Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου γιορτάζει τα 10 του χρόνια

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου γιορτάζει τα 10 του χρόνια Facebook Twitter
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου Φωτ.: Eleonora Pouwels Pure Photography
0

Με θέμα τη "Φιλία", το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου γιορτάζει φέτος την 10η επέτειό του, προσκαλώντας το κοινό σε μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία, από τις 9 έως τις 19 Αυγούστου 2024.

Το μαγευτικό νησί της Λέσβου και ιδιαίτερα ο Μόλυβος θα αποτελέσουν το σκηνικό για ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων, υπογραμμίζοντας την έννοια της φιλίας και τη δύναμή της να ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς.

Όπως αναφέρουν στο σημείωμά τους οι Καλλιτεχνικές Διευθύντριες του Φεστιβάλ, Δανάη Doerken και Κυβέλη Doerken, «στα ελληνικά, η λέξη φιλία αναφέρεται αφενός στην έννοια ενός υψηλού ιδανικού, αφετέρου σε έναν από τους θεμέλιους λίθους μιας ευημερούσας κοινωνίας. Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου κλείνει δέκα χρόνια, επέτειος που αφιερώνεται σε όλες τις φιλίες και συνεργασίες που έκαναν δυνατή την υλοποίηση του Φεστιβάλ στο διάστημα αυτό. Η παρουσία και η επιτυχία του συνιστά έμπρακτη απόδειξη της δύναμης που απορρέει από την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ανθρώπους, απόψεις, χώρες και πολιτισμούς - εμπιστοσύνη που μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση των ανοικτών οριζόντων, της ανεκτικότητας, της φιλομάθειας και της φιλίας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου γιορτάζει τα 10 του χρόνια Facebook Twitter
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Πώς μπορούμε, όμως, να αναγνωρίσουμε την αληθινή φιλία; Ο Αριστοτέλης διακρίνει τρία είδη φιλίας. Τη φιλία από προσωπικό συμφέρον (δια το χρήσιμον), τη φιλία από ευχαρίστηση (δι’ ηδονήν) και την αποκαλούμενη τέλεια φιλία (κατ’ αρετήν). Η τέλεια φιλία βασίζεται στην αμοιβαιότητα, την εμπιστοσύνη και την ανιδιοτελή καλοσύνη. Τέλεια είναι η φιλία των ανθρώπων που είναι αγαθοί και όμοιοι στην αρετή. Τέτοιοι φίλοι είναι όμοιοι ο ένας με τον άλλον, επειδή είναι αγαθοί οι ίδιοι από μόνοι τους.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές τέτοιας φιλίας - συνάντηση ποικίλων πολιτισμών και ανθρώπων με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές, μία πρόταση γάμου, σχέσεις που εδραιώνονται και εξελίσσονται μέσω της μουσικής ανεξαρτήτως ηλικίας, έναν γάμο, και τόσες άλλες αξέχαστες εμπειρίες. Η κλασική μουσική παραμένει ενεργή και ζώσα επειδή μέσα της συμβιώνουν διαφορετικά μοτίβα, πολιτισμικές αναφορές, ρυθμοί, ιδέες και συναισθήματα. Ας γίνει η μουσική το ιδανικό παράδειγμα για να ξυπνήσει μέσα μας το ίδιο όραμα - να δημιουργήσουμε νέες φιλίες και να είμαστε ευγνώμονες για τις φιλίες που ήδη μας αγκαλιάζουν.

Το Φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει και πάλι διάσημους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, η Antje Weithaas (Άντιε Βάιτχαας), η οποία ως σολίστ έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες από τις κορυφαίες ορχήστρες της Γερμανίας, με πολλές διεθνείς διακεκριμένες ορχήστρες και καταξιωμένους αρχιμουσικούς (μεταξύ των οποίων ο Βλαντίμιρ Ασκενάζυ, ο σερ Νέβιλ Μάρρινερ και ο Μαρκ Άλμπρεχτ) και έχει υπάρξει καλλιτεχνική διευθύντρια, επί μία δεκαετία, και υπεύθυνη για το μουσικό προφίλ της Καμεράτας της Βέρνης.

