Ο Τραμπ αρνήθηκε να πει αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Ο Τραμπ αρνήθηκε να πει αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να απαντήσει άμεσα σε ερώτηση κατά το προεδρικό ντιμπέιτ της Τρίτης το βράδυ σχετικά με το αν επιθυμεί η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι μια δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να αναστείλει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Όταν ρωτήθηκε άμεσα από τον David Muir του ABC αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, δεν απάντησε ευθέως και απλώς είπε: «Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος». Εστίασε στο ανθρώπινο κόστος του πολέμου, λέγοντας ότι «άνθρωποι σκοτώνονται κατά εκατομμύρια», ένας αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία χώρα ή διεθνή οργάνωση.

Συνέχισε λέγοντας ότι, εάν εκλεγεί, θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία ακόμη και πριν αναλάβει την προεδρία, και υπαινίχθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παίζουν με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Κάμαλα Χάρις αντέδρασε γρήγορα στα σχόλιά του, λέγοντας ότι αν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος κατά την εισβολή, τότε «ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο με το βλέμμα στραμμένο στην υπόλοιπη Ευρώπη», και ότι σε ένα τέτοιο σενάριο ο Ρώσος πρόεδρος θα προχωρούσε στην Πολωνία.

«Γιατί δεν λες στους 800.000 Πολωνοαμερικανούς εδώ στην Πενσυλβάνια πόσο γρήγορα θα τα παρατούσες για χάρη της εύνοιας και αυτού που θεωρείς φιλία με αυτόν που είναι γνωστός ως δικτάτορας που θα σε έτρωγε ζωντανό».

Τα σχόλια του Τραμπ αναμένεται να ανανεώσουν τις ανησυχίες στο Κίεβο ότι θα διακόψει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς τη χώρα εάν επανεκλεγεί, σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου, όταν το Κίεβο έχει απεγνωσμένα ανάγκη από στρατεύματα, οικονομική υποστήριξη και στρατιωτικό εξοπλισμό, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Σύμβουλοι του Τραμπ είχαν ήδη υπονοήσει ότι εργάζονται πάνω σε μια ειρηνευτική συμφωνία την οποία η Ουκρανία θα αναγκαστεί να αποδεχτεί πριν ο Τραμπ αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, αν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο ίδιος το επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης, χαρακτηρίζοντας την εισβολή της Ρωσίας «έναν πόλεμο που περιμένει να διευθετηθεί. Θα το διευθετήσω πριν καν γίνω πρόεδρος».

Από την αρχή της εισβολής, ο Τραμπ υπήρξε επιφυλακτικός στην παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, εμπνέοντας το κόμμα του να εμποδίσει σημαντική στρατιωτική χρηματοδότηση προς τη χώρα για αρκετούς μήνες νωρίτερα φέτος.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων και από τα δύο κόμματα υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο, αλλά η έλλειψη υποστήριξης του Τραμπ προς το Κίεβο έχει επηρεάσει πολλούς στο κόμμα του να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Χάρις υποστήριξε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ είναι απλώς μια απόφαση να υποκύψει στη Μόσχα. «Πιστεύω ότι ο λόγος που ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει μέσα σε 24 ώρες είναι επειδή θα τον παραδώσει απλώς», είπε. «Και αυτό δεν είναι το ποιοι είμαστε ως Αμερικανοί».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

kamila-sexoualiki epithesi

Διεθνή / Όταν η βασίλισσα Καμίλα αντιμετώπισε σεξουαλική επίθεση ως μαθήτρια: «Τον χτύπησα με το παπούτσι στο ευαίσθητο σημείο»

Στο βιβλίο "Power and the Palace" αναφέρεται πως η βασίλισσα αποκάλυψε το γεγονός στον Μπόρις Τζόνσον κατά τη θητεία του ως δήμαρχος του Λονδίνου
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Διεθνή / Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν Παλαιστίνιους να ταξιδέψουν στην αμερικανική επικράτεια για ιατρική περίθαλψη, σπουδές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς, ή επιχειρηματικούς σκοπούς
LIFO NEWSROOM
Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Είναι η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης στην ιστορία» με «περισσότερους ανθρώπους και περισσότερα πλοία από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια μέχρι τώρα να φθάσει στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
«ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / «ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν δημόσια την αμερικανική προσπάθεια και επιχειρούν παρασκηνιακά να αναιρέσουν την όποια πρόοδο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios
LIFO NEWSROOM
Οι εκδόσεις που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Διεθνή / Τα περιοδικά που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Η αντι-DEI εκστρατεία στις ΗΠΑ και οι διαφημιστές που αποφεύγουν να συνεργαστούν με τα έντυπα που απευθύνονται στην LGBTQ+ κοινότητα και άλλες μειονότητες
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διεθνή / Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διαμαρτυρόμενες για την κυβερνητική απραξία απέναντι στις καταστροφικές φωτιές, οι δύο γυναίκες έριξαν την μπογιά στην πρόσοψη του διάσημου καθεδρικού ναού και συνελήφθησαν
LIFO NEWSROOM
Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Διεθνή / Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Αυτή η εβδομάδα για το Πεκίνο είναι μια ευκαιρία για επίδειξη στρατιωτικής, πολιτικής, και οικονομικής ισχύος, καθώς και της ικανότητας του να προσφέρει εναλλακτικές σε μια απρόβλεπτη εποχή
LIFO NEWSROOM