις είναι οι κατεξοχήν προμηθεϊκές μορφές του 19ου αιώνα που ανέτρεψαν την πορεία της σκέψης, προκαλώντας εξελίξεις πολύ πέραν της δικής τους θέλησης. Επομένως, στόχος του συγγραφέα είναι να καταδείξει ότι το κανονιστικό πλαίσιο που καθόρισε τις άμεσα συνδεδεμένες με τις θεωρίες του Μαρξ και του Νίτσε ιδεολογίες και πολιτικές θέσεις αγνοεί καίριες λεπτομέρειες του έργου τους που ανατρέπει τις κυρίαρχες αντιλήψεις.

Καθένας από τους τρεις σπουδαίους στοχαστές έφτιαξε με τον τρόπο του μια διαφορετική γενεαλογία γεμάτη, προσδοκίες για το μέλλον, όχι μόνο για το δικό μας παρόν: ο Μαρξ, ως θεωρητικός των κοινωνικών φαινομένων, ο Βάγκνερ ως ποιητής, συνθέτης και δοκιμιογράφος και ο Νίτσε «ως διαγνώστης του ίχνους που άφησε η ανατροπή στο σώμα και στην ψυχή των ανθρώπων”, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Μίνκλερ.

Στο σημείο αυτό ο συγγραφέας ασκεί καταρχάς σοβαρή κριτική στους επιγόνους, οι οποίοι είτε λογόκριναν, είτε κατέκριναν, είτε ερμήνευσαν κατά το δοκούν το έργο των σπουδαίων αυτών θεωρητικών, αντλώντας προσωπικά οφέλη από αυτό. Η Κόζιμα Βάγκνερ, για παράδειγμα, παρότι υπήρξε κινητήριος δύναμη για τον σύζυγό της, λογόκρινε επικίνδυνα το έργο του, ενώ η αδελφή του Νίτσε, Ελιζαμπέτ Φέρστερ-Νίτσε, που επιμελήθηκε την έκδοση των Απάντων του μαζί με τον Χάινριχ Κέζελιτς, προέβη σε σοβαρές παρεμβάσεις και είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση του φιλοσόφου με τον εθνικοσοσιαλισμό. Στην περίπτωση του Μαρξ, ο επικίνδυνος «επίγονος» ήταν, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο Φρίντριχ Ένγκελς, ο οποίος, στην προσπάθειά του να συγκροτήσει το ανομοιογενές υλικό που άφησε ο Μαρξ, προέβη σε μια επικίνδυνη  ερμηνεία των θέσεων του.

Χέρφριντ Μίνκλερ «Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε - Ένας κόσμος σε αναταραχή», EKD. ΔΙΟΠΤΡΑ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ. Χέρφριντ Μίνκλερ, Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε - Ένας κόσμος σε αναταραχή, εκδ. Διόπτρα.

Αποφεύγοντας, επομένως, τέτοιου είδους παρεμβάσεις και προσεγγίζοντας τις νεότερες, μη λογοκριμένες εκδοχές του έργου των τριών δημιουργών ο Μίνκλερ προτάσσει μια νέα, ανοιχτή και ελεύθερη προσέγγιση. Μάλιστα, σε αυτήν τη διαδικασία λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τη σύγχρονη βιβλιογραφία αλλά και τις νέες βιογραφίες και στοιχεία που αφορούν τη ζωή των τριών προσωπικοτήτων του 19ου αιώνα. Ειδικά στην περίπτωση του Βάγκνερ, επειδή ακριβώς μιλάμε για συνθέτη και μουσικό, θεωρεί εξαιρετικά κομβικό το σύγχρονο ανέβασμα του έργου του Δαχτυλιδιού από τον Πατρίς Σερό το 1976. Στη θρυλική αυτή παράσταση ο Σερό θεωρεί ότι η μυθική δράση στην οποία αναφέρεται ο Βάγκνερ έχει ως στόχο την κριτική στη σύγχρονη αστική κοινωνία και ως εκ τούτου ριζοσπαστικοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις του Γερμανού συνθέτη. Σε αυτό συναινεί σε μεγάλο βαθμό, ο Μίνκλερ, ο οποίος, αν και δεν αρνείται τις αντισημιτικές θέσεις και την όψιμη σύνδεση του Βάγνκερ με τον Χίτλερ, δίνει μεγάλη έμφαση στην πρώιμη φάση του που όχι μόνο τον έφερε σε άμεση επαφή με τον αντικρατιστή Νίτσε αλλά και σε άμεση συνομιλία με τις θέσεις του Μπακούνιν. Όσο για τη διαβόητη έχθρα του Μαρξ με τον ιδιαίτερα δημοφιλή τότε Βάγκνερ, τον οποίο, ωστόσο, δεν γνώρισε ποτέ, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, δεν έχει να κάνει τόσο με τη ρομαντική του σφραγίδα, την οποία απεχθανόταν ούτως ή άλλως σφόδρα ο υλιστής Μαρξ, αλλά με την εκνευριστική δημοφιλία που έκανε τα πλήθη να επευφημούν τον συνθέτη ως έναν επίγειο θεό στο Μπαιρόιτ. Πολλές φορές η έχθρα του ενός στοχαστή προς τον άλλο ή η δριμεία κριτική, όπως αυτή που άσκησε ο Νίτσε στο τέλος στον Βάγκνερ, έχουν ως αφορμές πολύ πιο προσωπικά, ποταπά αίτια και άλλα σημεία αναφοράς από αυτά που ευρέως υιοθετεί η κυρίαρχη γραμματεία. Επομένως, μία από τις πολλαπλές αποστολές, που φαίνεται να αναλαμβάνει ο Μίνκλερ με το παρόν βιβλίο, είναι να αποκαθάρει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις των τριών αυτών στοχαστών από κυρίαρχες πεποιθήσεις και αντιλήψεις, παραθέτοντας καίρια σημεία από το έργο τους.

Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ

Καθώς πρόθεσή του είναι να διερευνήσει περαιτέρω το έργο τους, αρδεύοντας αυτούσιο υλικό από τα μη λογοκριμένα τους κείμενα, εξηγώντας, για παράδειγμα, τη βαθιά σχέση τους με τη δυναμική των αρχαίων μύθων στους οποίους επέστρεφαν φανατικά και οι τρεις ή την πολυδιάστατη σχέση τους με τη θρησκεία, ταυτόχρονα φροντίζει να αναλύσει, όπως στην περίπτωση των Βάγκνερ και Νίτσε, τις ποιητικές και ακραία ρομαντικές απόψεις της εποχής με τις οποίες συνδέθηκαν ή αποσαφηνίζει, ειδικά αναφορικά με τον Μαρξ, τις πιο επιστημονικές του θέσεις που επιδείκνυαν έναν μεγαλύτερο οπτιμισμό. Εκτός, όμως, από τις άκρως καινοφανείς θέσεις, και οι τρεις, κατά τον Μίνκλερ, εμφορούνταν από την ανάγκη για ριζοσπαστική αλλαγή και αναθεώρηση των ιδεών της εποχής τους. Παρότι, όπως επισημαίνει, ούτε ο Μαρξ ούτε ο Νίτσε υποστήριξαν την ένοπλη επανάσταση –ειδικά ο Μαρξ, που γνώριζε την αποτυχία της παρισινής Κομμούνας και των επαναστάσεων του 1848–, δεν μπορούσαν να μην παρασυρθούν από την ανάγκη για αλλαγή. Γι’ αυτό και αναδείχθηκαν κεντρικές φιγούρες του 19ου αιώνα, υποστηρίζοντας με πάθος την ανάγκη για επαναξιολόγηση των αξιών και επαναπροσδιορισμό του κυρίαρχου zeitgeist, με τον τρόπο του ο καθείς.

Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Ο Φρίντριχ Νίτσε.

Υπό αυτό το πρίσμα ο συγγραφέας του βιβλίου φέρνει κοντά τον μεσαίο και ύστερο Νίτσε στην ενδέκατη θέση του Φόιερμπαχ, σύμφωνα με την οποία δεν αρκεί να ερμηνεύσουμε τον κόσμο αλλά πρέπει να τον αλλάξουμε – μόνο που ο Νίτσε έδινε πολύ μεγαλύτερη σημασία στην ερμηνεία και τη ρητορική, την οποία λαμβάνει ο Μίνκλερ εξίσου σοβαρά υπόψη με την πραγματιστική, αριστοτελική ανάγκη για έμπρακτη αλλαγή του Μαρξ. «Αν ο Βάγκνερ και ο Μαρξ αναζήτησαν την καταστολή στις δομές της πολιτικής και κοινωνικής τάξης, ο Νίτσε έστρεψε το βλέμμα του στο άτομο. Ακολουθώντας την παράδοση των Γάλλων ηθικολόγων, από τον Μοντέν και τον Λα Ροσφουκό ως τον Βοβνάργκ και τον Λα Μπριγιέρ, μελέτησε τη νοοτροπία των ανθρώπων, τις συνήθειες και τα ασκημένα αντανακλαστικά τους και, κυρίως, τη σχέση τους με το ίδιο τους το σώμα», γράφει χαρακτηριστικά ο Μίνκλερ. Σε αυτήν τη φράση ο ίδιος περικλείει όλες τις σύγχρονες ερμηνείες γύρω από τον Νίτσε και κυρίως αυτές που άνθησαν από τη δεκαετία του ’70 και ύστερα με τους Γάλλους φιλοσόφους όπως ο Ζιλ Ντελέζ και ο Μισέλ Φουκό, φτάνοντας ως τις σύγχρονες βιογραφίες που επανεξέτασαν τα εμπειρικά βιώματα του επιβλητικού στοχαστή –κρυφή ομοφυλοφιλία, σύφιλη κ.λπ.– σε σχέση με τις αναλύσεις του για το σώμα και την επιστροφή στη φύση. Παρότι ο Νίτσε αποποιούνταν τον επικούρειο ηδονισμό, αν και ασπαζόταν αρκετές επικούρειες θέσεις, επιμένοντας στη νέα ελίτ των στοχαστικών ανθρώπων, υποστήριζε, όπως ο Μαρξ, το «βασίλειο της ελευθερίας» σε σχέση με το «βασίλειο της αναγκαιότητας» που παρέμενε εγκλωβισμένο στους περιορισμούς ενός επιφανειακού ευ ζην. Αυτοί οι ανώτεροι άνθρωποι έβαιναν, κατά τις κυρίαρχες θεωρίες του, κόντρα στις κοινωνικές συμβάσεις που υποστήριζαν οι προφήτες, οι μάγοι ή οι βασιλιάδες και, φυσικά, δεν υπηρετούσαν κανέναν θεό ή καμία θεία λειτουργία, τη λεγόμενη «φάρσα», κατά τον Μαρξ στη 18η Μπριμέρ. Τις θέσεις αυτές φαινόταν, επίσης, να ασπάζεται ο Νίτσε μαζί με τον Βάγκνερ, τουλάχιστον στα χρόνια της κοινής θεώρησης του καθολικού έργου τέχνης, εξού και, παρότι τα έργα του Βάγκνερ, όπως το «Τραγούδι των Νιμπελούνγκεν» και το «Δαχτυλίδι», εμβάθυναν σε θρησκευτική θεματική των Βορείων ή της αρχαίας τραγωδίας, η λογική της διαμόρφωσης αυτού του κόσμου ήταν εκείνη του μάστορα (bricolateur), όρου που του αποδίδει ο Κλοντ Λεβί-Στρος και υιοθετεί ο συγγραφέας, επιμένοντας ότι ο Βάγκνερ προσπαθούσε απλώς να σκιαγραφήσει έναν κόσμο σε σύγκρουση που μάχεται για μία μοναδική θέση στην παγκόσμια κυριαρχία.

