Χάος στο Μπανγκλαντές: 39 νεκροί και 2.500 τραυματίες σε φοιτητικές διαμαρτυρίες

Μπανγκλαντές: 32 νεκροί και 2.500 τραυματίες σε φοιτητικές διαμαρτυρίες Facebook Twitter
Bίαιες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας στο Μπανγκλαντές / Φωτ.: EPA
0

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 2.500 έχουν τραυματιστεί στο Μπαγκλαντές, καθώς η βία κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια των μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων με αίτημα την αλλαγή του συστήματος ποσοστώσεων για τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας.

Χθες, Πέμπτη (18/7), οι φοιτητικές διαμαρτυρίες πήραν ακόμη πιο άσχημη τροπή, καθώς οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας, μία ημέρα αφότου η πρωθυπουργός, Σεΐχ Χασίνα, εμφανίστηκε στο δίκτυο προσπαθώντας να κατευνάσει την ένταση. 

Η αστυνομία του Μπαγκλαντές κατηγορείται ότι σκότωσε έναν φοιτητή, έβαλε το πτώμα του πάνω σε αστυνομικό όχημα και έκανε βόλτες στους δρόμους πριν πετάξει το πτώμα στο δρόμο.

Προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Η αστυνομία του Μπαγκλαντές απαγόρευσε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις μετά τη φονικότερη ημέρα των συνεχιζόμενων φοιτητικών διαδηλώσεων μέχρι στιγμής, κατά την οποία κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές και επιβλήθηκε πανεθνικό μπλακ άουτ στο διαδίκτυο.

Εκατοντάδες φοιτητές πανεπιστημίων στην πρωτεύουσα Ντάκα και σε άλλες πόλεις του Μπαγκλαντές πραγματοποιούν εδώ και εβδομάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το σύστημα κράτησης θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος κράτησης για τους συγγενείς των ηρώων πολέμου, οι οποίοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν το 1971.

Τι προκάλεσε τις διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα μετά την επαναφορά από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπαγκλαντές ενός συστήματος ποσόστωσης για τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας, ανατρέποντας μια απόφαση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα του 2018 να το καταργήσει.

Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν όταν η Σέιχ Χασίνα αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των φοιτητών, επικαλούμενη δικαστικές διαδικασίες.

Έγιναν βίαιες αυτή την εβδομάδα μετά από συγκρούσεις μεταξύ χιλιάδων διαδηλωτών κατά της ποσόστωσης και μελών της φοιτητικής πτέρυγας του κόμματος Awami League της Χασίνα . Η αστυνομία κατέφυγε επίσης στη χρήση σφαιρών από καουτσούκ, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει τους διαδηλωτές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Κόεν: Πως ο συνιδρυτής της Ben & Jerry's συνδυάζει τον ακτιβισμό με την επιχειρηματικότητα

Διεθνή / Πώς ο συνιδρυτής των Ben & Jerry's έκανε την επιχειρηματικότητα εργαλείο πολιτικής ανυπακοής

Ο 74χρονος είναι γνωστός για την ενασχόλησή του με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, έχοντας τοποθετηθεί για θέματα που αφορούν τη φυλετική ισότητα, τον ρόλο του χρήματος στην πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα
LIFO NEWSROOM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει θεωρία συνωμοσίας για τον καρκίνο του Τζο Μπάιντεν

Τα τελευταία χρόνι ο Μασκ είτε έχει υιοθετήσει είτε έχει φλερτάρει με τις θεωρίες συνωμοσίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων - από την πολιτική βία και την εκλογική νοθεία έως τα αντισημιτικά και ακροδεξιά αφηγήματα
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Διάταγμα για αφαίρεση 66.000 καταχωρήσεων της Airbnb λόγω παραβίασης κανονισμών

Διεθνή / Ισπανία: Διάταγμα για αφαίρεση 66.000 καταχωρήσεων της Airbnb λόγω παραβίασης κανονισμών

Η απόφαση έρχεται σε μία περίοδο που η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη κρίση στέγασης, την οποία οι αρχές αποδίδουν εν μέρει στην εκτεταμένη χρήση των ακινήτων για τουριστική εκμετάλλευση μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb
LIFO NEWSROOM