Ο Sebastian Manz (Σεμπάστιαν Μαντς ), ο οποίος στο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής ARD στο Μόναχο είχε αποσπάσει α΄ βραβείο στην κατηγορία του κλαρινέτου και το πολυπόθητο Βραβείο Κοινού. Ο Simon Bode (Ζίμον Μπόντε) ένας από τους πιο περιζήτητους λυρικούς τενόρους της γενιάς του και o κιθαρίστας Petrit Ceku (Πετρίτ Τσέκου), ο οποίος έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων ο Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας του Πάρκενινγκ (Μαλιμπού), ο Διαγωνισμός Εγxόρδων του Σαντ (Άλλενταουν), ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαουρίτσιο Μπιαζίνι (Μπολόνια) και ο Διεθνής Διαγωνισμός Κλασικής Κιθάρας Μικέλε Πιτταλούγκα (Αλεσσάντρια).

Ιδιαίτερη στιγμή του φεστιβάλ θα είναι η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Περί έρωτος και φιλίας», που γράφτηκε ειδικά για το φεστιβάλ από τον Έλληνα συνθέτη Λουκά Θάνο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου γιορτάζει τα 10 του χρόνια Facebook Twitter
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου γιορτάζει τα 10 του χρόνια Facebook Twitter
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Εξάλλου, το φετινό θέμα θα πλαισιώσει και μία ενδιαφέρουσα ημερίδα το  μεσημέρι της 17ης Αυγούστου, με θέμα: «Μπορεί το αριστοτελικό ιδεώδες περί της φιλίας να υπάρξει πέραν του υποκειμένου;», με τη συμμετοχή των Σταμάτιου M. Κριμιζή, ακαδημαϊκού, αστροφυσικού, Πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Head Emeritus στο Τμήμα Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, της Παρασκευής Κεφαλά, καθηγήτριας διεθνών σχέσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής–Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ) και του Anthony Bossis, κλινικού ψυχολόγου, καθηγητή ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καθηγητής κλασικών και θρησκευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας, ερευνητής στο Lundquist Institute-UCLA. Την ημερίδα θα συντονίσει η Χλόη Μπάλλα, καθηγήτρια αρχαίας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το κυρίως Φεστιβάλ (16 – 19 Αυγούστου) όπως κάθε χρόνο θα πλαισιώσουν οι εναρκτήριες συναυλίες που φέτος θα πραγματοποιηθούν στις 9,10,11 και 12 Αυγούστου, στις μεσαιωνικές αποθήκες Σαπλιτζά του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, στο Οθωμανικό Κάστρο Σιγρίου, στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Μέσσου και στο Αρχαίο Υδραγωγείο της Μόριας, αντίστοιχα, αλλά και τα Molyvos Musical Moments, οι αυθόρμητες συναυλίες σε σοκάκια, παραλίες και άλλα σημεία του Μολύβου, που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού.

Στο Μόλυβο, με τη μοναδική του αρχιτεκτονική και το μαγευτικό τοπίο, ξεκινά σε λίγο καιρό ένα φεστιβάλ που επάξια έχει κερδίσει τη θέση του δίπλα στα πιο σημαντικά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης. Ένα φεστιβάλ που φέτος, θα υμνήσει την ομορφιά της ανθρώπινης σύνδεσης και μας καλεί να το επισκεφτούμε.

www.molyvosfestival.com

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM
Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το νέο Terminal One στο JFK υπόσχεται να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε «πολιτιστικό προορισμό»

Πολιτισμός / Η Νέα Υόρκη σχεδιάζει το πιο καλλιτεχνικό αεροδρόμιο στον κόσμο: Το νέο Terminal One στο JFK

Με την ολοκλήρωσή του το Terminal One φιλοδοξεί να λειτουργεί όχι μόνο ως πύλη εισόδου στη Νέα Υόρκη αλλά και ως πολιτιστικός προορισμός που αντανακλά την ενέργεια και τη δημιουργικότητα της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται
LIFO NEWSROOM