Μαρξ - Βάγκνερ - Νίτσε: Oι σπουδαιότερες μορφές του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Ο Καρλ Μαρξ.

Εδώ ακριβώς έγκειται, ωστόσο, η διαφορά του με τον Νίτσε, καθώς για τον τελευταίο το πραγματικό πεδίο μάχης ήταν οι κυρίαρχες αντιλήψεις των ανθρώπων και η ανάγκη για συλλογική και ριζική επαναξιολόγησή τους και όχι η υφιστάμενη εξουσία. Πρόκειται για ένα πιο πολύπλοκο πλαίσιο της εξουσίας, το οποίο αντιλήφθηκε σε βάθος με τη δική του νιτσεϊκή προσέγγιση ο Μισέλ Φουκό. Άλλωστε, καθένας από τους τρεις σπουδαίους στοχαστές έφτιαξε με τον τρόπο του μια διαφορετική γενεαλογία γεμάτη, προσδοκίες για το μέλλον, όχι μόνο για το δικό μας παρόν: ο Μαρξ, ως θεωρητικός των κοινωνικών φαινομένων, ο Βάγκνερ ως ποιητής, συνθέτης και δοκιμιογράφος και ο Νίτσε «ως διαγνώστης του ίχνους που άφησε η ανατροπή στο σώμα και στην ψυχή των ανθρώπων”, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Μίνκλερ. Ο νέος κόσμος που οραματίστηκαν, ατελής ή χωρίς όρια, άνοιξε δρόμους στην ερμηνεία των φαινομένων που, όπως φαίνεται από βιβλία σαν αυτό, μας απασχολεί, μας προβληματίζει και μας εμπνέει ακόμα.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος ήταν ο Καρλ Μαρξ;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ποιος ήταν ο Καρλ Μαρξ;

Ο συγγραφέας του «Κεφαλαίου» και του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» που πέθανε σαν σήμερα το 1883 παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος τόσο για τις αναλύσεις και τις προβλέψεις όσο και για τις αστοχίες του, ιδίως δε για το πάθος του να αλλάξει τον κόσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Μέρκελ κάνει podcast για τον Βάγκνερ: «Τώρα μπορώ να ασχοληθώ με πράγματα που έκανα σπανίως»

Διεθνή / Η Μέρκελ κάνει podcast για τον Βάγκνερ: «Τώρα μπορώ να ασχοληθώ με πράγματα που έκανα σπανίως»

Η πρώην καγκελάριος συνομιλεί για τους φόνους στην τετραλογία του Βάγκνερ «Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ», την εκδίκηση, τη ματαιοδοξία και τον θυμό της για τον Ζίγκφριντ
LIFO NEWSROOM
Ρίχαρντ Βάγκνερ, ο Απόλυτος

Σαν σήμερα πέθανε / Ρίχαρντ Βάγκνερ, ο Απόλυτος

Σαν σήμερα πεθαίνει ο χαρισματικός συνθέτης-φιλόσοφος που αποθέωσε τον γερμανικό ρομαντισμό και άλλαξε την πορεία της κλασικής μουσικής φτάνοντάς τη σε δυσθεώρητα «άκρα». Υπήρξε μια από τις πιο μεγαλοφυείς, επιδραστικές αλλά και αμφιλεγόμενες –κυρίως για τα αντισημιτικά του γραπτά– προσωπικότητες του 19ου αιώνα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